13.6 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Rekonštrukcia chodníka na cintoríne v Rači otvorila možnosť exhumovať hroby padlých vojakov (aktualizované)

Najčítanejšie

Na cintoríne v Mestskej časti Bratislava – Rača aktuálne prebiehajú práce na chodníku. Podľa nám dostupných informácií od Zväzu vyslúžilých vojakov, sú na tomto mieste (priestor chodníka pred Domom smútku) od roku 1945 pochovaní nemeckí a maďarskí vojaci, ktorí zahynuli počas bojov v širšom okolí Rače.

Redakciu Račianskeho Večerníka o tom informoval Herman Krampl, tajomník miestnej odbočky Zväzu vyslúžilých vojakov (ZVV).

Svedectvo o tejto skutočnosti poskytol už zosnulý obyvateľ Rače p. Jozef Valentovič, ktorý týchto vojakov na tomto mieste pochovával. Obdobne, v 90. rokoch mali byť na okraji tohto miesta realizované nálezy pozostatkov.

Podľa fotografií bola v celom priestore aktuálne odstránená vrchná asfaltová časť chodníka spolu s približne 0,5 metra zeminy. Aktuálna rekonštrukcia teda vytvára možnosť pre preverenie situácie, vykonanie prieskumu a prípadné dôstojné pochovanie padlých vojakov.

Herman Krampl na túto situáciu upozornil Ministerstvo vnútra SR, pod ktorého správu patria vojnové hroby a cintoríny a o komunikácii s príslušnými orgánmi informoval aj vicestarostu mestskej časti Rača Róberta Pajdlhausera. O ďalšom priebehu prác vás budeme informovať.

„Okolnosti pochovania nemeckých vojakov na račianskom cintoríne boli niekoľko desaťročí zahalené rúškom tajomstva. Až v 90. rokoch túto otázku otvorili členovia račianskeho ZVV s tým, že podrobnosti o pochovaní nemeckých vojakov na račianskom cintoríne uviedol dnes už zosnulý Račan a člen ZVV Jozef Valentovič, ktorý bol jedným z tých, ktorí nemeckých vojakov na račianskom cintoríne pochovávali,“ uviedol Herman Krampl.

Aktualizácia 15.12.2022: „Nemecká strana prieskum a prípadnú následnú exhumáciu presunula do plánu prác na rok 2023. Lokalita cintorína v Rači bude preskúmaná najskôr v marci 2023. Očakávame, že začiatkom roka 2023 nemecká strana pošle oficiálnu žiadosť na sondážne a exhumačné práce na Ministerstvo vnútra SR. Následne rezort vnútra túto žiadosť posúdi a vydá rozhodnutie v správnom konaní. Po nadobudnutí právoplatnosti kladného rozhodnutia bude môcť zodpovedná osoba vykonať prieskum lokality a exhumačné práce,“ informovalo redakciu Račianskeho Večerníka Ministerstvo vnútra SR.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne