12.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Bratislava pripravuje prvý ročník Bratislavských fašiangov

Najčítanejšie

Fašiangový sprievod ulicami mesta, súťaž o najlepšiu masku, ochutnávky šišiek, workshopy, rozhovory s odborníkmi, prehliadky so sprievodcami, aj koncert Preßburger Klezmer Band.

Hlavné mesto v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS) a mestskou časťou Staré Mesto pripravujú na tretiu februárovú sobotu, 18. februára 2023, Bratislavské fašiangy. Prvý ročník nového podujatia sa bude konať na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou Tržnicou a v jej okolí.

Fašiangy, ktoré sa začínajú deň po Troch kráľoch a vymedzuje ich pohyblivý utorok pred Popolcovou stredou, sa zvykli sláviť aj v mestách – ich oslavy mali v mestskom prostredí špecifickú podobu.

O fašiangovú zábavu sa pričinili najmä rôzne remeselnícke cechy, spolky a združenia, ktoré organizovali sprievody v maskách, turnaje či tanečné zábavy. Oslavy fašiangov sa v mestách neskôr spájali predovšetkým s organizovaním plesov a bálov.

Hlavné mesto sa v spolupráci s BKIS, mestskou časťou Staré Mesto a ďalšími partnermi rozhodlo usporiadať prvý ročník Bratislavských fašiangov, ktoré nadviažu na tradície z minulosti, priblížia ich formou diskusií etnológov a sprievodcov, a tiež prostredníctvom zapojenia rôznych skupín a komunít obyvateľov zároveň poukážu na multikultúrny charakter mesta.

„Veľmi ma teší, že sme sa v spolupráci s naším BKIS a partnermi pustili do prípravy podujatia, ktoré na jeden deň centrum Bratislavy rozveselí fašiangovými aktivitami, chýbať nebude pouličný sprievod masiek, tradičné dobroty ako šišky a atmosféru doplní aj koncert skupiny Preßburger Klezmer Band. Chceli by sme vytvoriť novú tradíciu Bratislavských fašiangov, ktoré okrem priblíženia starých zvykov ponúknu aj nový obsah a ukážu tak súčasnú rozmanitú identitu mesta. Bratislavu tvoria aj obyvatelia rôznych národov a kultúr, obyvatelia, ktorí sú súčasťou najrôznejších komunít, ktoré môžeme aj prostredníctvom tohto podujatia prepojiť a navzájom sa tak obohatiť,“ priblížil Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

Bratislavské fašiangy budú pre najmenších aj dospelých

Bratislavské fašiangy začnú v sobotu 18. februára 2023 o 10:00. Dopoludňajší program na Námestí Nežnej revolúcie a v budove Starej tržnice bude určený najmä pre rodiny s deťmi.

V tržnici budú pripravené workshopy, Rodinné centrum Prešporkovo pripravuje pre najmenších detský sprievod v kostýmoch s pesničkami.

Program určený deťom pripravujú aj mestské organizácie. V Galérii mesta Bratislavy bude prebiehať workshop výroby masiek a v Múzeu mesta Bratislavy lektorský výklad o fašiangoch.

Počas Bratislavských fašiangov bude možné ochutnať tradičné sladké pochúťky, ktoré sa s týmto obdobím spájajú, ale aj rôzne mäsiarske výrobky, nadväzujúc tak na tradíciu, kedy fašiangové oslavy zvykli organizovať aj mäsiarske cechy. V sobotu 18. februára sa v Starej Tržnici bude konať tradičný farmársky trh, stánky s občerstvením budú aj pred budovou tržnice.

Hlavnou časťou programu bude fašiangový sprievod ulicami Bratislavy, do ktorého zapájame aj Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK). Do sprievodu, ideálne v prestrojení, sa môže zapojiť každý obyvateľ a obyvateľka či návštevník a návštevníčka mesta – ako jednotlivec či v skupine. Sprievod začne o 15:00 a povedie spred priestoru Starej tržnice centrom mesta.

Účastníci sprievodu v maskách sa budú môcť zapojiť aj do súťaže o najlepší kostým, ktorý bude vyberať odborná porota.

V rámci podujatia budú pripravené aj moderované rozhovory pred Starou tržnicou, kde históriu a zvyklosti fašiangového obdobia priblížia viacerí odborníci, napríklad etnologička Katarína Nádaská.

Viac o fašiangoch v meste prezradia aj sprievodcovia BKIS počas sobotnej série vychádzok s Rande s mestom. Na sobotu 18. februára je pripravených šesť prehliadok, vrátane vychádzky určenej pre deti v slovenskom a ruskom jazyku a tiež vychádzky tlmočenej do posunkového jazyka.

Záver Bratislavských fašiangov bude tanečný. Pod holým nebom vystúpi Preßburger Klezmer Band, ktorý sa postará o dobrú zábavu.

Kompletný program budeme postupne uverejňovať na webovej stránke: www.bratislavskefasiangy.sk

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne