Juraj Ondruška: Vajnory sú mojim domovom, cítim za Vajnory obrovskú zodpovednosť

Juraj Ondruška z VSV-Vinohradníckeho spolku Vajnory v komunálnych voľbách na starostu v roku 2018 skončil druhý s počtom 1145 hlasov za súčasným starostom Michalom Vlčekom, ktorý získal len o 182 hlasov viac (1327 hlasov). Ondruška kandiduje ako nezávislý aj v aktuálnych voľbách.

„Chcel by som ľudí poprosiť, aby v najbližších dňoch do 29. októbra, kým pôjdu voliť, spolu aj hovorili. Zodpovedná zmena vo Vajnoroch nepríde sama, a my nemáme v rukách také možnosti, aby sme oslovili každého osobne,“ vyzval voličov Ing. Juraj Ondruška, PhD. pre Vajnorský Večerník.

Ing. Juraj Ondruška, PhD. (zdroj foto, archív J.O.)

Čím sú pre vás Vajnory?

Vajnory sú mojim domovom, cítim za Vajnory obrovskú zodpovednosť, ktorá je umocnená dlhodobou prácou vo verejnom záujme aj obrovským mandátom, ktorý mi ľudia vo voľbách aj v referende odovzdali v roku 2018.

Neviem si predstaviť, že by som vás sklamal, sklamal svoju rodinu a sklamal sám seba. Preto urobím všetko preto, aby boli Vajnory férovou, modernou dedinou v meste.

Je podľa Vás Michal Vlček dobrý starosta? Vrcholí jeho funkčné obdobie. Čo by ste urobili inak?

Nechcem ísť do súdenia v osobnej rovine. Vnímam, že vo veľa veciach bola snaha veci urobiť dobre, prípadne ich napraviť. V každom prípade spoločnosť potrebuje zodpovednú zmenu.

Vieme, že veci sa dajú s daným rozpočtom spraviť lepšie, vieme, že úrad by mohol byť transparentnejší, v strategických otázkach rozvoja nie vždy stál na správnej strane s dostatočnou dôraznosťou pre hájenie záujmov Vajnorákov.

Nedovolím sa vyjadrovať ku konkrétnym kandidátom a ich skutočnému vzťahu k Vajnorom, ale myslím si, že je to najdôležitejší predpoklad správnych rozhodnutí pre Vajnory.

Vajnoráci by sa mali pýtať sami seba, či sú kandidáti, len „žoldnieri“ v rukách záujmových skupín a či by skutočne „loď opustili ako poslední“ tak ako by to spravil každý dobrý starosta, ktorý má hlboký vzťah k miestu, ktoré je jeho jediným domovom.

Dôležitá rovina je aj to, že ak si starosta myslí, že on vie od „pása“ presne čo Vajnory potrebujú a nepotrebuje sa radiť, len predkladá hotové nápady v štýle „berte, alebo nechajte tak“, to nie je dobrý prístup.

My razíme maximálnu možnú participáciu s verejnosťou vo veciach strategického rozvoja Vajnor a zásadných otázkach úprav a zmien verejného priestoru, ktorý ovplyvňuje náš každodenný život.

Mnoho krát je potrebné sadnúť si s ľuďmi sadnúť za „prázdny stôl“, aby neboli ovplyvnení. Vtedy je šanca na skutočné „búrenie mozgov“ (brainstorming), čo prináša nové pohľady a posun v kvalite.

Rozumiem, že nie je jednoduché motivovať ľudí k tomu, aby sa zapájali, napriek tomu je to jediná možnosť na zdravý vývoj spoločnosti aj podľa tvrdení najuznávanejších odborníkov v oblasti urbanizmu a práce s verejnosťou.

Vajnory už mali starostu, ktorý vedel čo je pre Vajnory najlepšie. Nemal problém meniť územný plán, budovať CEPIT, ani stavať diaľnicu v dedine… dnes to je o trochu lepšie, ale dokedy? Kým nepríde „dobrá ponuka“, ktorá sa neodmieta?

Juraj Ondruška s partiou okolo viníc (zdroj foto, archív J.O.)

Založili ste občianske združenie VSV-Vinohradnícky spolok Vajnory. Prenajali ste si vinice na 10 rokov a revitalizujete ich. V roku 2022 ste dorobili prvé vínko. Aký je to pocit?

Ďakujem za otázku. Snažíme sa robiť veci správne. Skutočne sme si prešli celým procesom, dnes je skvelý pocit naliať si pohár z našej Leánky z pôvodne zanedbaných viníc, ktorá je z rúk registrovaného vinára a z hrozna od registrovaného vinohradníka, je vyrobená s dôrazom na využívanie moderných prístupov v malovýrobe vína.

Kvalita tohto vína môže konkurovať fľaškám v kategórii za 10 eur. Toto sa nám podarilo za dve sezóny. Dnes už máme novú úrodu v pivnici spolku, zatiaľ sa to vyvíja veľmi dobre. Burčiak na hodoch mal obrovský úspech.

Chceme byť vzorom. Snažíme sa pomáhať novým nadšencom, aby veci robili dobre a ich práca mala vytúžený efekt. Je to príjemné sledovať ako sa veci pohli k lepšiemu a ako sme motivovali množstvo ďalších.

Váš otec mal rád motorky? Udržujete tento jeho koníček? Koľko máte motoriek?

Motorky máme radi stále, či môj brat, otec, moje krsňa Alex. Vyrastali sme pri motorkách, ruky po lakte od oleja. :). Dnes sa tomuto koníčku ale nemáme veľa času venovať.

Otec už jazdí len autom a na trojkolke, keďže mál úraz (nie na motorke). Alexa učí jazdiť môj brat Michal, a ja som 3 roky na motorke nesedel :/ . Po voľbách sa musím ísť povoziť :). Stále máme v rámci rodiny cez 30 zberateľských kusov značky Jawa a nejaké novšie stroje.

zdroj foto, archív: Ing. Juraj Ondruška, PhD.

Novinári denníka N sa Vás pokúsili pred voľbami v roku 2018 zdiskreditovať? Reagovali ste blogom. Ako si ich konanie vysvetľujete

Je to jednoduché. Aj vo Vajnoroch máme „extrémistov“, ktorý nepripustia ani len náznak či vyvolávanie diskusie na určité témy. Ja som sa nikdy nebránil akejkoľvek téme a ak bolo treba zaujal som jasné stanovisko.

Ale to čo pravdepodobne, na politickú objednávku, vytvorili títo ľudia je za hranicou všetkého. Aj preto riešim tento problém súdnou cestou a absolútne sa dištancujem od fikcie reality, ktorú sa voči mne a voči mojej osobe snažili vykonštruovať. Viete, Letisko, Cepit, odpadová mafia … v tom je nepredstaviteľne veľký balík peňazí, tak by som sa nedivil, keby si takúto antikampaň niekto objednal za „judášsky groš“.

Aké sú podľa vás pozitívne a aké negatívne stránky života v mestskej časti Vajnory?

Najväčší problém je doprava, kvalita verejných služieb, občianska vybavenosť, aj nedostatky či nevyužitý potenciál vo verejnom priestore. Mladí sa nemajú kde zabaviť a obyvatelia pociťujú nedostatok kvalitných reštauračných či iných služieb.

Je toho oveľa viac, odporúčam pozrieť v mojom programe, prípadne blogoch a statusoch na FB, ktoré som napísal. Snažil som sa byť stručný aj keď si uvedomujem že „diabol je v detailoch“, preto máme všetko dobre premyslené do posledného detailu 😊.

Ing. Juraj Ondruška, PhD. (zdroj foto, archív J.O.)

Kandidujete na starostu Vajnor. Aké kroky podniknete po svojom zvolení?

Určite urobíme audit z hľadiska financií. Neodkladne začneme zverejňovať všetko čo sa zverejniť dá, tak aby ľudia vedeli pohodlne sledovať pohyb peňazí, zmluvy či detaily v plánovanom rozvoji MČ.

Neodkladne začneme riešiť akútne nedostatky verejného priestoru, či opatrenia v doprave pre okamžité zlepšenia stavu. Sadneme s ľuďmi za jeden stôl a budeme hovoriť o tom ako oni vnímajú lepšie a férové Vajnory.

Dá sa zladiť práca starostu so súkromím? Aké koníčky obľubujete?

Zanedbávaných koníčkov mám veľa 🙂 … Momentálne sa snažím stíhať aktivity s dcérou a manželkou, či už bicykel, plaváreň, korčule, ako každý rodič.

Okrem toho dokončujeme s bratom a rodičmi viacgeneračný dom, kde sa chceme v krátkom čase nasťahovať. Takže na moje koníčky už nezostáva veľa času. Stíham vajnorskú politiku, ako tak otužovanie a vajnorskú hádzanú.

Ďakujeme za rozhovor.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu