6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Bratislavská župa zachraňuje svätojurskú synagógu

Najčítanejšie

S národnou kultúrnou pamiatkou – synagógou vo Svätom Jure z 18. storočia – má župa veľké plány. Plánuje ju nielen zachrániť a komplexne zrekonštruovať, ale zriadi tu kultúrne centrum a opäť ju sprístupní všetkým obyvateľom kraja.

„Synagóge vo Svätom Jure hrozil zánik a my sme sa ju rozhodli odkúpiť a zrekonštruovať. I keď tá cesta bude náročná, verím, že výsledok bude stáť za to. Naším cieľom je zachovať historickú aj kultúrnu hodnotu stavby, rozšíriť jej zameranie a obyvateľom kraja sprístupniť ďalšiu kultúrnu pamiatku,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Aktuálne prebieha proces verejného obstarávania na realizáciu projektu sanácie a stabilizácie, ktoré sa bude realizovať od augusta. Zároveň bol vysporiadaný priľahlý pozemok pri synagóge, ktorého vlastníkom je už BSK, tzn. že BSK získalo bezproblémový prístup k synagóge. Zároveň BSK čaká na rozhodnutie Krajského pamiatkového úradu k zámeru obnovy pamiatky, kde budú stanovené kroky, ktoré má BSK postupne podniknúť v rámci obnovy synagógy.

„Synagóga vo Svätom Jure má relatívne malú podlahovú výmeru a nemá zázemie. Zámerom je vybudovať na pozemku taktiež infopavilón a zázemie, ktoré bude slúžiť návštevníkom. Ideový a kultúrny obsah sa práve tvorí, aj s ohľadom na predpokladané finančné výzvy, ale aj na výsledky procesu tvorby stratégie kultúry. Samozrejme, že časť synagógy bude venovaná informáciám o Chatamovi Soferovi, radi by sme rozšírili expozíciu nášho Malokarpatského múzea vo Svätom Jure, a priniesli aj priestor na živú kultúru a podujatia, súvisiace s kultúrnym turizmom, napríklad ako bod na tematickej Ceste židovskej kultúry. Synagóga a areál by mal byť raz priestorom, ktorý dáva príležitosť na organizáciu živých podujatí, koncertov a oživovaní historických lokalít“, vysvetlila Svetlana Waradzinová, vedúca oddelenia kultúry BSK.

Synagóga je jedinou nehnuteľnou pamiatkou židovskej komunity vo Svätom Jure. Založená bola v roku 1791. Židia užívali Edelhof (Panský dvor) ako nájomníci mesta od roku 1869, v ktorom ho nadobudli do vlastníctva.

V roku 1876 svätojurská ortodoxná náboženská cirkev pristúpila k rekonštrukcii synagógy, ktorú rozšírila a obnovila v duchu architektonického historizmu s uplatnením novorománskeho tvaroslovia na fasádach. Vedľa synagógy bol postavený obecný dom, tzv. židovský dom, v ktorom boli byty pre zamestnancov, moderné mikve a veľká učebňa.

Zánik synagógy ako modlitebne sa datuje rokom 1942. Pôsobil tam jeden z najväčších rabínov v histórii judaizmu, Chatam Sofer.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne