1 C
Bratislava
utorok, 19. marca 2024

Polovica Slovákov má zo zvyšovania cien energií veľké obavy

Najčítanejšie

Rastúce ceny energií v ďalších mesiacoch sú pre Slovákov, ktorí sú aktívni na internete, predmetom obáv, vo výskume Nielsen Admosphere Slovakia sa tak vyjadrili skoro tri štvrtiny opýtaných. Cenová hladina energií je zároveň najväčšou motiváciou pre znižovanie ich spotreby v domácnosti.

Takmer 7 z 10 Slovákov je ochotných v rámci úsporných opatrení znížiť teplotu vykurovania v domácnosti aspoň o 1 stupeň, zhruba rovnaké percento pripúšťa nákup iba úsporných spotrebičov.

Výskum realizovala spoločnosť Nielsen Admosphere Slovakia metódou online zberu na vzorke päťsto respondentov z internetovej populácie Slovenského národného panela starších ako 15 rokov.

Medzi zdroje vykurovania v slovenských domácnostiach sa radí na prvé miesto plyn, ktorý ako hlavný zdroj využíva 37 % internetových Slovákov, a na druhom mieste je ústredné kúrenie, ktoré má v domácnosti ako hlavný zdroj 31 %. Tretie v poradí je potom drevo, ktorým primárne kúri 15 % Slovákov, a 11 % využíva elektrickú energiu. Tepelné čerpadlo, uhlie alebo solárna energia sa pohybujú len v nižších jednotkách percent.

Výskum vzhľadom k aktuálnej energetickej situácií skúmal aj mieru obáv Slovákov ohľadom zvyšovania cien energií v nasledujúcich mesiacoch. Respondenti mali na škále od 1 (žiadne obavy) do 5 (veľké obavy) zhodnotiť, ako situáciu vnímajú.

Takmer polovica Slovákov (47 %) zvolila najvyšší (piaty) stupeň obáv, vo väčšej miere ženy (52 %) než muži (42 %). Veľké obavy majú skôr ľudia s nižším (základným alebo stredoškolským bez maturity) vzdelaním (53 %). O niečo menej sa rastúcich cien energií obáva štvrtina opýtaných a na polovicu stupnice s priradilo 22 % Slovákov.

Z hľadiska úsporných opatrení pre šetrenie energie v domácnosti sú Slováci najviac ochotní znížiť teplotu vykurovania aspoň o 1 stupeň (67 %). Pri tomto podiele ľudí zároveň platí (aj v ďalších prípadoch), že to zatiaľ vo svojej domácnosti nerobia.

66 % je ochotných nakupovať iba energeticky úsporné spotrebiče a 65 % vypínať alebo znížiť ohrev vody a vykurovania v čase neprítomnosti v domácnosti. 64 % je ochotných sprchovať sa kratšiu dobu teplou vodou. Opatrenia pre úsporu energie, ktoré Slováci už najčastejšie robia, je zateplenie domu, ktoré má 32 % z nich.

Cena energií je pre Slovákov hlavný dôvod, prečo je podľa nich potreba znižovať spotrebu energií v domácnosti, odpovedalo tak 66 % opýtaných. Ďalšie dôvody, ako je osobná snaha efektívne využívať energie (17 %) alebo klimatická kríza (7 %) nasledujú až s veľkým odstupom.

zdroj: Nielsen Admosphere Slovakia
zdroj: Nielsen Admosphere Slovakia

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne