9.4 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Motoristický magazín Pozor, zákruta! už 60 rokov prináša poslucháčom Rádia Slovensko informácie o doprave

Najčítanejšie

Ikonická zvučka relácie Pozor, zákruta! odznela v rozhlasovom vysielaní po prvýkrát v sobotu 14. apríla 1962. Odvtedy je rozhlasový magazín určený pre motoristov aj nemotoristov so zameraním na cestnú premávku, ale aj iné druhy dopravy, mobilitu a príbuzné témy stabilnou súčasťou vysielania Slovenského rozhlasu. V súčasnosti patrí medzi najznámejšie rozhlasové značky RTVS s najdlhšou tradíciou.

„Relácia Pozor, zákruta! je ukážkou úspešného a stabilného rozhlasového formátu, ktorý v sebe svojim spracovaním a obsahom spája poslucháčsku atraktivitu s jasným verejnoprávnym rozmerom. To, že je stabilnou súčasťou slovenského verejnoprávneho rozhlasového vysielania už šesť dekád je úžasným úspechom a výsledkom tvrdej a zanietenej práce všetkých kolegov, moderátorov a redaktorov, ktorí sa za mikrofónom počas uplynulých 60-tich rokov vystriedali. K výročiu im srdečne blahoželám a teším sa na pokračovanie tejto, možno povedať už kultovej relácie aj v budúcnosti,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

V rámci osláv 60 rokov relácie Pozor, zákruta! odznie počas apríla v každom vydaní relácie jeden spomienkový príspevok a vo štvrtok 14. apríla sa poslucháči môžu tešiť na narodeninový špeciál.

Odznejú spomienky z archívu na bývalých kolegov, témy aj na hudbu, ktorá v relácii odznela v minulosti. Rádio Slovensko ponúkne aj zvukovú repliku prvej relácie Pozor, zákruta! zo 14. apríla 1962, keďže relácia sa nezachovala v archíve, ale zachoval sa scenár v písomnej podobe, na základe ktorého replika vznikla.

Vo štvrtok 21. apríla čaká reláciu Pozor, zákruta! živé vysielanie za účasti divákov z košického štúdia Slovenského rozhlasu príležitosti 95 rokov rozhlasového vysielania z Košíc a vo štvrtok 28. apríla zas živé vysielanie relácie z bratislavského autosalónu.

Na začiatku mája sa bude konať tradičné stretnutie bývalých redaktorov a spolupracovníkov redakcie a relácia Pozor, zákruta! má v pláne aj účasť na troch automobilových pretekoch, ktorých víťaz dostane pohár Pozor, zákruta!. Pre poslucháčov sú pripravené aj zaujímavé súťaže na sociálnych sieťach relácie.

HISTÓRIA RELÁCIE

Relácia Pozor, zákruta! bola do rozhlasového vysielania nasadená zo začiatku ako 15-minútový týždenník na národnom okruhu Bratislava, postupne sa relácia predlžovala a dostala priestor na federálnej rozhlasovej stanici Hviezda/Československo a vysielala sa každý deň, 7 dní v týždni.

Po rozpade federácie relácia zostala v programe Slovenského rozhlasu. V rokoch 2015 – 2018 relácia bola opäť ako týždenník presunutá na rozhlasový okruh Rádio Regina (pre každý región zvlášť) a od roku 2018 je opäť súčasťou Rádia Slovensko v pracovných dňoch. Tradičný vysielací čas o 13.00 h sa zmenil na 17.00 h a poslucháči nájdu svoju obľúbenú reláciu aj v podcastoch.

V 70-tych a 80-tych rokoch bola relácia Pozor, zákruta! najpopulárnejšou reláciou Československého rozhlasu a poslucháči oceňovali, okrem analytickej kritickej publicistiky, aj výbornú hudbu, pretože relácia hrala najmä zahraničné hity, ktoré sa v bežnom vysielaní neobjavovali.

Relácia bola populárna v oboch republikách federácie. V osemdesiatych rokoch mala relácia cca 3,5 – 4 milióny poslucháčov v celom Československu (pozn. kumulovaný posluch staníc Hviezda/Československo v premiére a národný okruh Bratislava v repríze).

Relácia sa venuje, okrem témy cestnej premávky vo všetkých podobách, aj dopravnej výchove, histórii dopravy, predstavuje nové automobily a vozidlá, podporuje spôsoby verejnej dopravy, cyklistickej dopravy a mototuristiky. Vo vysielaní tiež predstavuje nové technológie a neopomína ani témy ekológie a udržateľného rozvoja, dopravnej infraštruktúry, motoristických športov, a pod.

Zvučka relácie sa počas 6 dekád stala ikonickou. Skladba vznikla na motívy charlestonu Yes Sir, That’s My Baby z roku 1925 a práve vďaka zvučke sa značka relácie stala známou a keď zaznie táto skladba poslucháči si ju okamžite spájajú práve s rozhlasovou „Zákrutou“.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne