8.1 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Slovenský koprodukčný film Moja afganská rodina zabojuje o Zlaté glóbusy

Najčítanejšie

Slovenský koprodukčný film Michaely Pavlátovej získal nomináciu v kategórii najlepší animovaný film na prestížnych cenách Zlatý glóbus, ktoré sú považované za najdôležitejší barometer pred udeľovaním filmových Oscarov.

Za Slovensko film koprodukovala spoločnosť BFILM a producent Peter Badač. „Som nesmierne rád, že animovaná tvorba z nášho regiónu a naši tvorcovia majú takýto úspech v zahraničí. Po uvedení našich krátkych animovaných filmov na festivale v Berlíne, Benátkach alebo Sundance je nominácia na Zlatý glóbus ďalším dôkazom, že o našu animovanú tvorbu je vo svete záujem a má čo povedať divákom,“ hovorí Badač.

Zlatý glóbus (angl. The Golden Globe Awards) je filmové a televízne ocenenie, každoročne udeľované Hollywoodskou asociáciou zahraničných novinárov (angl. HFPA) na slávnostnej ceremónii.

Prvé udeľovanie Zlatých glóbusov sa konalo v januári 1944 v štúdiách 20th Century Fox v Los Angeles. Tento rok sa vyhlasovanie ocenení bude konať 9. 1. 2022. Okrem slovenského filmu sa o ocenenie budú uchádzať aj dánsky film Flee a americké filmy Encanto, Luca a Raya a drak.

Film Moja afganská rodina je príbehom Heleny alias Herry, ktorá opúšťa Prahu, aby sa v Kábule z lásky vydala za svojho spolužiaka Nazira. Okrem vidiny láskyplnej budúcnosti v početnej rodine Herru z Čiech ťahá aj túžba po nových zážitkoch v exotickom prostredí. Film je adaptáciou knihy Frišta českej novinárky Petry Procházkovej.

Film sa doteraz predstavil na vyše 20 festivaloch a získal niekoľko ocenení, napríklad cenu poroty na festivale v Annecy, alebo cenu pre najlepší film v mexickom Guadalajare.

Okrem Zlatých glóbusov splnil nominačné kritériá aj pre kvalifikáciu na súboj o Oscara v kategórii najlepší animovaných film, kde sa o nominovaných rozhodne vo februári.

Slovenským divákom sa film v kinách predstavil na jeseň, do kín ho priniesla distribučná spoločnosť Asociácia slovenských filmových klubov.

Film vznikol v koprodukcii v Českou republikou a Francúzskom. Realizáciu snímky finančne podporili Audiovizuálny fond, český Státní fond kinematografie a grantový program Rady Európy Eurimages.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne