7.2 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Včerajšie doobedie voňalo vianočne. Občianske združenie Morfeus pripravilo vianočné jedlo pre ľudí bez domova

Najčítanejšie

Občianske združenie Morfeus uvarilo v stredu 22. decembra pre ľudí bez domova štedrovečerné jedlo v priestoroch občianskeho združenia Stará jedáleň na Peknej ceste v Krasňanoch, ktoré im poskytlo priestor bezplatne a už niekoľkokrát predtým ho poskytli občianskym združeniam a plánujú to robiť aj v budúcnosti. Všetko je to tak pekne poprepájané a s pomocou dobrých ľudí vznikajú aj takéto krásne veci.

Poslaním račianskeho Morfeusu je vykonávať aktivity zamerané na zvyšovanie kvality života detí, mládeže, dospelých aj seniorov.

„Aj tento rok sme – vďaka mnohým láskavým ľuďom, ktorí nás podporili – dokázali s láskou navariť štedrovečerný obed pre ľudí bez domova. V nádherných priestoroch Starej jedálne sme sa stretli skoro ráno, aby sme stihli navariť kapustnicu, pripraviť vianočný zemiakový šalát a vypražiť viac ako 4 kilá rybacích filiet. Mali sme čo robiť, aby sme to stihli. Vianoce sú časom prekvapení, preto sme (nejedno) zažili aj my: firma Lorane nám darovala plnú tašku detských ponožiek, aby sme ich darovali tam, kde budú potrebné. Pani Evička upiekla fantastický koláč. Peter F. priložil ruku k dielu, aby sme nemali v kuchyni iba babinec,“ uviedlo občianske združenie Morfeus.

„Naše občianske združenie MORFEUS sme založili len v tomto roku, takže sme úplne nové novučičké. V sociálnej oblasti ale nováčikovia nie sme, s prácou s ľuďmi v náročnej životnej situácii máme prax viac ako 10 rokov. Štedrá večera, ktorú sme varili pre pezinskú nocľaháreň bola naša druhá. Minulý rok sme varili priamo v nocľahárni, tento rok to nebolo možné. Stará jedáleň v Rači nám našťastie poskytla svoju úžasnú kuchyňu, za čo sme veľmi vďační,“ vysvetlila pre Bratislavský večerník Adriana Zahradníková z občianskeho združenia MORFEUS.

„Nocľaháreň v Pezinku je menšie zariadenie v rodinnom dome, kde prespáva do 20 mužov a žien. Jedna z našich členiek v nej pracovala, takže poznáme ich potreby a možnosti ako pomôcť. Rača a Pezinok sú od seba kúsok, takmer susedia,“ vysvetlila Adriana Zahradníková.

„Okrem Vianoc pre nich varíme niekoľkokrát do roka, vždy nejakú dobrú hustú polievku, ktorá ľudí poteší, keď po celom dni konečne môžu prísť „domov“. Robievame taktiež nákupy trvanlivých potravín, hygienických potrieb a zbierky potrebného oblečenia a obuvi. Podporujú nás najmä naši známi a kamaráti, ktorí nám dôverujú,“ dodala predsedníčka občianskeho združenia MORFEUS.

Ľuďom bez domova okrem štedrovečerného jedla odovzdalo občianske združenie Morfeus darčeky od ľudí z realizovaného projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“ „Naše členky sa do akcie Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok zapájajú ako dobrovoľníčky a koordinátorky a tento rok vyzbierali, skontrolovali a odovzdali viac ako 400 krabičiek,“ doplnila Adriana Zahradníková.

„Budeme radi, ak nás ľudia podporia a my ich láskavé dary premeníme na pomoc pre najslabších,“ dodala Adriana Zahradníková. (účet občianskeho združenia MORFEUS: SK58 8330 0000 0025 0203 9262).

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne