Imrich Béreš: Mám dostatok životných a pracovných skúseností, ktoré môžu byť prospešné pre obyvateľov Rače

Predstavujeme vám ďalšiu osobnosť z Rače. Vyštudoval ekonómiu na VŠE a študoval u prof. Štefana Nosáľa choreografiu ľudového tanca na VŠMU. Dlhé roky bol folklórny tanečník a pôsobil ako choreograf a pedagóg v mnohých folklórnych súboroch. V nedávnej minulosti viac ako 16 rokov šéfoval Prvej stavebnej sporiteľni.

Ako sa tanečník a choreograf folklórneho tanca dostane až k finančníctvu?

Od 13tich rokov som sa venoval folklóru. Tancoval som v detskom folklórnom súbore Trávniček, potom prišla Lúčnica, Dimitrovec a Jánošík v Brne. Vždy som chcel robiť umenie. Rodičia ma však presvedčili, aby som išiel aj na ekonómiu.

Tak som ukončil VŠE a potom rovno na VŠMU, popri zamestnaní som študoval choreografiu. Tragická udalosť v rodine mi však nedovolila ukončiť školu a tak som v poslednom ročníku VŠMU opustil.

Pohyboval som sa v oblasti kultúry. Posledné moje profesionálne zamestnanie v kultúre bolo v roku 1990, pôsobil som ako choreograf Štátneho súboru piesní a tancov v Prahe (obdoba SĽUK-u).

Potom podnikanie, investičné bankovníctvo, prezidentská kancelária, Bank Austria, vysoká slovenská a európska politika a nakoniec PSS. Povedal by som, že som ekonomicko-kultúrny obojživelník.

Žijete v mestskej časti Rača, v starej Rači. Aké sú podľa Vás pozitívne stránky života v Rači?

Je tu tradičný račiansky kolorit malej mestskej časti. Je tu blízkosť lesoparku a vinohrady k tomu. Dobrá infraštruktúra. Veľa obyvateľov poznám osobne. Žijem tu už 35 rokov. Pre mňa je Rača najkrajšia mestská časť.

Keď sa pozriete do minulosti, čo najdôležitejšie sa Vám podarilo v Rači dosiahnuť?

Za svoj najväčší úspech považujem to, že sa nám v spolupráci s vtedajším starostom Bielikom podarilo zorganizovať zastávku pápeža Jana Pavla II v Rači.

Bol to husársky kúsok na ktorý sme mali len 48 hodín, ale dobrá vec sa podarila. Bola to pre Raču veľká pocta.

Prečo kandidujete za nezávislého poslanca do miestneho zastupiteľstva v Rači? Čo urobíte ako prvé, ak Vás obyvatelia zvolia?

Mám dostatok životných a pracovných skúseností, ktoré môžu byť prospešné pre obyvateľov Rače.

Nakoľko viem, že nás čaká všetkých ekonomická kríza, recesia a dvojciferná inflácia, v ohrození budú dôchodcovia, mnohodetné rodiny a matky-samoživiteľky, tak navrhnem zriadenie Potravinovej banky MČ Rača, ktorej cieľom bude pomôcť prekonať ťažké obdobie pred ktorým stojíme.

Aký koníček obľubujete? Odovzdávate stále skúsenosti v tanci mladšej generácii? Pomáhate ešte paralympionikom?

Sám seba považujem za finančníka, filantropa a folkloristu. Svoje skúsenosti odovzdávam ako predseda Nadácie Pro Lúčnica a ako predseda Nadácie Slovenského paralympijského výboru získavam finančné prostriedky pre mladé športové paralympijské talenty. Píšem knihy, učím tanec a teším sa zo života.

Ďakujeme za rozhovor.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu