14.2 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Primátor Matúš Vallo privítal Vianoce symbolicky aspoň online podujatím nazvaným „Otvorenie Bratislavských Vianoc“

Najčítanejšie

Magistrát hlavného mesta zrušil tohtoročné Vianočné trhy na Hviezdoslavovom, ale i Hlavnom námestí, ktoré sa mali konať od 26. novembra do 22. decembra. Tento rok ale v Starom Meste vianočná atmosféra chýbať nebude.

S ohľadom na vážnosť situácie je ale aj v tomto roku snahou hlavného mesta Bratislava a Bratislavského kultúrneho a informačného strediska priniesť do nášho mesta počas najkrajších sviatkov v roku vianočnú atmosféru a kultúrne zážitky s dôrazom na bezpečnosť návštevníkov.

Magistrát hlavného mesta Bratislava sa rozhodol nadviazať na koncept, ktorý predstavili už v roku 2020. Bratislavské Vianoce privítal primátor Matúš Vallo v živom streame v piatok 26.11. prechádzkou mestom, zaujímavým programom a rozsvietením vianočného stromčeka na Hlavnom námestí.

Online predstavenie odštartovala vystúpením kapela For You. Pozrite si záznam celej online prechádzky hlavným mestom:

„Veľmi nás mrzí, že ani tento rok si spolu nemôžeme užiť vianočnú atmosféru priamo na vianočných trhoch. Avšak čas vianočný nie je len o trhoch! Je o rodine a o blízkych, o drobných, ale aj veľkých vianočných zázrakoch, o želaniach, o tradíciách, o nádeji, o vďačnosti, o svetielkach, rozžiarených očkách a uličkách, o škorici, klinčekoch, stromčekoch, o koledách, o príležitosti byť lepším človekom, o srdiečku, o šaláte, o imele, o šušťaní saloniek, vŕzganí snehu, o dudlaj dudlaj dudlaj da, o stíšení sa, o štedrosti, samozrejme, aj o veľkej radosti a napokon aj o rozsvecovaní stromčeka,“ uviedlo mesto.

„Je za nami ťažký rok, plný obmedzení, často osamelosti a niekedy aj strát. Nezabúdajme však na to, že to bol aj rok plný obetavosti, vynaliezavosti a odhodlania. Veríme, že ešte stále máme čas aj na to, aby bol tento rok napokon aj o súdržnosti. Aj keď sme sa počas tohto roku obzvlášť často cítili osamelí, je dobré si pripomenúť, že v tom nie sme sami. Zahájte spolu s nami bratislavské Vianoce! Spoza obrazoviek, z teplúčka vašich domovov,“ uviedol Bratislavský Magistrát.

Na stránke vianoce.bratislava.sk nájdete ďalšie vianočné aktivity, ktoré sa v hlavnom meste budú v predvianočnom období konať. Zmena programu je vzhľadom na aktuálnu situáciu vyhradená.

Vianočný strom na Hlavnom námestí

Na Hlavnom námestí samozrejme nájdete tradičný vianočný stromček hlavného mesta. Atmosféru bude počas decembra dopĺňať aj hudba – dramaturg Rádia FM nám pripraví špeciálne pre Bratislavské Vianoce playlist známych aj menej známych vianočných pesničiek. Na námestí nájdete aj malú symbolickú spomienku na tradičné vianočné trhy.

Spolupráca s ÚĽUV

Mesto Bratislava nadviazala na úspešnú spoluprácu z minulého roka s ÚĽUV-om. V roku 2020 na stromček na Hlavnom námestí vytvorila ozdoby z lipového dreva inšpirované kyjatickými vzormi majsterka ľudovej umeleckej výroby Jana Majerská z Novej Bane. Tento rok pribudli hviezdy z miazgovaného a vareného lúpaného prútia, sú z dielne košikárky Eriky Rudíkovej z Očovej a zvončeky z miazgovaného a vareného lúpaného prútia vyrobil košikár Jozef Boďa z Trnavy.

Na Primaciálnom námestí budú od Mikuláša vystavené vypletané tanečnice prírodnými pletivami. Pôvodne boli vytvorené pre festival Dni majstrov ÚĽUV 2019. Na spoločnom opletaní konštrukcií podľa výtvarného návrhu Márie Štranekovej z ÚĽUV-u sa zúčastnilo 16 majstrov zo Združenia košikárov Slovenska.

Vianočný les ozdobí rekordné množstvo škôl

Vianočný les je už tradičnou súčasťou Bratislavských Vianoc. Stromčeky vyzdobia ozdobami z prírodných materiálov deti a žiaci bratislavských materských, základných a umeleckých škôl a centra voľného času. Za najkrajšie vyzdobený stromček budú môcť návštevníci hlasovať na Facebooku BKIS. Vianočné stromčeky aj tento rok darovala spoločnosť Bauhaus a po 15. decembri poputujú na správne miesta – do charitatívnych organizácií, združení pre ľudí bez domova, ale aj do rodín, pre ktorých je kúpa stromčeka finančne nedostupná.

Vianočné nasvietenie Starého mostu

OZ Biela noc vytvorila na večerné prechádzky Bratislavčankám a Bratislavčanom vianočne ladené nasvietenie Starého mosta.

Klarisky diškurz „Vianočný špeciál“

19. 12. Klarisky
Poslednú adventnú nedeľu pozývame na posledný online prenos relácie Klarisky diškurz. Moderátor Martin Staňo privíta zaujímavých hostí a nebudú chýbať ani hudobné vystúpenia. Živý online prenos môžete sledovať na webstránke a Facebooku BKIS, Facebooku Hlavného mesta SR Bratislava a Facebooku mediálneho partnera Denníka N.

Čítanie na zastávke

14.12-16.12 Mestská knižnica v Bratislave – Zastávka Kapucínska
Podujatie, na ktorom známe herecké osobnosti čítajú vo výkladoch Mestskej knižnice v Bratislave na Kapucínskej ulici. Tentokrát navodia sviatočnú atmosféru prostredníctvom nadčasových rozprávkových diel. Okoloidúci sa môžu pri výkladoch knižnice pristaviť a vychutnať si čaro vianočných príbehov.

Zapálenie vianočného stromu na Hlavnom námestí v Bratislave (autor foto: Marek Velček, zdroj: Bratislava – hlavné mesto SR/FB)

(ts, red)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne