9.4 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

Bratislavské Nové Mesto otvára Ukrajinsko-slovenský komunitný dom

Najčítanejšie

Bratislavské Nové Mesto otvára Ukrajinsko-slovenský komunitný dom. Slúžiť bude ako kontaktné miesto pre občanov Ukrajiny, ktorí na úteku pred vojnou našli dočasný domov v Bratislave. Mestská časť ho zriadila vo svojom Komunitnom centre na Ovručskej ulici.

„Vytvárame priestor pre ľudí z Ukrajiny, kde nájdu všetky dôležité služby: potrebnú radu, informáciu, miesto, kde sa budú môcť stretávať, vymieňať si skúsenosti, tráviť čas v komunite, venovať sa spoločným aktivitám. A to nielen medzi sebou, ale aj s našou miestnou novomestskou komunitou. Robiť veci spoločne. Preto – Ukrajinsko-slovenský komunitný dom v Novom Meste. Život v komunite je vždy ľahší a príjemnejší. Či už doma, v mieri, alebo v cudzine, na úteku pred vojnou. Nové Mesto preto opäť podáva pomocnú ruku. Verím, že náš komunitný dom vráti našim priateľom v ťažkých časoch aspoň kúsok pocitu domova,“ povedal starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Rudolf Kusý.

Komunitný dom bude zároveň priestorom, kde bude môcť v kolektíve a pri aktivitách tráviť čas ukrajinské mamičky s malými deťmi. „Na Slovensko prichádzajú prevažne matky s deťmi. Tie staršie sa už spoznávajú s novými spolužiakmi v našich základných školách. Prijali sme do nich už viac ako stovku školopovinných dievčat a chlapcov z Ukrajiny. Pre tie menšie budú slúžiť práve priestory nášho komunitného centra – aby sa tu mohli so svojimi rovesníkmi zahrať, zabaviť, ale aj kde-čo nové naučiť,“ dodal starosta Kusý.

Pri zriadení Ukrajinsko-slovenského komunitného domu na Ovručskej a jeho činnosti mestská časť spolupracuje s dobrovoľníkmi z občianskeho združenia Sme spolu, ktoré združuje Ukrajincov žijúcich na Slovensku.

„Naša komunita bola jedna z najväčších na Slovensku, najmä v Bratislave, aj v predkrízovom období. Pravidelne sme organizovali kultúrne podujatia, stretnutia a vždy sme využívali otvorený verejný priestor. Od 24. februára, z dôvodu eskalácie vojny na Ukrajine, naša aktivita vzrástla. Ľudia, ktorí opustili svoje domovy, zmätení a dezorientovaní, sú v strese. Je dôležité, aby existovalo centrum, kde sa môžu stretávať so svojimi spoluobčanmi, spoznávať sa, nájsť si podporu a vymieňať si informácie,“ povedala Ganna Shvachka, predsedníčka združenia, ktorá bude koordinovať činnosť komunitného domu.

Združenie vytvorilo Koordinačné centrum pomoci utečencom Ukraine-Slovakia SOS, ktoré združuje viac ako 100 dobrovoľníkov, komunikuje s predstaviteľmi slovenských a ukrajinských orgánov, medzinárodnými organizáciami. „Vďaka novému komunitnému centru máme miesto na organizovanie komunitných akcií a stretnutí zameranú na ukrajinských utečencov a ich integráciu. Sme vďační Bratislave – Nové Mesto, že nám to umožnila,“ povedala Ganna Shvachka.

Mestská časť Bratislava-Nové Mesto pomáha prichádzajúcim občanom Ukrajiny od prvého dňa vojnového konfliktu. Mestská časť vyhlásila veľkú verejnú zbierku potrebného materiálu (trvanlivé potraviny, deky, spacáky, hygienické potreby, plienky a pod.), ktorú aktualizuje podľa potrieb.

Občania môžu v rámci pomoci prispievať aj na transparentný účet (SK62 0900 0000 0051 6989 6642) v Slovenskej sporiteľni. Samospráva pomáha ľuďom z Ukrajiny aj so zabezpečovaním dočasného ubytovania, školopovinné deti priebežne zaraďuje do vzdelávacieho procesu našich základných škôl, k dnešnému dňu ich je takmer 150.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne