10.5 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Bratislava urobila ďalší krok v prípravách projektu električkovej trate v Novom centre

Najčítanejšie

Hlavné mesto Bratislava v rámci príprav projektu električkovej trate v Novom centre uskutočňuje výber dodávateľa, ktorý na základe realizovaných simulácií prechodu električky okolo divadla a v spolupráci so Slovenským národným divadlom uskutoční meranie hluku a vibrácií priestorov novej budovy SND.

Tento výber mesto uskutočňuje na základe odporúčaní medzinárodnej nezávislej skupiny zloženej z odborníkov na akustiku, dopravné inžinierstvo a architektúru (menovite Prof. Dr. Ervin Lumnitzer – prorektor pre vzdelávanie, Technická univerzita v Košiciach, Slovensko; Prof. Dr. Monika Rychtáriková – docentka Fakulty architektúry Katolíckej univerzity, Leuven, Belgicko; Prof. Jindřich Smetana – zakladateľ Ateliér Smetana, Praha, Česká Republika; Pavel Rada – zakladateľ Rada Architects, Brno, Česká republika; Peter Zaťko – zakladateľ A & Z ACOUSTICS s.r.o., Bratislava, Slovensko; Piotr Z. Kozlowski – zakladateľ Pracownia Akustyczna, Wroclaw, Poľsko; Federico Cruz-Barney – zakladateľ STUDIO DAP, Paríž; Christian Czolbe – Prose AG, Zürich; Hans Rudolf Graaf – Prose AG, Zürich), ktorá vyhodnocovala, či je technicky možné realizovať v blízkosti SND električkovú trať bez negatívnych dopadov na divadlo.

Zároveň je vyhlásenie súťaže plnením záväzku voči Slovenskému národnému divadlu, Ministerstvu kultúry SR a verejnosti, že mesto uskutoční čo najpresnejšie hodnotenie vplyvu trasy električky v blízkosti divadla.

Začiatkom roka 2021 členovia nezávislej odbornej skupiny spoločným prehlásením potvrdili, že je možné pred divadlom stavať a prevádzkovať električkovú trať bez výrazného vplyvu na divadlo v prípade, že budú prijaté primerané opatrenia.

Prehlásenie obsahuje aj podrobný popis odborných krokov, ktoré bude nutné vykonať, aby sa tieto opatrenia zabezpečili. Jedným z nich je uskutočnenie merania hlučnosti a vibračných pomerov vo vybraných priestoroch novej budovy SND.

Na realizáciu takéhoto merania bola 11. januára 2022 vyhlásená uzavretá súťaž, v rámci ktorej oslovuje magistrát kvalitných vysokošpecializovaných medzinárodných uchádzačov s požadovanými schopnosťami a skúsenosťami na vykonanie kvalifikovaného merania.

Na základe výsledkov týchto meraní a ďalších odborných krokov stanovených komisiou, bude následne realizovaná technická štúdia, ktorá stanoví konkrétne technické riešenie stavby električkovej trate v blízkosti divadla SND.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne