17.1 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Skupina Penta odpredala svoj podiel vo vydavateľstve Petit Press. Zmenu redakcia komunikuje hashtagom #neustupiliSME

Najčítanejšie

Generálny riaditeľ vydavateľstva o tom informoval v liste predplatiteľov, v ktorom zároveň spropagoval aj svoj knižný debut.

Investičná skupina Penta vstúpila do vydavateľstva Petit Press prostredníctvom spoločnosti NAMAV koncom roku 2014 a získala 50% podiel od nemeckého akcionára Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft.

Vstup skupiny Penta do vydavateľstva v roku 2014 urýchlil vznik nového denníka (denníka N), keď z redakcie denníka SME odišlo 40 novinárov a založili si nový projekt.

Pričom Prvá slovenská investičná spoločnosť (PSIS) ostala naďalej akcionárom Petit Press a v rokoch 2015 – 2019 odkúpila spolu s generálnym riaditeľom spoločnosti Alexejom Fulmekom od Penty 10,5 % akcií.

Zostávajúcich 39,5 % akcií aktuálne získal od skupiny Penta investičný fond Media Development Investment Fund za ktorým stojí George Soros a už v minulosti opakovane vydavateľstvu Petit Press pomáhal, ďalej manažéri spoločnosti Petit Press Alexej Fulmek, Peter Mačinga a Marek Václavík, bývalý vlastník spoločnosti Azet.sk a spravodajského portálu Aktuality.sk.

„Penta u nás definitívne skončila. Ako každé ráno som aj dnes cestou do svojej kancelárie prešiel okolo portrétu zosnulého zakladajúceho šéfredaktora denníka SME Karola Ježíka a pomyslel som si, že dnes by mal Karol radosť, lebo sa to podarilo. Odchádzajú. Nepatrili k nám. Na novinách SME mi záleží, a odchod Penty vnímam v našom príbehu ako ďalší míľnik,“ uviedol Alexej Fulmek.

„SME je dlhoročná tradičná značka, vždy sme boli rezistentní voči zneužívaniu moci a vybojovali sme veľa súbojov o vlastnú nezávislosť. V 90. rokoch, v časoch výbuchov áut a rozkvetu mafie, sme nosili SME pod pazuchou ako znak príslušnosti ku slušnejšej časti spoločnosti. Urobili sme z tejto značky symbol odporu voči mečiarizmu, nacionalizmu, korupcii a násiliu, čím sme získali dlhoročnú lojalitu a podporu našich čitateľov,“ doplnil Alexej Fulmek.

„Máme suverénne najviac obsahu zo všetkých konkurenčných médií, zamestnávame najviac novinárov a chceme spolu s vami tvoriť svet, v ktorom môžu ľudia v pokoji dozrievať vo výrazné osobnosti. A máme aj dramatický príbeh, ktorý si môžete prečítať v mojej knihe Bol som dlho v SME v rámci prémiového predplatného. Dnes už veľa ľudí chápe, že platiť za digitálny obsah je jedinou cestou, ako udržať serióznu žurnalistiku pri živote. Ďakujem za vašu doterajšiu podporu a budem rád, ak sa rozhodnete podporiť nás aj kúpou predplatného alebo prémiového predplatného, pretože bez vás, našich čitateľov, nemá naša práca zmysel ani hodnotu. Podporte nezávislú žurnalistiku pod hlavičkou SME,“ dodal na záver Fulmek.

„Investičná skupina Penta definitívne odchádza z vydavateľstva Petit Press. Menšinový 34 % podiel Penty kupuje tradičný investor do nezávislých médií Media Development Investment Fund (MDIF) New York, ktorý už v 90-tych rokoch vydavateľstvu pomohol prekonať náročné obdobie za vlády Vladimíra Mečiara pôžičkou, za ktorú vybudovalo vydavateľstvo svoje prvé tlačiarne. Ďalšími investormi sú manažéri spoločnosti Alexej Fulmek, Peter Mačinga a bývalý vlastník spoločnosti Azet.sk a spravodajského portálu aktuality.sk Marek Václavík, ktorí kupujú zvyšných 5,5% akcií,“ uviedla redakcia SME na svojom blogu. 

Čítajte viac

Dnešná titulka SME.sk:

repre foto: SME.sk, 22.4.2021

Aktualizované 24.4.2021:

Vypočujte si rozhovory, ktoré spravili s CEO Petit Press Alexejom Fulmekom jeho súčasný kolega Adam Valček a bývalá kolegyňa Monika Tódová:

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne