9.4 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

Nové pamätihodnosti Nového Mesta: Bývalá čerpacia stanica bratov Zikmundovcov na Račianskej ulici a Výpravná budova železničnej stanice Bratislava – filiálka

Najčítanejšie

„Minulý rok som spolu s kolegami Branislavom Filipovičom a Liborom Gašpierikom inicioval zápis dvoch novomestských objektov do zoznamu pamätihodností a to bývalej čerpacej stanice bratov Zikmundovcov na Račianskej ulici č. 34 a bývalej výpravnej budovy železničnej stanice Bratislava – Filiálka. Dnes sme na miestnom zastupiteľstve schválili ich zápis do Zoznamu pamätihodností mestskej časti Bratislava – Nové Mesto,“ uviedol poslanec mestskej časti Bratislava Nové-Mesto JUDr. Tomáš Korček.

„Objekt bývalej čerpacej stanice z roku 1940 (niektoré pramene uvádzajú rok výstavby 1930) bol najstaršou zachovanou budovou čerpacej stanice pohonných hmôt na Slovensku. Nachádzal sa v areáli zberne druhotných surovín Kovošrot Palkov na Račianskej ulici. Vlastník pozemku nám prisľúbil, že celý objekt bývalej čerpacej stanice, ktorý medzičasom odstránil a uskladnil, včlení do pripravovaného polyfunkčného projektu ako nabíjaciu stanicu pre elektromobily,“ doplnil Tomáš Korček.

V druhej polovici štyridsiatich rokov vybudovali oproti Výskumnému ústavu zváračskému prvú prestrešenú čerpaciu stanicu. „Rok 1948 priniesol do Československa socialistické zriadenie a pre mnohých vtedajších podnikateľov to bol koniec ich súkromných aktivít. Znárodnená bola celá sieť čerpacích staníc a skladov Bratov Zikmundovcov. Čerpacie stanice boli na Slovensku premenované na Benzinol a v Česku na Benzina. Čerpačka však plnila svoju pôvodnú funkciu až do sedemdesiatych rokov minulého storočia. Následne sa stala súčasťou kovošrotu, ktorý po roku 1989 zmenil viacerých majiteľov. Budova bola rôzne prestavaná, pre benzínku typický pol eliptický presklený výklad sa zmenil na hranatý a unikátne prestrešenie menilo farby. Nevábne betónové oplotenie čerpacej stanice sa začalo využívať ako miesto pre billboardy a na budovu čerpacej stanice sa postupne zabudlo,“ uvádza stránka Novomeštan.sk.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne