7.2 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Rebríček The Slovak Spectator: Desať najväčších právnických kancelárií na Slovensku

Najčítanejšie

V minulom a tomto roku boli najväčšie právnické kancelárie pri tom, keď Američania kúpili slovenskú firmu, aby im pomohla zotrieť rozdiel medzi hrou a filmom.

Zastupovali aj populárnu speváčku, ktorá mala na základe nevýhodne uzavretej zmluvy platiť svojmu manažérovi časť zo svojich zárobkov aj 20 rokov po skončení spolupráce s ním. Súdy uznali, že takéto ustanovenie v zmluve je v rozpore s dobrými mravmi, čo je dôležitá správa aj pre iných umelcov, ktorí sú v takejto situácii.

Prvenstvo medzi najväčšími právnickými kanceláriami v tomto roku obsadila spoločnosť Soukeník – Štrpka medzi medzinárodnými kanceláriami vyhrala firma Allen & Overy.

Víťazi v rebríčkoch Largest law firms boli vyhlásení aj za čiastkové oblasti práva, v ktorých dominovali nasledovné spoločnosti: TaylorWessing (pracovné právo, fúzie & akvizície), Relevans (nehnuteľnosti, sporová agenda), Allen & Overy (bankovníctvo & financie), Havel & Partners (duševné vlastníctvo).

„Vďaka dôvere právnikov sa nám podarilo zozbierať exkluzívne informácie a našli sme spôsob, ako sa o niektoré detaily podeliť aj so širokou verejnosťou,“ povedal Ján Pallo, vydavateľ The Slovak Spectator, ktorý zodpovedá za metodiku rebríčka.

Veľká analýza trhu bola pripravená len za spoločnosti, ktoré majú povinnosť zverejňovať svoje účtovné závierky a čísla za živnostníkov či organizačné zložky zahraničných kancelárii sú zahrnuté v rebríčkoch len za tie spoločnosti, ktoré ich poskytli priamo zostavovateľom rebríčka.

Pri zostavovaní rebríčkov sú aplikované kritériá, ktoré objektívne hovoria o veľkosti právnických kancelárií. Ide o počet právnikov, ktorí pre kanceláriu pracujú, tržby, čistý zisk, a tiež o počet obchodov, za ktoré kancelária dostala v roku 2020 viacej ako 20 000 Eur. Údaje o hospodárení firiem poskytla v prevažnej miere spoločnosť Finstat, informácie o počtoch obchodov ako aj počtoch právnikov a advokátov poskytli samotné kancelárie.

Najväčšie advokátske kancelárie na Slovensku:
1. SOUKENÍK – ŠTRPKA
2. Allen & Overy
3. RELEVANS
4. RUŽIČKA AND PARTNERS
5. HAVEL & PARTNERS
6. TaylorWessing e/n/w/c
7. Dentons Europe CS LLP
8. Kinstellar
9. White & Case
10. PETERKA & PARTNERS

Najvýznamnejší prípad, v ktorom v rokoch 2020 – 2021 radili dve najväčšie kancelárie, sa týkal arbitráže, v ktorej hodnota sporu dosahuje výšku 1,9 miliardy eur. Spor súvisí s projektom D4/R7. Pomalé majetkovoprávne vyrovnanie pozemkov pod obchvatom, ktoré zabezpečovala Národná diaľničná spoločnosť, zapríčinilo podľa konzorcia Zero Bypass Limited to, že projekt začal meškať.

Pri pohľade na čiastkové kritériá, ktoré sa uplatňovali pri zostavení celkového poradia, dosiahla najväčšie tržby v roku 2020 zo všetkých hodnotených kancelária Allen & Overy Bratislava. Soukeník – Štrpka dominuje v počte advokátov a spoločnosti Relevans patrí prvé miesto v dosiahnutom zisku.

Advokátska kancelária Ružička and partners zaznamenala v prvej desiatke najvyšší nárast zisku. Celkový čistý zisk prvých 10 právnických firiem vzrástol v porovnaní so ziskom v roku 2019 o 8,3%.

Na umiestnenie v rebríčku malo vplyv šesť kritérií. Pre počty právnikov a počty prípadov sa zohľadňovali údaje z roku 2020; pri tržbách a zisku sa zohľadňoval priemer za roky 2018 – 2020). Váha jednotlivých kritérií bola nasledujúca:

– počet advokátov (váha 30 %)
– počet osôb (bez advokátov) s ukončeným práv. vzdelaním s praxou > 3 roky (váha 18 %)
– počet osôb (bez advokátov) s ukončeným práv. vzdelaním s praxou < 3 roky (váha 6 %)
– tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb za roky 2018-2020 (váha 23 %)
– priemerný čistý zisk za roky 2018-2020 (váha 7 %)
– body za prípady, za ktoré kancelária dostala odmenu viac ako 20 000 € (váha 16 %).

V rebríčku boli hodnotené len kancelárie s viac ako 10 právnikmi. Niekoľko právnických kancelárií sa rozhodlo neposkytnúť údaje a v rebríčku neboli analyzované.

Výsledky analýzy, celkové i čiastkové rebríčky, ako aj podrobnejšie údaje o segmente právnych služieb je možné nájsť v ročenke Investment Advisory Guide 2021/2022, ktorú vydávajú noviny The Slovak Spectator, jediné noviny o Slovensku v anglickom jazyku a v špeciálnej prílohe denníka SME – PRÁVO, ktorá vyšla 30. novembra 2021.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne