5.6 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

RTVS odvysiela medzinárodný charitatívny koncert „Save Ukraine“

Najčítanejšie

Ukrajina už mesiac bojuje proti agresii, ktorú rozpútala Ruská federácia. V nedeľu 27. marca sa na podporu Ukrajiny bude konať medzinárodný charitatívny koncertný maratón „Save Ukraine – #StopWar“, ktorý vznikol na základe iniciatívy poľského verejnoprávneho televízneho vysielateľa TVP v spolupráci s ukrajinskou verejnoprávnou televíziou a pod záštitou a s podporou EBU.

Do medzinárodnej iniciatívy sa zapojila aj RTVS a priamy prenos z podujatia odvysiela v nedeľu 27. marca od 17.30 h na Dvojke a v rámci mimoriadneho spravodajského vysielania :24 aj na treťom televíznom okruhu.

S Ukrajinou dnes stojí bok po boku celý civilizovaný svet. Jednota a solidarita sveta sú teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Koncertný maratón „Save Ukraine – #StopWar“ sa snaží ešte viac upevniť medzinárodné spoločenstvo v solidarite a jednoznačnom odsúdení ruskej agresie. Ukrajinský ľud cíti a úprimne oceňuje podporu poskytovanú vládami a občanmi cudzích krajín, od základných životných potrieb až po silnú vojenskú pomoc.

Hudobníci, umelci, občianski aktivisti, myšlienkoví lídri, herci, športovci, dobrovoľníci z celého sveta podporia Ukrajinu počas vysielania, ktoré budú šíriť televízne kanály z 20 krajín Európy a sveta a tiež prostredníctvom streamovacích platforiem a sociálnych sietí. Zároveň bude pred, počas a po vysielaní prebiehať finančná zbierka na riešenie humanitárnych problémov spôsobených ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu.

Podujatím budú divákov sprevádzať Ida Nowakovska, Donald Arleth a známi ukrajinskí moderátori Máša Jefrosinina a Timur Mirošničenko. Medzi účinkujúcimi budú aj svetoznáme hudobné kapely a umelci ako Imagine Dragons, Nothing But Thieves, Fatboy Slim, Craig David, Brainstorm, víťazi Eurovízie Salvador Sobral a Netta a mnohí ďalší. Nebudú chýbať ani ukrajinskí umelci Dakha Brakha, Ruslana, THE HARDKISS, Jamala, Go_A, MONATIK, Alyona Alyona a iní. Za Slovensko vyjadrí solidaritu a podporu mieru spevák Štefan Štec, ktorý má rusínske korene a do programu prispeje spevom aj silným odkazom.

„RTVS si plne uvedomuje svoju zodpovednosť a úlohu verejnoprávneho vysielateľa, a to obzvlášť v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Oceňujeme iniciatívu kolegov z TVP a sme radi, že môžeme byť súčasťou tohto medzinárodného projektu a prispieť tak k upriameniu pozornosti na utrpenie ukrajinských občanov, odsúdiť ruskú agresiu a šíriť mierové posolstvo. Celá Európa a celý svet upriamuje svoj zrak na Ukrajinu, ktorá sa stala obeťou bezprecedentnej vojenskej agresie a je mimoriadne dôležité najmä v týchto časoch podporovať myšlienku jednoty a solidarity celého sveta,“ hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Charitatívny rozmer koncertného maratónu dopĺňa medzinárodná zbierka na humanitárnu pomoc pre obyvateľov Ukrajiny. Diváci zo všetkých krajín budú môcť prispieť do charitatívnej zbierky a poslať príspevok na oficiálny účet Národnej banky Ukrajiny zriadený Ministerstvom Sociálnych vecí Ukrajiny. Číslo účtu bude zverejnené počas priameho prenosu priamo na obrazovkách v informačnej lište.

Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na zabezpečenie potravinovej pomoci a ubytovania pre utečencov a vysídlených obyvateľov Ukrajiny, ktorí opustili svoje domovy v dôsledku vojnového útoku, na nákup potrebného oblečenia a topánok pre utečencov, liekov a zdravotníckeho materiálu, na zabezpečenie základných potrieb pre obyvateľov Ukrajiny a jednorazovej finančnej pomoci a na zabezpečenie ďalších nevyhnutných potrieb obyvateľov.

Do akcie sa zapojí až 20 európskych miest vrátane hlavného mesta Slovenska. Živý prenos z Medzinárodného charitatívneho koncertného maratónu „Save Ukraine – #StopWar“ organizuje v nedeľu 27. marca o 17.00 h na Hlavnom námestí v Bratislave aj iniciatíva MIER UKRAJINE ZA NAŠU A VAŠU SLOBODU.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne