17.3 C
Bratislava
utorok, 7. mája 2024

Na námestí SNP pribudne pamätník pre zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Odhalia ho na 4. výročie zavraždenia dvojice

Najčítanejšie

Kresbu pamätníka odhalil v piatok 28. januára na bratislavskom námestí Slovenského národného povstania Marián Králik, pedagóg z Fakulty architektúry a dizajnu a garant projektu. Pamätník bude nainštalovaný a slávnostne odhalený 21. februára 2018.

Dielo má symbolizovať trhlinu v spoločnosti, ku ktorej došlo po nezmyselnej a krutej vražde dvoch mladých ľudí. Správu priniesol portál Aktuality.sk v ktorom zavraždený novinár pracoval.

„S motívom trhliny sme pracovali na Fakulte architektúry a dizajnu so študentkami Alžbetou Kopisovou a Zuzanou Hančíkovou. Trhlina je miesto medzi nejakými dvoma platformami, je to otvorená rana. Vnímali sme vraždu Jána a Martiny ako silnú ranu v spoločnosti,“ uviedol Marián Králik, garant projektu a pedagóg z Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

„Vybrali sme materiáli korténovú oceľ a nerezovú oceľ, kortén je hrdzavejúca oceľ, ktorá hrdzavie do červena, a pôsobí akoby vyschnutá krv, to v podstate má (to dielo) akoby kričať na ľudí, že sa tu stalo niečo veľmi podstatné, niečo na čo nemôžeme zabudnúť,“ doplnil Marián Králik.

„Spomienkové miesto bude adjustované medzi dve okenné tabule do výšky približne 4 metrov, bude pokračovať do zeme, do chodníka, tam budú nápisy, ktoré budú citovať Jána Kuciaka: „Neďakuj. Pamätaj,“ doplnil na záver Marián Králik.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne