5.9 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Vajnorský ľudový dom bude po rekonštrukcii sprístupnený už v apríli 2022

Najčítanejšie

Roľnícky ľudový dom na Roľníckej 181 vo Vajnoroch prechádza aktuálne finálnou rekonštrukciou, ktorá by mala byť ukončená v apríli 2022.

Vajnorský ľudový dom zo začiatku 19. storočia, je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá je ukážkou tradičnej zástavby dvora typu radových dedín. Vertikálne delenie stavebných parciel podmieňovalo orientáciu domov od ulice k humnám a viniciam, čím vznikali dlhé dvory alebo dlhé domy.

„Po prvej etape obnovy ľudového domu, ktorá sa uskutočnila v roku 2014 sme sa pustili do druhej etapy obnovy Vajnorského ľudového domu Obnovu realizujeme aj s podporou finančného príspevku od Ministerstva financií SR. Samotná rekonštrukcia prebieha pod odborným dohľadom pamiatkového úradu. Cieľom je zachovať čo najviac prvkov ľudovej architektúry. V prípade, že sa jednotlivý prvok už nedá zachrániť, pristupujeme k vytvoreniu jeho presnej kópie. V rámci rekonštrukcie ľudového domu budú vytvorené aj sociálne zariadenia, ktoré dlhodobo chýbali a do ľudového domu zavedieme aj vodu a plyn. Verím, že najbližšia šibačka bude vo vynovenom Vajnorskom ľudovom dome,“ uviedol Ing. Michal Vlček, starosta Vajnor.

Stavebným materiálom ľudového domu bola najmä nepálená tehla kombinovaná s kameňom a pálenou tehlou. Steny sú približne 60 – 70 cm hrubé, majú nápadný strop s hrubým nosným povalovým trámom a drevené podlahy.

Členenie a interiér obytného domu bol prispôsobený potrebám vtedajšej rodiny. Pozostával z troch priestorov – kuchyne s otvoreným ohniskom, ktorým sa vykurovala i predná izba a komora, často prestavaná na zadnú izbu. Hospodárske stavby, ako stajňa, maštaľ a stodola, boli od obytnej časti domu oddelené prešovňou, kde sa nielen lisovalo hrozno, ale i uskladňovalo dorobené víno.

Na Vajnorskom ľudovom dome môžeme pozorovať i charakteristický architektonický prvok typický pre túto oblasť – spevnený vchod do domu a pivníc, tzv. výpustok. Typická je aj vnútorná výzdoba – maľba na stenách. Umiestnená bola vždy nad otvoreným ohniskom a v inej farebnej podobe i v prednej izbe. Najčastejším motívom ornamentálnej maľby je motív vtáčika, ktorý vajnorské maliarky vedeli nakresliť v neuveriteľnom množstve podôb. Dodnes je táto pôvodná tvorba zdrojom inšpirácie pre ďalšie generácie.

(ts, fb)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne