5.4 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Píšete „globálne“? Zapojte sa do súťaže o Novinársku cenu a vyhrajte špeciálnu cenu za globálnu žurnalistiku

Najčítanejšie

Nadácia otvorenej spoločnosti vyhlásila 18. ročník súťaže Novinárska cena, v rámci ktorej komisia udelí okrem štandardných aj niekoľko špeciálnych ocenení. Práve medzi nimi majú slovenskí novinári a novinárky opätovnú možnosť získať ocenenie s názvom Global Journalism.

Ocenenie je určené pre všetkých, ktorí sa snažia publiku ukazovať svet inak, hlbšie, vyváženejšie, v kontexte, berúc do úvahy nielen perspektívu obyvateľa Slovenska, ale aj dotknutých krajín a ich obyvateľov, ako aj sveta ako celku.

Vo svojich novinárskych výstupoch tak zohľadňujú fakt, že o mnohých javoch a udalostiach už nie je možné komplexne a vyvážene informovať bez vnímania a reflexie globálnych vzťahov, súvislostí a prepojení.

„Zahraničná žurnalistika svet fragmentuje, vyberá výseky, o ktorých hovorí. Globálna žurnalistika svet cielene spája,“ vysvetľuje Peter Ivanič, spoluautor iniciatívy Svet medzi riadkami.

„Dokáže tak prepájať zdanlivo nesúvisiace udalosti odohrávajúce sa na rôznych kontinentoch a v odlišných kontextoch do jedného uceleného príbehu. Tento prístup tak nie je náhradou či opakom zahraničnej novinárčiny, ide len o perspektívu ďalej a aktívne reflektuje meniacu sa realitu okolo nás,“ dopĺňa Peter Ivanič.

Špeciálna kategória vznikla v rámci mediálnej iniciatívy Svet medzi riadkami, v spolupráci s mimovládnou organizáciou Človek v ohrození. Jej širšou ambíciou je pomôcť dostať globálnu žurnalistiku do povedomia odbornej aj laickej verejnosti.

Témy, ktorým sa globálna žurnalistika venuje, nie sú ohraničené, ale obvykle sa týka najrôznejších celosvetových výziev ako je zmena klímy, životné prostredie, migrácia či dodržiavanie ľudských práv.

Kritérií hodnotenia je viacero. Porota ocení napríklad schopnosť priniesť málo pokrytú globálnu či rozvojovú tému, prípadne neznámu alebo prehliadanú perspektívu už známejšej témy.

Všímať si bude aj to, či sa autori dokážu na dianie pozrieť aj „očami iných“, a zvlášť tých slabších a menej vplyvných, ako aj to, akým spôsobom autori a autorky zohľadňujú existenciu globálnych prepojení a našej roly v nich. A nezabudne ani na prítomnosť naratívov vedome vyvracajúcich negatívne, na stereotypoch či predsudkoch založené vyobrazenia sveta.

Novinkou tohto ročníka je možnosť svoje príspevky nominovať priamo do špeciálnej kategórie.

Prečo globálna žurnalistika?

Svet sa nás dotýka čoraz viac a žurnalistika by na to mala reagovať témou aj prístupom. Popri vnímaní čoraz silnejších a všadeprítomnejších globálnych prepojení prudko vzrástla aj potreba pokrývať rozvojové a humanitárne témy, ako sú napríklad klimatická zmena, chudoba, migrácia či ľudské práva. Tie sa už totiž, aj vplyvom globalizácie, nedejú kdesi ďaleko od nás, kde by neovplyvňovali naše životy.

Ako (sa) prihlásiť?

(Nielen) svoje výstupy, ktoré vyšli počas minulého roka, môžete do Novinárskej ceny prihlasovať na tomto odkaze  do 1. marca 2022.

Kategória je bez žánrového či formálneho obmedzenia – od článkov najrôznejších žánrov, cez televízne reportáže, po rozhlasové diskusie. Víťaz či víťazka Novinárskej ceny v kategórii Global Journalism získa peňažnú odmenu tisíc eur.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne