8.1 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

V Bratislave si pochodom uctili pamiatku obetí nedeľnej nehody

Najčítanejšie

Pred Úradom vlády včera začal pochod na pamiatku obetí nedeľnej tragickej nehody v Bratislave. Počas úvodných príhovorov odzneli aj požiadavky adresované Vláde SR na systémové zmeny, aby sa podobné nehody neopakovali.

Neskôr sa sprievod presunul k miestu tragickej nehody, na zastávku Zochova, kde ľudia zapálili sviečky na počesť nevinných obetí. Udalosť zorganizovali Cyklokoalícia a Znepokojené matky.

Spomienkový pochod sa niesol v pietnej atmosfére a účastníci vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým zapálením sviečok a minútou ticha. Okrem uctenia si obetí sa organizácie snažili upozorniť aj na širší rozmer problému, ktorý nehoda ukázala. Organizácie predniesli 5 požiadaviek, ktoré sa týkali vymáhania dodržiavania povolenej rýchlosti a umožnenie kontroly rýchlosti mestám a obciam.

Ďalej zavedenie bezpečnej infraštruktúry do technických noriem, zavedenie sankcií, ktoré naozaj budú znemožňovať opakované porušovanie predpisov a nakoniec zodpovedný prístup k bezpečnosti cestnej premávky založenej na dátach.

“Táto nehoda nebola výsledkom nezodpovedného konania jedného človeka. Má aj ďalších spoluvinníkov. Tých, ktorých povinnosťou je zabezpečiť bezpečnosť dopravy a kontrolovať dodržiavanie predpisov, ale nezodpovedne ju zanedbávajú. Nešťastiu sa dalo zabrániť, potrebujeme utlmovať automobilovú dopravu, ktorej intenzita sa stále zvyšuje. Autá sú čoraz väčšie a rýchlejšie, ohrozujú našu bezpečnosť. Potrebujeme dať prednosť udržateľným formám mobility, ako je chôdza, bicykel, verejná doprava. V mestách je nutné vybudovať bezpečnú infraštruktúru,” povedal Dan Kollár z Cyklokoalície.

Organizácie Cyklokoalícia a Znepokojené matky sa snažia dlhodobo presadzovať bezpečné prostredie pre chodcov a cyklistov v Bratislave, a upozorňovať na nutnosť podpory udržateľných foriem dopravy.

“Potrebujeme, aby polícia prísne kontrolovala a vymáhala dodržiavanie predpisov, ale nielen alkohol. Aj napriek tomu, že v Bratislave na mnohých uliciach vodiči neustále prekračujú povolenú rýchlosť, policajtov tam nevidíme. Namiesto toho polícia našim deťom rozdáva reflexné prvky a učia ich ako chodiť len na zelenú. Vysvetlite nám, ako toto naše deti zachráni pred egoistom, ktorý sa rúti po rýchlostnej ceste uprostred mesta v niekoľkonásobne prekročenej rýchlosti? Ulice v našich mestách musia vyzerať inak, mali by sme mať maximálnu povolenú rýchlosť 30 km/h ako je to napríklad v Paríži, a priorita by mala byť bezpečnosť chodcov,” uviedla Ivana Nemethová za Znepokojené matky.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne