7.1 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

„Zoška“ má kompletne vymenené všetky okná. Tie sú vernou kópiou pôvodných

Najčítanejšie

Novými oknami, ktoré sú tradičnými stolárskymi výrobkami z masívneho dreva a dôslednou kópiou tých pôvodných, sa môže pýšiť župná Stredná priemyselná škola elektrotechnická (SPŠE) na Zochovej ulici.

Rekonštrukciu realizoval Bratislavský samosprávny kraj za prísneho dohľadu Krajského pamiatkového úradu, nakoľko ide o pamiatkovo chránenú budovu. Dôraz sa kládol na zachovanie pôvodného vzhľadu, ako aj materiálu.

„Školstvo komplexne modernizujeme. Zavádzame nové odbory, podporujeme učiteľov a takisto zatraktívňujeme školské prostredie rekonštrukciami a opravami – tak zvonka, ako aj zvnútra. Je dôležité, aby sa v ňom žiaci dobre cítili. Opravy sú rôzne, menšie, väčšie. K tým väčším rozhodne patrí kompletná výmena okien, ktoré už boli v zlom technickom stave a dlhé roky sa im nikto nevenoval,“ vysvetlil predseda BSK Juraj Droba.

Na „Zoške“ sa realizovala rekonštrukcia okenných otvorov na celom objekte školy. Išlo o 208 okien, z toho 195 okien drevených a 13 oceľových. Pri výmene museli byt‘ nové výplne okenných otvorov zhotovené ako tradičné stolárske výrobky z masívneho dreva dostatočnej tvrdosti a kvality zo smrekovca červeného.

Zároveň museli byť dôslednou kópiou pôvodných. Krajský pamiatkový úrad v Bratislave posúdil realizované prototypy okien a nariadil, že pre zachovanie dobovej remeselnej práce sa zrepasuje 18 drevených okien na schodisku a priľahlej chodbe.

Ako nové okenné konštrukcie bolo vyrobených 177 okien. Zvyšných 13 oceľových okien v suterénnej časti objektu bolo repasovaných. Celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú vyše 700 tisíc eur.

„Výmena okien prispela k zvýšeniu komfortu žiakov a rodičov v škole. Okrem okien sa na škole vymaľovali aj vnútorné priestory a tak všetky chodby pekne ožili. Škola má aj novú posilňovňu či rozšírenú výdajňu jedálne čo bolo nevyhnuté kvôli narastajúcemu počtu študentov. Aktuálne je naše prostredie krajšie, cítime to na úspore energií, vykurovaní. Čiže túto investíciu vnímam veľmi pozitívne,“ doplnil riaditeľ SPŠE na Zochovej ulici Marián Beniak.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne