7 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

V novom račianskom Urban parku chýba dostatočné osvetlenie, mládež tam trávi voľnočasové aktivity aj večer. Pýtali sme sa preto samosprávy či plánuje zmenu (aktualizované)

Najčítanejšie

V pondelok 29. novembra bol Urban park oficiálne skolaudovaný a už nič nebráni jeho využívaniu, okrem aktuálnej pandemickej situácie ale i nedostatočného osvetlenia.

Račianska mládež už používala Urban park i napriek zákazu niekoľko týždňov, pred jeho oficiálnym otvorením, čo niektorých miestnych obyvateľov značne pohoršovalo, keďže deti a mládež chodili do priestoru parku i napriek dočasnému oploteniu a zákazu.

Momentálne mladých Račanov trápi jeho nedostatočné osvetlenie a uvítali by ak by v novom Urban parku na Tbiliskej ulici bolo lepšie osvetlenie a fungovalo každý deň aspoň do 21 h večer.

Urban park vznikol revitalizáciou asfaltovej plochy v tesnom susedstve s novým multifunkčným ihriskom, ktoré buduje Fitcentrum W.M. Rača. Nové ihrisko budú používať hlavne priaznivci mestských športov ako skateboarding, streetball, inline a kolobežiek.

„Autormi návrhu Urban parku sú skúsení architekti z pražského ateliéru U/U, ktorí majú za sebou výstavbu viacerých obľúbených skate parkov v Prahe a okolí,“ uviedla v minulosti Lenka Plavuchová Antalová, viceprimátorka Bratislavy a poslankyňa MČ Rača, ktorá sa v prvej fáze zhostila tohto projektu a komunikovala s architektmi. > Čítajte viac.

Podnet dal šéfredaktor Račianskeho večerníka a zaslal ho cez aplikáciu na Odkazprestarostu.sk a žiadal samosprávu o hľadanie riešenia. „Ďakujeme za podnet. Preposielame ho na Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy najmä v kontexte už spomínanej požiadavky vymeniť pôvodné osvetlenie pri priľahlom chodníku za modernejšie a výkonnejšie. Následne by sme poprosili o stanovisko vo veci ochoty kolegov technicky zrealizovať lepšie osvetlenie v skejtparku. Záujmom Mestskej časti Rača je vytváranie bezpečného prostredia vo verejných priestoroch a preto máme záujem o diskusiu na túto tému,“ reagoval Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava – Rača.

Analýzou vzniknutej situácie bolo zistené, že zodpovednosť za riešenie problému leží na pleciach primátora Matúša Valla a vedenia bratislavského magistrátu.

Bratislavský večerník preto kontaktoval magistrát. „To je otázka na stavebníka pôvodného projektu, hlavné mesto pôvodný projekt neotváralo,“ uvádzala hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková.

„Z našej pozície aktuálne vieme situáciu zlepšiť len čiastočne a to tak, že na existujúce stĺpy osvetlenia (ktoré slúžia na osvetlenie priľahlého chodníka) doplníme svietidlá. Tie zlepšia svetelné podmienky aj v tomto priestore. Vhodnejším a systémovejším riešením by však v tomto prípade bolo, ak by stavebník projektu zrealizoval plnohodnotné osvetlenie športoviska spĺňajúce požiadavky EN12193,“ doplnila pre Bratislavský večerník Dagmar Schmucková.

Hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková nevedela konkretizovať, kedy v príbehu roka bude magistrát realizovať zmenu na osvetlení. „Vašim podnetom sa zaoberá príslušné oddelenie magistrátu a pripravia návrh na zlepšenie situácie s osvetlením a bezpečnostnou v Urbanparku na Tbiliskej. O riešení a prípadných časových plánoch Vás budem informovať. Súhlasím s tým, že osvetlenie by výrazne predĺžilo využitie ihriska počas dňa najmä v zimných mesiacoch. Vďaka za podnet,“ uviedla pre Bratislavský večerník viceprimátorka a poslankyňa mestskej časti Rača Mgr. Lenka Antalová Plavuchová.

Na situáciu reagoval aj starosta Rače Mgr. Michal Drotován, ktorý pre Bratislavský večerník uviedol: „Projekt sa neplánoval s priamym osvetlením práve z dôvodu, že neďaleko sú bytové domy a bol to určitý kompromis medzi športoviskom a obyvateľmi. Bola to aj požiadavka regionálneho úradu verejného zdravotníctva pred vydaním kladného stanoviska ku kolaudácií – ako jeden z bodov na redukciu hluku vo večerných hodinách v zimných mesiacoch. Samozrejme v lete tam bude prirodzené svetlo neporovnateľne dlhšie ako v zimných mesiacoch. Do budúcna sa plánuje revitalizácia celej pešej zóny pri električkovej trati, kde by pribudlo aj osvetlenie. Je tam v súčasnosti aj osvetlenie na chodníku medzi ihriskom a materskou školou,“ uviedol starosta Drotován.

„Chcel by som pri tejto príležitosti vyzdvihnúť a poďakovať sa za prácu Lenky Antalovej Plavuchovej, ktorá sa v prvej fáze zhostila tohto projektu a komunikovala s architektmi a projektami spoločne s pani Kmeť Gáal, neskôr po ich odchode prevzala projekt Marta Štefánková a v rámci výstavby a dozoru p. Borovský a p. Štrbáková. Nakoľko skatebording je už aj olympijsky šport verím, že na tomto ihrisku v budúcnosti vyrastie aj nejaká olympionička alebo olympionik. Držím palce!,“ uviedol starosta Michal Drotován pri príležitosti otvorenia v novembri 2021.

Prečo sú miesta na športovanie pre mladých také dôležité? Výsledky štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie (2019) o fyzických aktivitách dospievajúcich sú alarmujúce. Potvrdzujú, že nemajú dostatok pohybu, čo nepriaznivo ovplyvňuje ich zdravie. Viac než 80% z nich nespĺňa odporúčanie aspoň jednej fyzickej aktivity denne.

Je známe, že aktívny životný štýl počas dospievania posilňuje celkovú imunitu, zdravý vývoj, rast kostí, spevnenie svalstva a obmedzuje obezitu. Spoločné športové aktivity s priateľmi priaznivo ovplyvňujú aj psychiku mladých ľudí. Všetky tieto pozitívne návyky, ktoré si osvoja počas dospievania, výrazne ovplyvnia ich život v dospelosti.

Preto aktuálne aj reťazec Kaufland podporí vybudovanie podobných urban parkov až v siedmych mestách. O tom ktorá mestská časť získa od reťazca nový K Park, rozhodnú obyvatelia v hlasovaní na stránke www.kauflandpark.sk, ktoré potrvá až do 16. februára 2022. > Čítajte viac

Aktualizované 1.7.2022:

Magistrát v spolupráci s miestnou časťou doplnil na ihrisko tri svietidlá.
„V spolupráci s MČ Rača sme zatiaľ vymenili 3 svietidla a doplnili nadstavec so svietidlom na osvetlenie ihriska. Osvetlenie sa tak značne zlepšilo a ihrisko je riadne osvetlené. Tri svietidlá budú ešte doplnené,“ uviedol 1. júla na stránke odkazprestarostu.sk, Magistrát hlavného mesta SR.

Urban park na Tbiliskej ulici v Rači. Autor fotografií: Rasťo Blaško

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne