6.8 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Bude sa meniť územný plán na Vajnorskom letisku pod zámienkou nájomného bývania? (aktualizované)

Najčítanejšie

V predvianočnom období bol na miestnom zastupiteľstve vo Vajnoroch 16. decembra 2021 schválený tzv. „Návrh Zmluvy o spolupráci s developermi, ktorá vyplýva z Metodiky zmien územného plánu v záujme budovania predpokladov na rozvoj nájomného bývania a zvyšovanie dostupnosti bývania.“ Informáciu priniesla FB stránka Vajnorské letisko, ktorá je výsledkom dlhodobých aktivít petičného výboru vajnorského referenda.

Predsedom petičného výboru a jedným z iniciátorov vajnorského referenda, ktoré sa konalo 18. decembra 2018 bol v tomto období Juraj Ondruška, kandidát na starostu mestskej časti Bratislava-Vajnory.

Predkladateľkou návrhu zmluvy „o spolupráci s developermi,“ na zastupiteľstve je župná poslankyňa za Team Vallo, viceprimátorka a poslankyňa zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Rača Lenka Antalová Plavuchová.

„Tento návrh zakladá rámec pre zmeny územných plánov na požiadavku developera, ktorý bude mať ochotu obetovať určitú časť postavených bytov na nájomné bývanie. Verili sme, že zámer nájomného bývania v Bratislave prezentovaný magistrátom sa bude týkať len vopred komunikovaných lokalít označovaných ako „brownfieldy“. Toto ale naznačuje iný zámer,“ uviedol riziká návrhu Vajnorák Juraj Ondruška.

Podľa Juraja Ondrušku reálne hrozí, že by mohlo dôjsť k postupnému „rozoberaniu“ po kúskoch celej lokality Vajnorského letiska, prípadne rovnakou metodikou aj iných lokalít vo Vajnoroch.

„Zatiaľ som v metodike nenašiel pravidlo, ktoré povie, že ak nie je lokalita v súlade strategickej štúdie nájomného bývania, tak nemôže byť akceptovaná…. Čiže je tá zmluva použiteľná pre celú Bratislavu kde developer splní jej podmienky,“ popísal možné riziká Ondruška.

Viceprimátorka Lenka Antalová Plavuchová, ktorá je predkladateľkou návrhu, sľubuje, že celý proces bude transparentný. „Developeri budú aj po schválení zmien a doplnkov v územnom pláne môcť stavať iba na tých plochách, na ktorých stavajú aj teraz. Navyše, so zmenou sa bude musieť stotožniť aj zastupiteľstvo, ktoré to musí odhlasovať,“ vysvetlila mestská poslankyňa pre denník Nový Čas.

Potvrdila že pomer bytov bude po schválení návrhu síce vyšší, ako to umožňuje súčasný územný plán, ale vždy sa bude postupovať len vo verejnom záujme. „To znamená, že treba preskúmať možnosti a limity danej lokality. Iba tak môžeme potom prijať zmeny. Kvôli tomu aj prebehla urbanistická štúdia, ktorá dané lokality preverila,“ doplnila Antalová Plavúchová pre denník Nový Čas.

Pre Bratislavský večerník reaguje starosta mestskej časti Bratislava-Vajnory Ing. Michal Vlček: „Zachovanie osobitého a originálneho charakteru Vajnor, ktoré často voláme aj dedinou v meste bolo mojou prioritou, s ktorú som sa uchádzal o post starostu našej mestskej časti. Nič sa na tom nemení ani dnes, čo potvrdzuje moja štvorročná práca a rozhodnutia. Som rád, že som v tomto bode našiel oporu a zhodu aj s kolegami poslancami miestneho zastupiteľstva.

Aj preto by som rád pri téme letiska, uviedol na pravú mieru šíriace sa nekorektné a zavádzajúce tvrdenia, ktoré opustili vecnú a korektnú diskusiu o probléme. Rozumiem, že s blížiacimi sa voľbami sú niektorí nútení siahať k strašeniu a vymýšľaniu si.

Na mestskom zastupiteľstve v decembri poslanci schválili štandardy zmluvy o spolupráci s developerom, pričom zmeny sa týkajú občianskej vybavenosti v prípade, ak je dostatočná v prospech bývania (nájomné byty). Inými slovami je to zmluva, pričom jej podpisu musí predchádzať rokovanie s developerom a samozrejme budú sa zohľadňovať lokálne nuansy.

Nikde nie je napísané, že ak niekto vlastní pozemok a pristúpi na podobnú zmluvu, bude mu automaticky schválená zmena územného plánu. Táto zmluva je len nástroj, na základe ktorej sa vie použiť matrica na výpočet nájomných bytov, ktoré magistrát očakáva od developera pri zmene územného plánu.

V žiadnej zmluve a ani návrhu sa nehovorí o Vajnorskom letisku. Rovnako tak sa nespomína lokalita Vajnorského letiska ani v žiadnych aktuálnych návrhoch a zmien doplnkov územného plánu, ktoré predchádzajú procesu zmeny územného plánu.

Vajnorské letisko je evidované ako lokalita určená na šport a rekreáciu. Ešte chcem dodať, že aj na nedávnych stretnutiach s pracovníkmi magistrátu mi bolo potvrdené, že lokalita letiska nie je v súčasnosti predmetom na zmenu územného plánu.

Podľa tejto metodiky si viem predstaviť riešenie napríklad lokality Rybničná, ktorá dnes už nie je priemyselná zóna ako tomu bolo, ale stalo sa z nej lokalita bývania, zvyšuje sa jej kvalita bývania a verejným záujmom je zmenou územného plánu umocniť zvýšenie kvality bývania a služieb pre obyvateľov. Samozrejme nevyhnutným predpokladom je vyriešenie parkovania a dopravnej obslužnosť danej lokality.

Chcem ľudí ubezpečiť, že Vajnory si aj naďalej zachovávajú svoj charakter a každé ďalšie zveľadenie verejných priestorov bude citlivo zvažované v transparentnej a otvorenej diskusii,“ uviedol Michal Vlček.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne