Reštaurácia BeAbout otvorí v Rači novú prevádzku. Priestory bývalej pivárne „U troch zajacov“ znovu ožijú

V spodnej časti bývalej pivárne na námestí Andrea Hlinku pri Koloničovej kúrii v Rači bude v troch miestnostiach rozľahlá reštaurácia vrátane terasy. Račiansky Večerník sa zhováral s Tomášom Jozaniakom, zakladateľom reštaurácie BeAbout s podtitulom „We love burgers/Milujeme burgery“.

„Prevádzku v Rači momentálne rekonštruujeme, trošku nás zabrzdila Corona, vojna a zdražovanie, nedostatok personálu, no máme v pláne snáď do vinobrania, najneskôr na jar 2023 otvoriť. Samozrejme za predpokladu že nebude nejaká globálna vojna,“ vyjadril sa pre Račiansky Večerník Tomáš Jozaniak, manažér BeAbout.

Aktualizácia 16.1.2023: Otvorenie prevádzky sa posúva najskôr na apríl v roku 2024: „Reštaurácia U Troch zajacov, otvoríme v apríli, ale najskôr 2024. Zobrali nám stavebne povolenie a musíme žiadať nanovo. Tým pádom sa to celé predlžuje, keďže prvé stavebko im trvalo 7 mesiacov, kým ho vydali. Tak isto sme požiadali o odstránenie stavby zadnej časti, kde bude terasa, tak čakáme,“ uviedol pre Račiansky Večerník Tomáš Jozaniak, manažér reštaurácie BeAbout.

„Reštaurácia bude zameraná na americkú kuchyňu, no zamontujeme aj prvky Račianskej gastronómie, teda niečo slovenskejšie. Vchod bude z ulice tak ako bol pôvodný. Ten bočný prvý rušíme, nahradíme ho oknom, vo veľkej časti bude reštaurácia, zadná budova sa zbúra a bude sa tam nachádzať terasa. Pôvodná pivnica bude slúžiť ako vínny sklep, jednoduchá s ponukou Račianskych vín,“ doplnil Tomáš Jozaniak.

Reštaurácia BeAbout bola prvá typická Bratislavská Burgráreň a vždy sa zameriavala hlavne na kvalitu mäsa a omáčok, vznikla už v roku 2009 v priestoroch bývalej jedálne dievčenského internátu Univerzity Komenského na Prešernovej ulici č.4 v centre Starého Mesta.

V zadnej časti novej prevádzky v Rači bude terasa, vchod do reštaurácie bude spredu, zo strany kruhového objazdu, ako bol ten pôvodný. Zákazníci tak nebudú musieť už zbytočne chodiť poza roh.

V prednej časti prevádzky bude miestnosť s kapacitou 30 ľudí, v strednej časti a na zadnej terase pre 80 zákazníkov, zároveň v prednej časti bude i malá terasa, pri vchode z ulice.

Na zadnej veľkej terase bude smerom do bočnej Popolnej ulice veľké okno 3 x 3,4 metra – výrez skleneným oknom do vnútra prevádzky. Okoloidúci, cyklisti, turisti uvidia zákazníkov, ako sa bavia a vychutnávajú si dobré jedlo a doslova ich to tiež „vtiahne“ do prevádzky.

„V Rači budeme robiť samozrejme aj donášku, a veríme, že oslovíme aj Svätojuranov, či Pezinčanov,“ doplnil Tomáš Jozaniak.

„Prečo sme si vybrali práve Raču? V podstate je to tak, že moja Mamina tu teraz býva na Rendezi, často som sem chodil, vedel som že tento priestor tu je, lebo som chodil po Karpatoch, keď som bol mladší, bol som tu na pive a na polievke a tak isto na Vinobraní. Na začiatku roku 2019 som videl inzerát, že to predávajú a neskôr sme sa dohodli,“ uviedol pre Račiansky Večerník Tomáš Jozaniak.

Minulý rok sa predstavili BeAbout zákazníkom v Rači vo Vínnej záhrade Koloničovej kúrie, kde testovali aké majú zákazníci chuťové preferencie.

„Ako súčasť občianskeho združenia Terroir Rača sa snažíme pomôcť skultúrniť Koloničovu kúriu a priniesť Račanom prijemný zážitok,“ doplnil Tomáš, manažér BeAbout.

Okrem burgerov skúsili piecť prasatá, porcceti a burittá (podobné kebabu), ktoré si okrem burgerov Račania obľúbili najviac. Samozrejme že oni ho nevolajú kebab, zaujímavejší je aj v tom, že BeAbout má svoje špeciálne omáčky.

„História našich omáčok, ktoré používame od vzniku, siaha až do Londýna, kde som pracoval pred 15 rokmi v 5 hviezdičkovom hoteli, kde som strávil 6 rokov so šéfkuchárom ktorý varil aj pre britskú kráľovnú. On nám na všetky omáčky dal recepty a máme ich v BeAbout doteraz. Barbecue, mojo, ranch…, ktorúkoľvek omáčku si u nás dáte – to sú od neho. A tak isto nám dal základný recept na burger placku, čiže je to odlišné tým, že máme tieto zaujímavé omáčky, ktoré nemá nikto v Bratislave, a v podstate spôsoby prípravy mäsa a kvalitné suroviny,“ prezradil Tomáš Jozaniak.

Neďaleký Pivovar U Ábela má síce veľkú ponuku remeselných pív vlastnej produkcie, ale nemá v ponuke jedlo. V minulosti si, podľa manažéra BeAbout, vyžadovali hostia remeselné pivá, no tomu je už koniec. „My budeme čapovať jedno kvalitné pivo v lete, jedno v zime. Tankový Budvar 10-ku v lete, Tankový Budvar 11-ku v zime,“ prezradil manažér reštaurácie BeAbout.

„Našou konkurenčnou výhodou nie je samotný produkt, ale je to kombinácia celého = produkt + zamestnanec + zákazník, čiže my sa staráme o zákazníka a staráme sa o produkt, potom je spokojný aj zákazník, aj zamestnanec, pretože dostane tringelt a produkt je taký, ako má byť,“ vyjadril sa majiteľ reštaurácie BeAbout, Tomáš Jozaniak.

Vo vrchnej časti pôvodnej budovy pivárne U troch zajacov plánovali majitelia BeAbout investíciu za 810 tisíc eur, vybudovanie 16 bytových jednotiek, ale stopla ich nerealizovateľná požiadavka stavebného úradu na vybudovanie 16-tich parkovacích miest.

Ďakujeme za rozhovor.

História hostinca U troch zajacov na Námestí Andreja Hlinku 6-8

Prečítajte si úryvok o histórii pôvodného hostinca z pera Ľudovíta Havloviča z knihy „Rača – z dejín a pamiatok,“ ktorú vydala jeho manželka pani Mária Havlovičová a zakúpiť si ju môžete v Račianskom muzeálnom spolku.

Budova bývalého hostinca U troch zajacov vedľa Koloničovej kúrie (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)

„V objekte dnešného domu bol pôvodne obecný hostinec, ktorý mal pred prvou svetovou vojnou v prenájme od obce František (Ferencz) Krížik. Bol bratom Albertíny Krížikovej, vydatej za Karola Meszároša (nar. v roku 1868).

Rodina Meszárošovcov hostinec od obce odkúpila. Keďže Karol Meszároš sa v Budapešti vyučil za mäsiara, v objekte mal aj prevádzku mäsiarstva. Mali spolu 7 detí. Manželka Albertína zomrela veľmi skoro, vo veku 34 rokov. Karol Meszároš neskôr prenechal mäsiarstvo synovi Karolovi (nar. 1907), tiež vyučenému mäsiarovi a hostinec synovi Alexandrovi (nar. 1912). ktorý sa vyučil v Prahe za cukrára a v Bratislave za kuchára.

V tomto hostinci mal svoje patronátne sídlo aj Dobrovoľný hasičský zbor až do vybudovania vlastného objektu v roku 1939. Hostinec mal okrem jednotlivých spoločenských miestnosti aj pomerne veľkú sálu s javiskom, kde sa konali tradičné bály a v roku 1939 v nej zriadili račianske kino Hlinkovej gardy, ktoré v roku 1941 premiestnili do novopostaveného Katolíckeho kultúrneho domu.

V októbri 1948 sa začalo s výstavbou novej sály a už na Silvestra 1948 sa v nej konala tanečná zábava. Sála existuje dodnes. V roku 1951 bol hostinec Alexandra Meszároša znárodnený.

Po tomto období patril Zväzarmu a bola tu sušiareň a baliareň padákov. Neskôr tu malo sklad obilia miestne JRD a národný podnik Reštaurácie a jedálne (RAJ) sklad reštauračného zariadenia.

V roku 1969 RAJ po rekonštrukcii začal v bývalej sále hostinca s prevádzkou reštaurácie. V prednej časti zriadili Espresso. V roku 1991 bol objekt v reštitúcii po 40 rokoch navrátený Alexandrovi Meszárošovi,“ píše Ľudovít Havlovič vo svojej knihe „Rača – z dejín a pamiatok“.

Budova bývalého hostinca U troch zajacov vedľa Koloničovej (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)
Námestie Andreja Hlinku v starej Rači (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)
Zo stredu námestia Andreja Hlinku v starej Rači vedú viaceré turistické chodníky (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu