„Keď v roku 1975 držal školník Štefan Bednarič na dvore Základnej deväťročnej školy na Čachtickej ulici svojho vnuka Petra Pilinského, syna Vlasty Pilinskej, rodenej Bednaričovej, nemohol tušiť, že chlapec sa raz stane starostom Rače. V minulosti bolo viacero Bednaričovcov na čele dediny ešte pred jej pripojením k veľkej Bratislave“.

Mgr. Peter Pilinský po vyštudovaní Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského pracoval v rokoch 1996-2008 na ministerstve životného prostredia, ako hlavný štátny radca. Starostom mestskej časti Bratislava-Rača bol dve funkčné obdobia v rokoch 2010-2018, ako kandidát Strany zelených.

Súčasný starosta Michal Drotován vo volebnom roku 2018 uspel len tesným rozdielom a stal starostom mestskej časti Bratislava-Rača so ziskom 3889 hlasov, na druhom mieste skončil s tesným rozdielom Peter Pilinský, ktorý získal 3460 hlasov a na tretom mieste sa umiestnila Monika Luknárová s 1600-hlasmi.

Peter Pilinský v súčasnosti pôsobí ako mestský poslanec za Raču a tiež ako poslanec Bratislavského samosprávneho kraja za obvod Rača/Vajnory. Jeho koníčkom je vinohradníctvo. „S partiou kamarátov sa už viac rokov venujeme revitalizácii trojhektárového vinohradu v Rači a pestujeme najlepšiu frankovku v chotári,“ prezradil v rozhovore.

Čo by ste s odstupom času robili inak, keď ste boli vo funkcii starostu?

Peter Pilinský: Ak by som mohol niečo z minulosti zmeniť, určite by som sa nenechal vtedajšími krasňanskými poslancami „nahovoriť“ na obstarávanie Územného plánu zóny Krasňany (UPZ Krasňany). Myslím, že táto téma bola následne pred voľbami spolitizovaná a bola tiež nosnou predvolebnou témou v Krasňanoch.

Paradoxné je, aj keď z pohľadu politického marketingu tomu rozumiem, že to boli práve tí poslanci, vrátane súčasného starostu, ktorí žiadali obstaranie ÚPZ Krasňany a ktorí potom pred voľbami dali od návrhu ÚPZ Krasňany „ruky preč“ a celé to hodili na moje plecia.

Obrat z ich strany nastal po voľbách, kedy tí istí poslanci, ÚPZ Krasňany obhajovali a chceli ho prijať. Bohužiaľ, alebo pre niekoho vďaka Bohu vlak už bol rozbehnutý opačným smerom a verejná mienka bola už namierená proti pripravovanému návrhu ÚPZ Krasňany.

Ako občan Rače, ako hodnotíte kroky súčasného starostu Michala Drotována a čo by ste spravili inak?

Neprináleží mi hodnotiť kroky súčasného vedenia, koniec koncov nebol by som asi úplne objektívny 😊. Hodnotenie súčasnému starostovi vystavia voliči v jesenných voľbách.

Ak by som však mal za niečo súčasné vedenie pochváliť, tak markantné zlepšenie nastalo v komunikácii a spolupráci medzi MČ a Hlavným mestom.

Rovnako treba oceniť súčasný zámer rekonštrukcie ZŠ Plickova. Za môjho starostovania nechcel vtedajší vlastník budovy ZŠ, tzn. Hlavné mesto o vrátení budovy do správy mestskej časti ani počuť. Mal totižto s týmto objektom iné zámery a budovu chcel prerobiť na depozitár pre Galériu a Múzeum Hlavného mesta.

A čo by som robil inak? Určite by som sa viac snažil pomôcť investorovi pri výstavbe LBG Arény, kde mal vzniknúť zimný štadión a plavecký bazén. Myslím, že takýto druh športovej infraštruktúry by bol pre našu MČ a širšie okolie určite prínosom.

Čo si myslíte, že občania vnímajú najcitlivejšie? A myslíte si napríklad, že sa v najbližšom období zlepší, alebo zhorší dopravná situácia v Rači a blízkom okolí? Ako vnímate výstavbu v okolí vinohradov?

Obyvatelia určite najcitlivejšie vnímajú novú výstavbu vo svojom okolí a rovnako problémy v doprave. Doprava sa Rači v najbližších rokoch určite nezlepší, ale to nie je len problém našej MČ, ale celej Bratislavy.

Odľahčenie dopravy Račianskej ulice pravdepodobne nastane až po vybudovaní tunelu popod Karpaty, ktorý je plánovaný medzi Račou a Svätým Jurom. Avšak k jeho realizácii podľa mňa tak skoro nepríde.

Čo sa výstavby týka, tak je možné, že niektorí obyvatelia si od nového vedenia po voľbách sľubovali viac. Koniec koncov súčasný starosta bol ešte ako kandidát na starostu veľkým bojovníkom proti výstavbe.

Hlásil sa do stavebných konaní, procesu EIA, podával pripomienky a podporoval petície prakticky proti každej väčšej výstavbe v Rači, Krasňanoch alebo na Východnom.

Ku dnešnému dňu, po troch rokoch vo svojej funkcii však podpísal stavebné povolenia na výstavbu viac bytov a apartmánov, ako som podpísal ja za osem rokov môjho starostavania.

Doteraz boli podpísané stavebné povolenia na Rendez vouz (Východne) – viac ako 300 bytov a apartmánov, Rínok (Rača) – 473 bytov a apartmánov, Dolný Slanec (Krasňany) – 220 bytov.

A do konca volebného obdobia ešte pravdepodobne pribudnú ďalšie napr. na lokalite Pri Šajbách oproti bývalému Demaru alebo na Rinzloch nad Kadnárovou ulicou, kde je už vinohrad vyklčovaný a úrad ohlásil, že sa začal proces posudzovania vplyvov na životné prostredia tzv. proces EIA.

Aké sú podľa vás pozitívne a aké negatívne stránky života v mestskej časti Rača?

Pri tejto odpovedi asi opäť nebudem úplne objektívny, lebo ako správneho lokál patriota má pre mňa život v našej mestskej časti len samé pozitívne stránky. 😊 Určite veľkou devízou našej MČ je bezprostredná blízkosť Mestského lesoparku, vinohradov a celkovo Malých Karpát. Je to výborná príležitosť pre relax a načerpanie nových síl.

Budete sa uchádzať o hlasy občanov v ďalších voľbách? Budete kandidovať za starostu, alebo poslanca Rače? Budete kandidovať za poslanca Bratislavského samosprávneho kraja?

V komunálnej politike, či už na úrovni poslanca mestskej časti, poslanca Hlavného mesta, poslanca BSK, alebo starostu pracujem už viac ako 15 rokov. Napriek tomu alebo možno práve preto som presvedčený, že aj vďaka týmto skúsenostiam, som ešte schopný priniesť pre našu MČ nové projekty a benefity, ktoré život v Rači zlepšia. Takže áno v komunálnych voľbách na jeseň 2022 určite kandidovať budem. To na aký post včas zverejním.

Budúci rok bude volebný, určite bude volebný zápas z niektorých strán veľmi tvrdý, vašim novým protikandidátom bude Ján Polakovič zo novovznikajúcej politickej strany Spoločný cieľ a svoju opätovnú kandidatúru nevylúčil ani Michal Drotován. Monika Luknárová nebude opätovne kandidovať za starostku, ale za poslankyňu Rače. Rozdiel hlasov medzi vami a Drotovánom bol vo voľbách roku 2018 veľmi malý, 3460 vs. 3889, v prospech Drotována. Nech to však dopadne akokoľvek, viete si predstaviť vašu vzájomnú spoluprácu?

Samozrejme, že vzájomnú spoluprácu s úspešným kandidátom si predstaviť viem a nemám s tým najmenší problém. Koniec koncov so súčasným starostom som spolupracoval osem rokov, kedy bol on poslanec a ja starosta a spolupracujeme aj teraz ako župní poslanci.

Dá sa zladiť práca starostu so súkromím? Aký koníček obľubujete?

Samozrejme, že práca starostu sa so súkromným životom zladiť dá a musí, v opačnom prípade by museli byť všetci starostovia a starostky nešťastní ľudia bez rodiny a súkromia, ktorí by večer zaspávali a ráno vstávali len s hlavou plnou starostí 😊.

Väčšina ľudí v komunále sú bežní ľudia, ktorí majú svoje starosti a aj radosti. Čo sa koníčkov týka, tak s partiou kamarátov sa už viac rokov venujeme revitalizácii jedného vinohradu a pestujeme najlepšiu frankovku v chotári 😊. Práca vo vinohrade mi doslova dobíja baterky. Tento rok pribudol do našej rodiny ďalší člen Azor, poľovný psík, takže mám ďalší časovo náročný koníček.

Ďakujem za rozhovor.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu