Pavol „Škorpo“ Škorpík: Motocykel je úžasný v tom, že na ňom môžete cestovať a ste v priamom kontakte s krajinou, cítite všetky vône a zvuky

Škorpo posledných desať rokov strávil testovaním motocyklov pre motoristický časopis Motomagazín a portál Motocykel.sk, na motocykli jazdí už viac ako dvadsať rokov. Ako prvý stroj osedlal v sedemnástich dedovú Jawu, teraz jazdí na Triumphe Tiger 1200.

Zaoberá sa motocestovaním, či už po svete, napr. Rusko, Nordkapp, Krym, Balkán, Alpy a Maroko, ale klientom, ako motosprievodca predstavuje aj najlepšie cesty a krásy Slovenska. Momentálne organizuje výlety na motorkách po Slovensku a Európe cez spoločnosti FunRide a Nomadist.

Vyštudovali ste FMK, ako freelancer sa venujete digitálnemu marketingu, predtým ste ale pôsobili ako riaditeľ marketingu Pelikan.sk… Má práca freelancera aj svoje výhody?

Pavol „Škorpo“ Škorpík (zdroj foto: archív P.Š.)

Má to svoje výhody, ale aj niekoľko nevýhod. Hlavnou výhodou je, že pracujete za seba, s nikým sa nemusíte deliť, prácu si viete rozvrhnúť podľa seba a teda aj cestovať. Na druhej strane nie ste zastupiteľný a neviete prácu delegovať, čiže si to vyžaduje nutnosť krátko pracovať aj na dovolenke.

Ste naraz aj pracovník, obchodník, účtovník aj manažér. Našťastie mi v tomto pomáha moja sebadisciplína a skúsenosti v oblasti marketingu. Potom ostáva čas aj na cestovanie, čo ma opäť nabíja energiou.

Vediete vlastnú cestovnú agentúru FunRide zameranú na motorkárov, napísali ste knihu “Motosprievodca po Slovensku”.  Je cestovanie po Slovensku stále dosť atraktívne?

Určite je atraktívne. Našťastie máme zaujímavú krajinu s horami a množstvom pamiatok. Mrzí ma len, že niektorí boli častejšie na dovolenke v Chorvátsku, alebo lyžovačke v Rakúsku ako napríklad na Slovensku. Často je to aj nevedomosť, pretože považujú jedinú dovolenkovú destináciu Tatry.

Okrem nich máme krásnu oblasť B. Štiavnice, Pieniny a Nízke Tatry. Aj preto som sa rozhodol napísať knihu Motosprievodca po Slovensku, kde čitateľa oboznamujem s krásami Slovenska. Turistov aj sprevádzam a ukazujem im našu krásu. Slovensko je stále veľmi atraktívne, a každý z nás by si mal nájsť čas a prejsť si ho. Vtedy pochopí v akej krásnej krajine žijeme.

Pavol „Škorpo“ Škorpík v Novej Bystrici pred Slovenským orlojom (autor foto: Marián Luha, Bratislavský Večerník, zdroj foto: archív: P.Š.)

Ľudia by mali cestovať a spoznávať aj iné krajiny, ľudí a kultúru. Cestovať sa dá aj low budget. Do ktorých krajín sprevádzate motorkárov, okrem Slovenska?

Motocykel je úžasný v tom, že na ňom môžete cestovať a ste v priamom kontakte s krajinou. Cítite všetky vône a zvuky. O to intenzívnejší je zážitok z cestovania na motorke.

Sprevádzame motorkárov aj po Európe ako Chorvátsko, Škandinávia alebo Alpy. Každý takýto výlet má iný charakter. Máte pravdu, že cestovanie hneď neznamená minúť veľa peňazí.

Často cestujeme na motorkách, kedy spíme v stane a sami si varíme. V dnešnej dobe máme aj aplikácie v mobile, kde si vieme za pár sekúnd zarezervovať ubytovanie doslova za pár eur. Stále platí, kto chce cestovať ten hľadá cestu ako to zvládnuť, čo najefektívnejšie. Kto nechce, hľadá iba ospravedlnenia, prečo sa to nedá.

Žijete v bratislavskej mestskej časti Ružinov-Trnávka. Čím vám učarovala?

Stará časť Trnávky mi pripomína dedinu. Rodinné domy, štekajúce psy a hukot kosačky. Zároveň som stále blízko do Starého mesta. Behom pár minút som trolejbusom na káve v centre s kamarátmi, zároveň mám kľud od ruchu veľkomesta. Vyrastal som v Petržalke, ale Trnávku som si veľmi rýchlo obľúbil.

Dá sa spojiť práca s cestovaním?

Výhodou oblasti, v ktorej pracujem (marketing) je, že na prácu potrebujem iba notebook a pripojenie na internet. Inak môžem pracovať odkiaľkoľvek. Toto využívam, preto často cez deň jazdím po krajine a večer na hoteli pracujem. Našiel som ten optimálny pomer oddychu, cestovania a práce. Už by som asi nevedel znova pracovať pre korporát. Tá sloboda je nenahraditeľná.

Pavo „Škorpo“ Škorpík na moto výlete v Maroku (zdroj foto: archív: P.Š.)