7.6 C
Bratislava
štvrtok, 18. apríla 2024

Koncert: Čaro Vianoc v Krasňanoch s Jolanou Fogašovou a Alešom Jenisom

Najčítanejšie

Stalo sa už dobrou tradíciou, že advent sa v Mestskej časti Bratislava-Rača slávi koncertom klasickej hudby v očarujúcich priestoroch Katedrály sv. Šebastiána.

V rámci zachovania tradície charitatívnych vianočných koncertov MČ Bratislava-Rača poteší všetkých Račanov, ale i ďalších divákov – priaznivcov kvalitného umenia, výnimočným online Vianočným koncertom.

Štvrtá Adventná nedeľa dňa 19. decembra bude patriť opernej dive, sólistke Slovenského národného divadla, Jolane Fogašovej, ktorá našu krajinu preslávila v prestížnych zahraničných, svetových operných domoch ako sú milánska La Scala, Teatro San Carlo v Neapole a tlieskali jej aj diváci v Pekingu a mnohých ďalších metropolách.

Jej speváckym partnerom na pódiu bude renomovaný barytón, známy operný spevák Aleš Jenis, ktorého poznajú operní priaznivci Holandskej národnej opery či jednej z najvýznamnejších operných scén – Glyndebourne Opera House. V Janáčkovej opere Z mŕtveho domu sa predstavil v New Yorku, v milánskej La Scale či v Paríži.

Obaja sólisti odprezentujú na online koncerte výber árií, v ktorých vynikne ich bravúra a výrazové schopnosti, pričom poslucháči si budú môcť vychutnať duetá i sólistické výkony.

Jolanu Fogašovú si budú môcť vypočuť napríklad aj v známej, dojímavej árii Ebben? Ne andrò lontana z opery La Wally skladateľa Alfreda Catalaniho. Operným glanznumerom Aleša Jenisa bude ária – motlidba Nabucca Dio di Giuda, ktorú napísal jeden z najlepších dramatikov, Giuseppe Verdi.

Okrem operného repertoáru zaznejú aj duchovné piesne a koledy, ktoré neodmysliteľne patria k atmosfére vianočných sviatkov. História kresťanských vianočných kolied, teda piesní spojených s vianočnými témami, sa začala písať už v 13. storočí.

Od tých čias prinášajú ľuďom potešenie, zábavu, ale i rozjímanie a silné emócie, ktoré sa dokážu k publiku preniesť aj prostredníctvom online záznamu. Zaznejú slovenské koledy Daj Boh šťastia, Búvaj dieťa krásne v podaní Jolany Fogašovej, ale aj legendárna White Christmas či Nesiem vám noviny od Aleša Jenisa.

Sólistov bude sprevádzať na klavíri vynikajúca klavíristka Jana Nagy-Juhász a na organe renomovaný koncertný interpret Marek Vrábel.

K slovu sa dostanú aj nastupujúce talenty – študentky VŠMU Barbora Čechová a Dominika Mičíková vystúpia s náročným duetom Ave Maria Mikuláša Schneidera Trnavského a najmenších, zato nepochybne talentom často najväčších, budú reprezentovať žiaci zo Základnej umeleckej školy na Vrbenského ulici, Matej Balogh, Zara Bianka Bubnič, Anna Rejková, Martin Rybár, s klavírnym doprovodom pedagogičky Melindy Dvořákovej.

Tento výnimočný hudobný darček si môžete pozrieť z pohodlia Vašich domovov v nedeľu 19.12. v čase o 17.00 prostredníctvom FB MČ RAČA a Youtube MČ RAČA a na sociálnych sieťach portálu Moja Kultúra.

VSTUPNÉ JE DOBROVOĽNÉ.
Výťažok z koncertu pôjde na pomoc domácnostiam s príjmom menším ako je minimálna mzda. V čase Vianoc akosi bolestnejšie dolieha na týchto ľudí ich príbeh boja s chudobou. Spomeňme si na nich pred Vianocami. Online platba na účet MÚ Rača.(IBAN: SK75 0200 0000 0000 0042 1032, VS: 19120201). Vaša malá podpora môže pre niekoho znamenať tak veľa. Ďakujeme.

Všetkým, ktorí túžia stráviť príjemné sviatočné chvíle, ponúka MČ Bratislava-Rača koncert plný nádherných vianočných piesní, operných árií ako aj slovenských a svetových kolied. Nenechajte si ho ujsť.

Aktualizované 19.12.:

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne