10.3 C
Bratislava
streda, 17. apríla 2024

Nový dokument RTVS Prípad Slovenská republika zavedie divákov na miesta, kde sa formovali naše dejiny

Najčítanejšie

Udalosťami a miestami, ktoré viedli k vzniku Slovenskej republiky, divákov RTVS v novom dokumente Prípad Slovenská republika prevedie moderátor Ľubomír Bajaník.

Na Nový rok spolu s ním navštívime Paríž, Versailles, Prahu, Viedeň či Budapešť, aby sme si pripomenuli bohaté dejiny Slovenska pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky.

Diváci Dvojky sa môžu tešiť na nový dokumentárny film, ktorý vznikol v RTVS a podieľali sa na ňom tvorcovia obľúbenej diskusnej relácie SK DEJINY. Program mapuje vývoj identity a štátoprávnej myšlienky Slovákov už od slovanských čias až po rok 1993.

Ľubomír Bajaník v ňom vo veľkých mestách Európy pátra po koreňoch našej štátnosti. Spolu so štábom sa dostal do vnútorných priestorov paláca vo Versailles, kde vznikol versaillský mierový systém a navštívili aj metropoly ako Prahu, Budapešť či Viedeň.

Scenáristkou dokumentárneho filmu je Jaroslava Roguľová, režisérsky sa na ňom podieľal Filip Fabián, dramaturgom je Robert Valovič a produkčnú zložku zabezpečila Ružena Kovalčíková.

„Je úžasné, že sa nám podarilo zhrnúť naše vyše tisícročné dejiny do jedného filmu. Ja osobne rád čítam detektívne romány a teraz som sa do úlohy takého „detektíva“ mohol dostať a dokázal si to zreálniť. Hľadali sme totiž reálne príbehy, reálne dejiny, našu reálnu minulosť,“ hovorí Ľubomír Bajaník, ktorý bude divákov filmom sprevádzať v úlohe žurnalistu pátrajúceho po odpovediach.

Prípad Slovenská republika odvysiela Dvojka v premiére 1. januára 2023 o 20.35 h.

O novom dokumente

Slovenská republika, malý štát uprostred Európy s národom a národnosťami, ktoré však majú dejín na rozdávanie. Od starších slovanských čias cez Uhorské kráľovstvo, dobrodružný vznik Československej republiky až po samostatnú Slovenskú republiku.

Málokto ešte na začiatku 20. storočia odhadoval, že by Slováci mohli mať vlastný štát. A stalo sa. Slovenská republika je súčasťou najdôležitejších organizácií sveta, patrí k ekonomicky vyspelejšej časti planéty, má živý jazyk, kultúru. Je to životaschopný organizmus, ktorý si nesie aj svoje čierne body, starosti a trápenia.

Aká bola cesta, ktorou museli prejsť Slováci k získaniu vlastnej štátnosti?

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne