6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Rača rekonštruuje ZŠ Plickova, mozaiku od slovenského umelca Ivana Vychlopena chce zachovať

Najčítanejšie

Umelecká grafika z keramických dlaždíc, ktorú v roku 1972 vyhotovil na fasáde budovy ZŠ Plickova slovenský akademický maliar Ivan Vychlopen je natoľko populárna, že jej novú podobu „Kocúr na Plickovej“ dala výtvarníčka Natália Hobothová v rámci projektu Thomas Wolf a do svojej ponuky ju zaradil aj kultový obchod Artattack z račianskej Novej Cvernovky.

Budova základnej školy na Plickovej ulici v Rači chátrala od roku 2007 až do roku 2021, kedy začala s jej rekonštrukciou mestská časť Bratislava-Rača pod vedením starostu Mgr. Michala Drotována, ktorý hľadá spolu s miestnym úradom riešenie ako ju zachovať. Budova bude po rekonštrukcii i zateplená, preto hrozilo že mozaika zmizne pod polystyrénom.

Snahu o zachovanie diela komplikujú aj súčasné požiarne predpisy, kedy požiarne/únikové schodisko z druhého podlažia z chodby v škole musí smerovať von z areálu. „Ak to technicky bude možné vyrezať a presunúť, dielo by ostalo umiestnené bližšie ku chodníku ako solitér,“ uviedol v novembri starosta Mgr. Michal Drotován a dodal:

ZŠ Plickova (foto: Marián Luha, Bratislavský večerník)

„Mali sme stretnutie s viacerými odborníkmi, ako by sa to dalo zatepliť (lebo v zmysle noriem je to potrebné a v zmysle eurofondov nevyhnutné) a zachovať aj mozaiku, konzultovali sme aj viacero podobných stavieb, ale nikto nerobil aj mozaiku aj zateplenie. Zvnútra zateplenie pre tepelné mosty a možné plesnivenie nie je možné. Aktuálne, spoločne i s poslancom Radkom Tiňom riešime odborníka z Čiech. Je to veľmi náročné nakoľko cementové lepidlo, čo to drží je pevnejšie ako ta glazúra. Plus stav toho betónu po viac ako 10 rokoch chátrania nie je veľmi dobrý. Urobili sme zatiaľ presný 3D naskenovaný model diela. Verte, hľadáme riešenie, čo by bolo možné. Musí, podľa noriem, tiež na tej stene byť požiarne schodisko (je to podmienka hasičov). V tejto polohe teda nie je možné dielo ponechať. Ak by sa technicky realizovateľné riešenie nenašlo plánujeme nakresliť to dielo na fasádu školy. Ak ktokoľvek vie o riešení, čo by umožnilo budovu zatepliť a zároveň presunúť dané dielo (či už jeho vyrezaním alebo vyrezaním celého bloku vrátane betónu ak to statika budovy umožní), tak je vítaný,“ povedal ešte v novembri Mgr. Michal Drotován, starosta mestskej časti Bratislava-Rača.

Fotodokumentácia zo sondy od reštaurátora doc. Mgr. art. Gabriela Strassnera, na ktorej je vidieť aj zlomy a spojenia medzi panelmi. (zdroj: MČ Rača)

„Dielo nie je na jednom paneli ale na viacerých. Spoje medzi jednotlivými blokmi betónových panelov sú v takom stave, že vyrezanie mozaiky a jej prenos by sa daná mozaika podľa všetkého rozpadla. Bolo to vidieť aj na jednej časti budovy, kde sa pri demontáži okien spadla jedna časť múru a musel sa vymurovať nový. Doc. Mgr. art. Gabriel Strassner, katedra reštaurovania, VŠVU, tam robil sondy a podľa jeho stanoviska nie je možné odstrániť tie glazúry, pretože pri odstraňovaní sa poškodia a rozpadnú. Odborníčka z Prahy p. MgA. Magdalena Kracík Štorkánová, PhD. tam mala už obhliadku, posudok ešte spracováva a nemáme ho zatiaľ k dispozícii,“ ozrejmil pre Bratislavský večerník starosta Mgr. Michal Drotován.

ZŠ Plickova sa rekonštruuje od augusta 2021 a definitívne to, že sa má opraviť ako obecná škola schválilo zastupiteľstvo v júli 2020. Zverenú ju má miestna časť dva roky a rekonštrukcia má trvať 18 mesiacov, do 8. februára 2023. Všetky informácie sú dostupné na stránke www.plickova.sk.

„Jej otvorenie pre žiakov je naplánované na september 2023. V prípade ak sa skolauduje a zariadi skôr, tak do nej budú presunuté deti zo školy Na pántoch už v druhom polroku 2023,“ doplnil pre Bratislavský večerník starosta mestskej časti Bratislava-Rača, Mgr. Michal Drotován.

ZŠ Plickova (foto: Marián Luha, Bratislavský večerník)
Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne