5.1 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

Vydajte sa v nedeľu Po stopách preliatej krvi

Najčítanejšie

Túto nedeľu si pripomíname 54 rokov od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie bývalého Československa. Tento násilný akt bol začiatkom viac ako dvoch desaťročí vojenskej okupácie našej krajiny, ktorá sa aj dnes v dôsledku dezinformácií niekedy označuje ako „bratská pomoc“.

Ako pripomienku skutočného významu augustových udalostí, nepoznačenú dobovou ani súčasnou ruskou propagandou sa v nedeľu 21. 8. 2022 uskutoční v centre Bratislavy podujatie s názvom Memento ’68: Po stopách preliatej krvi. Organizátormi podujatia sú iniciatívy Mier Ukrajine a Dokončime to.

Spomienkové podujatie sa začína v nedeľu 21. 8. o 17:00 hod. pochodom „Po stopách preliatej krvi“ z bratislavského Námestia SNP až na Hviezdoslavovo námestie. Účastníci pochodu sa stretnú pred Hlavnou poštou na Námestí SNP, zastavia sa na Jesenského ulici a pred Univerzitou Komenského, ktorá bola taktiež svedkom krvavých udalostí pred 54 rokmi. Na týchto miestach si môžu účastníci pochodu pripomenúť odhodlanie a obete našich občanov v odpore voči agresii symbolickým ľahnutím si na zem.

Podujatie Memento ’68: Po stopách preliatej krvi zakončí program na Hviezdoslavovom námestí, ktorého režisérom a moderátorom je Nikita Slovák z iniciatívy Dokončime to.

„Po rokoch hybridnej vojny a ruskej propagandy sa akt invázie armád Varšavskej zmluvy – vojenskej okupácie nášho územia, znovu maskuje, dezinterpretuje ako bratská pomoc, ako ochrana. Zľahčujú sa hospodárske, morálne a ekologické škody, ktoré tento akt priniesol, spochybňujú sa ľudské obete. Ale my vieme čo okupácia priniesla. My vieme ako chutí normalizácia. A to všetko si chceme v nedeľu pripomenúť,“ hovorí Nikita Slovák.

Spoluorganizátorom podujatia je iniciatíva Mier Ukrajine, ktorá vznikla ako občianska odpoveď na bezprecentnú agresiu a útok ruskej armády na slobodnú a suverénnu Ukrajinu.

„V tomto čase, kedy 24. februára tohto roku ruská armáda rozpútala totálnu vojnu u nášho suseda – Ukrajiny – je ešte dôležitejšie si pripomínať, že ruská imperialistická agresia je stále živá a nesmierne nebezpečná. Nemienime zabudnúť na obete našich predkov. Sme si dobre vedomí toho, že na Ukrajine sa momentálne bojuje aj o našu slobodu ako aj o budúcnosť celej Európskej únie,“ komentuje význam nedeľného podujatia Rastislav Kalnovič z iniciatívy Mier Ukrajine.

Viac informácií o podujatí Memento ’68: Po stopách preliatej krvi ako aj rečníkov na zhromaždení nájdete priamo v udalosti na Facebooku a na stránkach iniciatív Dokončime to a Mier Ukrajine na Facebooku.

Požiadavky organizátorov:
– Zastaviť činnosť konšpiračných webov, ktoré sú súčasťou informačnej vojny.
– Revidovať vízovú povinnosť voči občanom RF. Mnoho ruských občanov vyvíja činnosť proti záujmom európskej únie a samozrejme nášmu štátu. Sme toho názoru, že vydávanie víz pre ruských občanov musí byť viac kontrolované.

Iniciatíva Mier Ukrajine vznikla ako občianska odpoveď na bezprecedentnú agresiu a útok ruskej armády na slobodnú a suverénnu Ukrajinu. Tím iniciatívy Mier Ukrajine tvoria: Marek Kapusta, Marián Kulich, Viera Dubačová, Lucia Štasselová, Rastislav Kalnovič, Lucia Kuzminová Rosáková, Andrej Čierny, Ladislav Resek, Ľudmila Verbická a Lukáš Glesk.

Iniciatíva Mier Ukrajine organizuje od začiatku vojny množstvo akcií, väčšinu nájdete aj s fotografiami na fb stránke.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne