5.9 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Game over, 677 024 ľudí v Bratislavskom kraji má nárok na funkčnú autobusovú dopravu (aktualizované)

Najčítanejšie

Tlačová správa: Vedenie KDH v Bratislavskom kraji s rozhorčením sleduje situáciu okolo výmeny a nástupu nového prevádzkovateľa verejnej autobusovej dopravy pod vedením župana pána Drobu.

Nielen na tomto prípade sa ukazuje, že tímu okolo župana Juraja Drobu ide lepšie komunikačný marketing ako reálne skutky v prospech ľudí. Obyvateľom bratislavského kraja sľuboval nového, kvalitnejšieho dopravcu, lepšie a rýchlejšie linky a miesto toho nastal od 15. 11. v doprave chaos, kolaps a premrznutým obyvateľom oči pre plač.

Spoločne s cestujúcim sa pýtame pána župana: Kto je vlastne zodpovedný za nefunkčnú verejnú dopravu v kraji? Dva týždne počúvame rôzne príbehy až rozprávky, ale stále nepoznáme ani zodpovednú osobu, ani riešenie návratu dopravy do normálneho stavu.

„Jednou z hlavných príčin tohto chaosu bolo zlé nastavenie hlavného a jediného kritéria – najnižšej ceny pre vyhodnotenie ponúk súťaže. V KDH vidíme potrebu istej formy regulácie pri takých rizikových službách vo verejnom záujme. Hodnotenie súťaže malo byť multikritériové a dokonca by bolo vhodnejšie súťaž rozdeliť na viaceré celky, čím by sa v kraji vytvorila aj konkurencia dopravcov. Premrznutí ľudia na zastávkach sú dôkazom, že niet na Slovensku tak relevantných hráčov na takú veľkú zákazku, aby sa vytvorila dostatočná konkurencia,“ prezentuje názor odborníkov pri KDH podpredseda bratislavskej krajskej rady Matej Krčmár.

„Ľudí v Bratislavskom kraji nezaujíma to, ako sa župan Droba dohaduje s Arrivou, ale kedy sa tento stav skončí a ľudia sa budú môcť bez problémov dostať k svojmu lekárovi, budú vedieť prísť načas do práce alebo do školy. Nestačí mať nové autobusy na dvore, keď ich nemá kto šoférovať. Game over! Ako budú odškodnení cestujúci, ktorí už dva týždne mrznú na zastávkach a netušia, či ich spoj vôbec príde?“ pýta sa podpredseda bratislavského KDH Emil Mucha.

„O probléme nefunkčnej prímestskej dopravy boli poslanci BSK po prvýkrát informovaní 22. novembra na dopravnej komisii BSK. Ústami pána župana Drobu bolo sľúbené, že nový dopravca má lehotu na nápravu katastrofálneho stavu zabezpečenia dopravy do piatku 26. novembra. Potom príde zo strany župy k razantnému riešeniu. Druhý sľub, ktorí dal župan Droba, sa týkal zlepšenia informovanosti poslancov. Ani jeden sľub však pán župan nesplnil. Neobstojí argument ja nič, župa nepochybila, vysúťažili sme najlepšiu cenu, vinný je nový dopravca a nedostatok vodičov, počkajme, prídu zamestnanci zo zahraničia a podobne. Pri takom veľkom verejnom obstarávaní, kde sa musí zobrať do úvahy verejný záujem, pán župan zabudol na kritérium kvality, na čo v minulosti upozorňoval aj NKÚ. Nie je pravda, že do ukončenia verejného obstarávania nebude v kraji zabezpečená verejná doprava. Predsa kraj má podpísanú a platnú zmluvu s novým dopravcom. Len ju treba dôsledne dodržiavať, aj so sankciami za neplnenie zmluvy,“ dodáva poslanec BSK za KDH Dušan Pekár.

Kresťanskí demokrati z Bratislavského kraja žiadajú župana Drobu, aby zabezpečil prímestskú autobusovú dopravu k spokojnosti občanov celého regiónu, prestal sa vyhovárať na ÚVO, Arrivu a Slovak Lines a okamžite vyriešil katastrofickú situáciu, ktorú spôsobil a ešte je za ňu ochotný zaplatiť 334 miliónov eur z daní obyvateľov kraja. Game over, Juraj Droba!

Aktualizované:

„Myslím, že už bolo povedané všetko. Zhrnul som to napríklad na tlačovej konferencii v utorok,“ uviedol pre Bratislavský večerník Juraj Droba, ako reakciu na tlačovú správu KDH.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne