Zoznam novomestských pamätihodností sa rozšíri o „Kukuricu“ a o bunker z 2. svetovej vojny

Miestne zastupiteľstvo schválilo ďalšie rozšírenie zoznamu novomestských pamätihodností. Zoznam sa rozšíri aj o budovu ubytovacieho zariadenia Hviezda Ozbrojených síl SR, hovorovo nazývanú aj „Kukurica,“ ktorá sa nachádza v uzatvorenom areáli Ministerstva obrany SR na Kukučínovej ulici a tiež o bunker z 2. svetovej vojny, ktorý nájdeme v areáli Dopravného podniku Bratislava a v minulosti slúžil ako úkryt pre vedenie vtedajšieho chemického závodu Dynamit Nobel (dnešný Istrochem).

Návrh, aby sa práve tieto dva objekty stali novými novomestskými pamätihodnosťami podporili na miestnom zastupiteľstve aj členovia Novomestského okrášľovacieho spolku, ktorí sú zároveň miestni poslanci JUDr. Tomáš Korček, PhDr. Branislav Filipovič, MBA a Ing. Libor Gašpierik.

Práve najmä vďaka ich iniciatíve sa postupne rozširuje a aktualizuje zoznam novomestských pamätihodností. Spoločne doteraz presadili, aby boli do neho zaradené významné novomestské stavby ako budova Novej tržnice a obchodného domu Slimák (v pôvodnom rozsahu), vila z obdobia druhej svetovej vojny, ktorá sa nachádza na Jurajovom dvore, bývalý vojenský bunker pri Lidli na Račianskej ulici, niekdajšia čerpacia stanica bratov Zikmundovcov na Račianskej ulici, ktorá bola najstaršou zachovanou budovou čerpacej stanice pohonných hmôt na Slovensku, ako aj bývalá výpravná budova železničnej stanice Bratislava – Filiálka.

„Vo svojom voľnom čase sa venujeme dokumentácii, záchrane a revitalizáciu historických pamiatok, ktoré sa nachádzajú na území našej mestskej časti. Takto sa nám napríklad v spolupráci s občianskym združením Bunkre podarilo revitalizovať dve vojenské kaverny z obdobia prvej svetovej vojny a premeniť ich na múzeum prvej svetovej vojny,“ vysvetľuje Tomáš Korček.

„Vo svojej činnosti chceme ďalej pokračovať a už pripravujeme aj ďalšie návrhy a revitalizácie novomestských historických pamiatok. Naša mestská časť sa síce nazýva Nové Mesto, ale svojou činnosťou a návrhmi chceme poukázať na to, že má aj bohatú, zaujímavú a inšpirujúcu históriu, ktorú si treba pripomínať,“ doplnil Branislav Filipovič.

Budova legendárnej „Kukurice“ bola postavená v roku 1977 ako rezidenčná výšková budova s výškou 82 metrov. V čase jej vzniku bola najvyššou obytnou budovou v Bratislave a najvyššou budovou okrúhleho pôdorysu v Európe.

Autorom projektu stavby je významný slovenský architekt Ján Strcula, ktorý súťaž na jej projektovanie vyhral len ako 26 ročný. V čase jej vzniku bolo problémom postaviť tak vysokú budovu, nakoľko sa vtedy vyrábali iba žeriavy, ktoré dosiahli len do výšky desiateho poschodia.

Zaujímavosťou tiež je, že pri kopaní jej základov narazili na telá vojakov z ešte čias vojny a taktiež na staré zásoby nafty.

Budova slúžila až do roku 1989 študentom a pedagógom Vojenskej politickej akadémie. Po roku 1989 bola ubytovňou Vysokej vojenskej pedagogickej školy. Neskôr fungovala ako ubytovňa rezortu Ministerstva obrany SR s kapacitou pre 2600 osôb. Ubytovanie v Hviezde bolo riešené bunkovým systémom, na jednotlivých poschodiach sa nachádzalo 17 miestností so spoločnými toaletami a sprchami. V „Kukurici“ je zaujímavé najmä riešenie izieb, ktoré nie sú obdĺžnikové ako v bežných hotelových izbách, ale majú kónický tvar.

Na prízemí mohli ubytovaní využiť reštauráciu s barom. Budova nebola od roku 1989 ani raz komplexnejšie zrekonštruovaná. Ministerstvo obrany v máji informovalo o tom, že ju čaká komplexná rekonštrukcia, ktorej predpokladané náklady dosiahnu výšku až 34,8 miliónov eur.

Renovácia budovy „Kukurice“ je však avizovaná už roky, no reálne kroky doteraz nikto nepodnikol. Napriek mnohým prísľubom o jej rekonštrukcii sa jej stav nezmenil, práve naopak.

So zhoršujúcim sa technickým stavom sa budova postupne vyprázdňovala, až bola nakoniec v roku 2017 úplne uzatvorená. Začiatok rekonštrukcie sa predpokladá v roku 2023. Práce by mali trvať do roku 2025.

V zrekonštruovanej budove sa bude nachádzať foyer, jedáleň, kaviareň, pričom sa vytvoria aj nové parkovacie stojiská a oddychová zóna. Trinásť nadzemných podlaží bude určených pre administratívu s kapacitou 308 pracovných miest. Ubytovacie kapacity budú riešené na zvyšných deviatich podlažiach, na ktorých pribudne celkovo 152 lôžok.

V budove sa v súčasnosti nachádza viacero hodnotných prvkov ako sú napríklad dlažby, schodiskové konštrukcie či zábradlia ako aj niekoľko monumentálnych výtvarných diel. Tie budú počas rekonštrukcie zachované.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu