7.6 C
Bratislava
štvrtok, 18. apríla 2024

V posledný deň roka vypukol požiar v ubytovni na Kadnárovej ulici v mestskej časti Rača (aktualizované)

Najčítanejšie

Zdroj foto: Emília Gombárová

V piatok 31. decembra, v posledný deň v roku, v skorých ranných hodinách, pred 7 hodinou ráno vypukol požiar na Kadnárovej ulici 94 v ubytovni pre sociálne slabších obyvateľov v správe mestskej časti Bratislava-Rača.

Na mieste zasahovalo niekoľko desiatok štátnych hasičov, ale i hasiči z dobrovoľného hasičského zboru z Rače. „Ďakujeme štátnym hasičom aj našim zamestnancom za rýchly zásah. Našťastie nikto nezomrel, jedna osoba je v nemocnici a verím, že bude v poriadku. Zabezpečili sme náhradné bývanie, aktuálne sa robí obhliadka škody vo výške približne 40 tisíc eur, byt dnes posúdi aj statik,“ uviedol Mgr. Michal Drotován, starosta mestskej časti Bratislava-Rača.

„Krátko po siedmej hodine ráno bol na Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru ohlásený požiar jednej z izieb na ubytovni v Rači. Na miesto boli postupne vyslané 4 posádky bratislavských hasičov aj s výškovou technikou a ambulanciou Hasičského a záchranného zboru. Príjazdom na miesto udalosti bol vizuálne potvrdený požiar na 4.posch., pričom jedna z osôb bola na balkóne a volala o pomoc. Pred objektom sa nachádzalo niekoľko ľudí z daného objektu,“ uviedol pre Bratislavský večerník plk. Mgr. Marián Bugár, veliteľ Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy.

„Zasahujúce posádky vytvorili niekoľko prieskumných skupín a hadicové vedenie ku horiacej bytovej jednotke. Postupne bolo 13 osôb evakuovaných z toho 5 evakuačnými maskami za asistencie hasičov. 3 osobám bola poskytnutá predlekárska pomoc hasičskou záchrannou službou a jedna z týchto osôb bola odovzdaná záchrannej zdravotnej službe. Tepelný komfort bol zabezpečený evakuačným autobusom HaZZ a v správcom zabezpečených priestoroch susedného vchodu. Po odvetraní uhasených priestorov bola hasičmi vykonaná analýza ovzdušia a objekt bol odovzdaný jeho správcovi. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania,“ doplnil plk. Mgr. Marián Bugár.

Článok pokračuje pod fotografiami z miesta zásahu.

V ubytovni žijú prevažne sociálne odkázaní seniori, ktorých ráno zobudila polícia a hasiči, merali v izbách koncentráciu oxidu uhličitého a zabezpečili ich rýchlu evakuáciu.

Záchranárske zložky pristavili pred ubytovňu záchranársky autobus v ktorom obyvatelia bytovky prečkali do ukončenia zásahu hasičov, ktorí promptne požiar zlikvidovali a oheň sa z miesta vzniku požiaru, na 4. poschodí, nerozšíril do ďalších miestností bytového domu.

Podľa predbežných vyjadrení hasičov na miestne zásahu, došlo k vznieteniu handry na ohrievači. Zranená bola obyvateľka, v ktorej izbe na 4. poschodí požiar vznikol, bola prevezená záchranármi do nemocnice, nadýchala sa splodín horenia.

„Zlé jazyky tvrdia, že som bola opitá a že na ohrievači bola handra. Ja som invalidka a z tých toxických výparov sa mi zhoršil môj zdravotný stav. Mám popáleniny na bruchu a stehne, tie sa pekne hoja. Do kedy budem v nemocnici, to netuším…. Horšie je, že nemám kam ísť. Zajtra majú na MÚ nejakú poradu a pokúšajú sa niečo vyriešiť,“ povedala 16.1. pre Bratislavský večerník Jana Wenzlová.

„Dôležité je, aby pani u ktorej požiar vznikol bola čo najskôr v poriadku. Boli privolaní elektrikár, plynár a statik. Podstatné je, že ostatní obyvatelia ubytovne sa mohli vrátiť do svojich bytov a obyvateľkám dotknutej bytovej jednotky bolo poskytnuté náhradné ubytovanie. Veľká vďaka štátnym hasičom za rýchli príchod a profesionálny zásah. Vďaka patrí aj pracovníkom MČ Bratislava Rača, ktorí operatívne riešili vzniknutú situáciu. Všetkým prajem šťastný nový rok a mám zbožné prianie, aby nás takéto udalosti obchádzali,“ uviedol Ing. Róbert Pajdlhauser, vicestarosta mestskej časti Bratislava-Rača.

Článok pokračuje pod fotografiami z miesta zásahu.

Na každom poschodí v ubytovni sa nachádzajú hasiace prístroje, po tomto incidente by mal správca ubytovne zvážiť inštaláciu protipožiarnych detektorov a zamedziť používanie otvoreného ohňa na izbách, kde si dôchodcovia zvyknú vychutnať cigaretu, aby k podobnému incidentu v budúcnosti už nedošlo a zamedzilo sa možným ďaleko horším až fatálnym následkom.

Na území mestskej časti Bratislava-Rača vzniklo v nočných hodinách viacero menších požiarov pravdepodobne v súvislosti s používaním silvestrovskej pyrotechniky, ale i kvôli vandalom.

„Po polnoci zasahovali v Krasňanoch hasiči až dva razy. V bývalej opravovni Ministerstva kultúry na Račianskej ulici založili niekoľko minút po polnoci úmyselný požiar pravdepodobne zberači železa (budovu usilovne rozoberajú už od leta po nociach a požiar im uľahčuje robotu). A druhý požiar nastal v kontajneri pri Račianskej 157 pred jednou hodinou v noci. Vraj sa nejednalo o jediný horiaci kontajner v Krasňanoch,“ upozornila redakciu Bratislavského večerníka čitateľka Martina Šimková.

„Račianski dobrovoľní hasiči zasahovali v piatok v nočných hodinách, kedy urobili obchôdzky po mestskej časti Rača a zahasili dve väčšie ohniská,“ doplnila pre Bratislavský večerník Mgr. Bc. Daniela Rősselová Olenočinová, veliteľka Dobrovoľného hasičského zboru Bratislava-Rača.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne