7 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

Skauti priniesli Betlehemské svetlo aj do Rače. Predstavuje symbol pokoja, lásky a mieru

Najčítanejšie

Ako sme informovali: „Už po 33-krát si ľudia po celej krajine budú môcť odpáliť plamienok Betlehemského svetla a vziať si ho do svojich domovov. Slovenskí skauti ho vlakmi prenesú do väčšiny miest a obcí, odkiaľ si ľudia budú môcť na rôznych miestach (námestia, kostoly a podobne) Plamienok odpáliť“.

Skauti priniesli v stredu o 14tej Betlehemské svetlo aj do bratislavskej mestskej časti Rača, do obecného domu k starostovi a odtiaľ poputuje do kostolov v Rači, pred pamätník A. Hlinku, ale i pred Hasičskú zbrojnicu na Detvianskej 12, kde si budú môcť obyvatelia odpáliť plamienok vo štvrtok 22. decembra od 17h. vďaka členom Zväzu vyslúžilých vojakov M.R. Štefánika.

Betlehemské svetlo predstavuje symbol pokoja, lásky, mieru a je spájané s obdobím Vianoc. „Vianočné sviatky pre mňa znamenajú veľmi dôležité kresťanské ale aj rodinné sviatky. Dnes je potrebné si spomenúť aj na deti, ktoré pre vojnu na Ukrajine budú mať veľmi náročné tieto sviatky a o to viac si musíme ceniť to, čo máme my,“ zdôveril sa pre Račiansky Večerník starosta Rače Mgr. Michal Drotován.

„Betlehemské svetlo pre mňa znamená symbol pokoja, tolerancie a spolupráce. Pre mňa osobne sú to aj zážitky z rozvozu Betlehemského svetla v 90tych rokoch či už návštevy Viedne alebo Krakowa, Záhoria ale aj oficiálne odovzdávanie svetla napr. vtedajšiemu predsedovi NR SR p. Gašparovičovi alebo prezidentovi p. Kováčovi. Prvýkrát som sa ako skaut do jeho roznášania zapojil v roku 1991 práve jeho prevzatím z Viedne do Bratislavy. Roznášali sme svetlo aj v Rači, v roku 1992 v našom stane prišli na návštevu aj deti z Chorvátska, kde vtedy bola občianska vojna. Račania si možno ešte pamätajú, že sme jeden čas rozdávali betlehemské svetlo priamo, v podsade – v stane na mieste, kde v minulosti bol „vianočný stromček“ pred tržnicou,“ zaspomínal si pre Račiansky Večerník starosta Rače Mgr. Michal Drotován.

Slovenský skauting je jednou z najstarších organizácií pre deti a mládež na Slovensku, ktorá ponúka svojim členom program a aktivity zamerané na rozvoj zručností, vedomostí a hodnôt. V Slovenskom skautingu je v súčasnosti registrovaných viac ako 7500 členov, 100 skautských zborov, až v 50tich okresoch.

Členom Slovenského skautingu bol aj starosta Rače Michal Drotován. „Bol som aktívnym členom v rokoch 1990-1999, ak ma však skauti pozvú na ich podujatie, rád vždy prídem. V Rači majú klubovňu (na Rendezi), ktorú má daná organizácia v prenájme od mestskej časti na základe schválenia miestnym zastupiteľstvom. Myslím si, že deti a mládež vie skauting naučiť samostatnosti a dáva im základný kompas v živote, hlavne čo sa týka ochrany prírody ale aj tolerancie a medzinárodnej spolupráce, takže určite mnoho vecí, ktoré som sa v skautingu ako dieťa naučil využívam dodnes,“ prezradil Michal Drotován.

skauti, starosta Michal Drotován a Ľubomír Krampl zo Zväzu vyslúžilých vojakov M. R. Štefánika (zdroj foto: ZVV)
Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne