7.5 C
Bratislava
utorok, 16. apríla 2024

Začala sa dlho očakávaná rekonštrukcia terasy v centre Devínskej Novej Vsi

Najčítanejšie

Samospráva Devínskej Novej Vsi začala s realizáciou jedného zo svojich prioritných investičných projektov.

Starosta mestskej časti Dárius Krajčír odovzdal v stredu (16. 2. 2022) zhotoviteľovi prác, spoločnosti BBAU s. r. o. terasu na Ulici Milana Marečka, ktorá na základe podpísanej zmluvy prejde celkovou rekonštrukciou.

Cieľom je premeniť tento zanedbaný verejný priestor v centre Devínskej Novej Vsi na konštrukčne bezpečnú, funkčnú a estetickú zónu. Samospráva investuje do projektu 417 573,02 eur.

OD PROJEKTOVEJ DOKUMENTÁCIE K REALIZÁCII PROJEKTU

Starosta Dárius Krajčír vysvetľuje, že dostať projekt rekonštrukcie terasy do fázy jeho realizácie nebolo vôbec jednoduché. „Prešli sme si zložitým procesom, kým sme našli najlepšie a najefektívnejšie riešenie, ktoré najmenej zaťaží obyvateľov,“ zdôrazňuje.

Podľa jeho slov každý, kto rekonštruoval byt, alebo čo i len jednu izbu, vie, aké je to náročné. O to viac, ak na trhu chýba materiál a všetkému predchádza zložitý proces verejného obstarávania. Dárius Krajčír spomína, že na rekonštrukciu terasy na Ulici Milana Marečka boli už v minulosti vypracované rôzne projekty.

„Realizácia jedného z nich, ktorý mal vydané aj územné rozhodnutie, ale chýbalo mu stavebné povolenie, by dnes odhadom stála 3 milióny eur. To by nám na iné projekty, ktoré máme v Devínskej rozpracované, už nezvýšilo,“ konštatuje.

VÝSLEDNÉ RIEŠENIE VZNIKLO KOMUNIKÁCIOU S OBČANMI

Samospráva mestskej časti pod vedením starostu Dáriusa Krajčíra hľadala preto hneď po voľbách nové riešenie, ako vrátiť život spustnutému objektu, tentoraz v spolupráci s obyvateľmi Devínskej Novej Vsi.

„Práve od nich prišla spätná väzba, že si neželajú žiadny megalomanský projekt, ale uprednostnia bezpečnú a funkčnú terasu, verejný priestor zodpovedajúci 21. storočiu.“

Na základe výsledkov z tejto komunikácie sa terasa nebude meniť dispozične ani objemovo. Zmení sa jej vzhľad, stane sa bezpečnou a do budúcnosti sa zabezpečí nenáročná bežná údržba tohto verejného priestranstva.

ZNÍŽENIE KOMFORTU NA POL ROKA

Rekonštrukcia potrvá 6 mesiacov a jej súčasťou je obnova a prestavba terasy tak, aby vzhľadom na svoje multifunkčné využitie spĺňala predovšetkým kritérium bezpečnosti. Zhotoviteľ prác považuje za nevyhnutné spevniť celý objekt.

Práve búracie práce súvisiace so statikou terasy označil projektový manažér spoločnosti BBAU s. r. o. Ivan Sládek za najnáročnejšie z hľadiska hlučnosti a obmedzenia komfortu obyvateľov priľahlého bytového domu.

„Začnú sa už v pondelok 21. februára 2022 a potrvajú 3 až 4 týždne,“ avizuje. Po sanácii nosnej konštrukcie terasy a jej doplnení novou bude nasledovať výmena všetkých povrchov.

Betónové lavičky nahradia drevenými, zmení sa osvetlenie terasy a pribudne nová omietka bez obkladov. Projektant Daniel Kubiš sľubuje použitie najmodernejších materiálov overených a navrhnutých technickými oddeleniami dodávateľov ako systémové riešenia pre komerčné a občianske vybavenosti.

„Výsledkom bude neutrálny, jednoduchý, čistý dizajn,“ zdôrazňuje. Súčasťou rekonštrukcie je aj odvodnenie terasy, aby investícia mala udržateľný efekt.

Samospráva mestskej časti bude priebežne komunikovať s obyvateľmi prostredníctvom správcov bytových domov, aby včas dostali potrebné informácie o obmedzeniach súvisiacich s rekonštrukciou tohto verejného priestoru.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne