5.6 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Pozreli sme sa čo je nové vo Vajnoroch a čo sa zmenilo za posledné obdobie

Najčítanejšie

Blíži sa koniec roka a je čas pre rekapituláciu a hodnotenie uplynulého obdobia. Je to čas kedy si dávame nové záväzky, alebo tie staré prenášame do roka nového.

Vajnory sa rozkladajú na úpätí Malých Karpát v nadmorskej výške v rozmedzí 130-133 metrov nad morom. Patria pod okres Bratislava III, ale Vajnorčania sa právom pýšia svojou bohatou históriou, krásou ľudového umenia a zvykmi, vinohradníctvom ktoré tu až do súčasnosti nielen uchovávajú ale aj rozvíjajú.

S rozlohou 13,5 kilometrov štvorcových a s vyše 6 000 obyvateľmi patrí mestská časť Bratislava-Vajnory medzi menšie mestské časti hlavného mesta, medzi miestnymi sa nazýva aj „dedina v meste“. Mestská časť má obrovský potenciál pre developerov aj z hľadiska potenciálu rozvojového územia.

Aktuálne sa súčasný starosta Michal Vlček rozhodol osvetliť priechody pre chodcov vo Vajnoroch, keďže v niektorých častiach je dlhodobo problém s ich osvetlením a hlavne v zimných mesiacoch by to mohlo mať fatálne následky na zdravie obyvateľov.

Posledný príspevok na facebookovom profile starostu Vlčeka bol v znamení osvetlenia tak ako aj toto predvianočné obdobie:

„Keďže nie každé auto má nočné videnie, rozhodli sme sa spoločne s kolegami vybrať nebezpečné priechody pre chodcov, kde je znížená viditeľnosť (hlavne v zimných mesiacoch) a osvetliť ich tak, aby vodiči videli chodcov už z diaľky a boli lepšie chránení. Mohlo by sa zdať, že robíme vo Vajnoroch nové vianočné osvetlenie a rozhodli sme sa rovno už aj vysvietiť priechody. Nie je to tak. Naozaj si neviete predstaviť, aký zložitý proces predchádza tomu, aby sme dostali povolenie a mohli priechod pre chodcov osvetliť,“ uviedol starosta mestskej časti Bratislava-Vajnory Ing. Michal Vlček.

Miestna samospráva sa rozhodla osvetliť priechod pri vjazde do Vajnor na Rybničnej ulici, priechod na Roľníckej ulici pri Hospodárskej ulici, ale tiež priechod pri zdravotnom stredisku.

„Ak hovoríme o kritickom dopravnom mieste, určite je to aj priechod pri zdravotnom stredisku. Situácia tu vôbec nie je jednoduchá, komplikované sú predovšetkým vlastnícke vzťahy pozemkov. Tri roky na stoličke starostu ma naučili, že veci zdanlivo jednoduché, sa Vám začnú komplikovať pod rukami aj tam, kde by ste to neočakávali. Rovnako sa mi potvrdilo, že trpezlivosť a snaha hľadať riešenia ruže prináša a priniesla aj teraz. A v tomto prípade pribudne na dôležitom dopravnom bode vo Vajnoroch osvetlený a bezpečný priechod pre chodcov,“ doplnil starosta Vajnor.

K situácii z hľadiska súčasného stavu bezpečnosti chodcov a cestnej premávky vo Vajnoroch sa vyjadril aj starostov oponent Juraj Ondruška. Zisťovali sme tiež ako hodnotí pôsobenie starostu Vlčeka vo funkcii ku koncu kalendárneho roka, ale aj za uplynulé trojročné obdobie.

Starosta Vlček pravidelne informuje o svojej činnosti v magazíne mestskej časti Vajnorské novinky, ale obraz o funkčnosti samosprávy si možno spraviť aj podľa množstva podnetov na stránke Odkazprestarostu.sk.

Posledné dni suplovala verejné osvetlenie vo Vajnoroch vianočná výzdoba. Na viacero nefunkčných lámp upozornil na webe Odkazprestarostu.sk vajnorák Michal Szalay, člen občianskeho združenia VSV – Vinohradnícky spolok Vajnory.

„Je dobré, že sa konečne zlepšilo osvetlenie na niektorých kritických miestach. Mrzí ma, že v mestskej časti kde je jedna hlavná ulica a niekoľko dôležitých úsekov ciest to ide tak veľmi pomaly a skutočne v tomto by sme mohli robiť viac. Nie len čo sa týka priechodov ale aj pouličného osvetlenia, kde v prípade porúch namiesto urgentnej a proaktívnej iniciatívy mestskej časti sa tá často spolieha na aktivity občanov, ktoré sú sprevádzané s beznádejným kolotočom sťažností bez efektívneho a rýchleho výsledku,“ uviedol pre Bratislavský večerník Ing. Juraj Ondruška, PhD., ktorý v komunálnych voľbách vo Vajnoroch v roku 2018 skončil druhý za súčasným starostom Michalom Vlčekom (1327 hlasov), ktorý získal len o 182 hlasov viac ako Juraj Ondruška (1145 hlasov).

 

 

Juraj Ondruška

„Doprava vo Vajnoroch predstavuje hlavný problém obyvateľov. Je to priestor na samostatnú publikáciu. Ako občana ma mrzí, že tzv. bajpas pre zlepšenie dopravy na najhoršej kruhovej križovatke v Bratislave nebude a to len na úkor nového supermarketu. Ten zabral územnú rezervu pre zlepšenie dopravy vo Vajnoroch. Mrzí ma, že električka vo Vajnoroch sa podsúva len za cenu ďalšej výstavby aj v lokalite vajnorského letiska. Čiastočnú úľavu pre Vajnorákov prinieslo otvorenie novej diaľnice D4 s prepojením na R7. Z dlhodobého hľadiska stále chýba možná regulácia dopravy od Čiernej Vody. Prepojenie MHD a Vlakovej dopravy a s tým spojená infraštruktúra je stále v nedohľadne. Riešenie lokálnej dopravy aj v lokalite Vajnorských jazier nie je vôbec ideálne,“ uviedol pre Bratislavský večerník Juraj Ondruška.

„Ako bývalý kolega a opozičný poslanec musím pripomenúť, že pán Ing. Vlček bol tri funkčné obdobia poslanec z koalície podporujúcej starostu Jana Mrvu a v poslednom období dokonca predsedom stavebnej komisie, na základe čoho by mal prijímať politickú zodpovednosť nie len za obdobie posledných 3 rokov. Nie je žiaden nováčik. Očakávania boli teda vysoké. Ja ako občan komplexne vnímam, že sa pán starosta Vlček stará o zachovanie status quo a je veľmi opatrný, aby si udržal štátnické dekórum za každú cenu. U niektorých občanov to vzbudzuje nedôveru, keďže aj oni si uvedomujú, že často je potrebné vyjsť z komfortnej zóny a zaujať jasný postoj či už k ich susedským sporom, alebo strategickým otázkam rozvoja mestskej časti,“ uviedol Ondruška.

„Je treba pochváliť bežnú údržbu v kontexte chodu mestskej časti a pochváliť aj zamestnancov úradu, ktorí robia čo môžu. Výsadba kvetov, vianočné osvetlenie, drobné úpravy a údržba verejného priestoru sa zlepšujú, v zimnej údržbe máme priestor na zlepšenie. Vyriešili sa aj niektoré chronické problémy s kanalizáciou, vodou a cestami, kde treba poďakovať aj za súčinnosť mestskej časti pod vedením starostu Vlčeka. Ak máme byť kritický, posledným fiaskom bola plánovaná opätovná rekonštrukcia nedávno rekonštruovaného Parku pod Lipami,“ vyjadril sa Juraj Ondruška.

„Z hľadiska väčších rozvojových projektov považujem súčasné vedenie za slabé. Vajnory by si zaslúžili viac, hlavne v dobe, kedy sú k dispozícii dotačné prostriedky alokované pre stimuláciu ekonomiky, rozvoj infraštruktúry a občianskej vybavenosti. Ľudia vidia že, strategický rozvoj mestskej časti sa potichu krok za krokom robí v prospech developerov nie vereného záujmu, aj keď sa politici snažia vytvárať opačný obraz formou teatrálnych neúčinných „gest“. Znepokojuje nás, že štedrým sponzorským darom od developerov je starosta otvorený aj v prípade takých hráčov ako je J&T REAL ESTATE, ktorí chcú developovať naše vajnorské letisko. V porovnaní s predchádzajúcimi funkčnými obdobiami má súčasné vedenie zatiaľ slabé výsledky z hľadiska realizácie veľkých projektov ako bol v minulosti napr. dom kultúry. Pán starosta Vlček nezískal podporu pre očakávané financovanie nového zariadenia pre seniorov. Podľa našich informácií išlo o zle pripravený projekt ale verím, že sa tento zámer ešte podarí naštartovať. Vo voľbách sme presadzovali možnosť výstavby multifunkčnej športovej haly. Navrhovali sme úsporné funkčné riešenie. Súčasné vedenie má veľké vízie haly za milióny eur, ale za 3 roky sa moc nepohlo. Nemáme vedomosť, že by pán starosta Vlček vysporiadal pozemky pod futbalovým ihriskom ani veľkým detským parkom, dokonca v lokalite Šinkovské sa jeden park zrušil….,“ uzavrel pre Bratislavský večerník Juraj Ondruška.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne