6 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

V Bruseli zasadal Európsky výbor regiónov. Rezonovala téma energetickej bezpečnosti

Najčítanejšie

V dňoch 8. a 9. februára 2023 sa v Bruseli uskutočnilo plenárne zasadnutie Európskeho výboru regiónov (EVR), ktorému dominovala téma udržateľného rozvoja a obnoviteľných zdrojov.

Rezonovala aj téma energetickej bezpečnosti EÚ v kontexte prebiehajúcej krízy. Predseda BSK Juraj Droba tiež vyzval OSN, aby posilnila zapojenie miest a regiónov do iniciatív, ktoré súvisia s ich prioritami.

Členovia EVR diskutovali o digitálnej transformácii európskych samospráv s podpredsedníčkou Európskej komisie Margarethe Vestager. Plenárneho zasadnutia sa zúčastnila aj zástupkyňa generálneho tajomníka OSN Amina J. Mohammed.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba vo svojom príhovore zdôraznil význam metropolitnej agendy na úrovni OSN, ktorá má zásadný dopad na napĺňanie cieľov udržateľného rozvoja.

Vyzdvihol aj prípravu 1. Globálnej správy UN-Habitat o stave metropolitných oblastí, do ktorej je zapojený aj Bratislavský kraj. V závere rokovania vyzval OSN, aby posilnila zapojenie regiónov a miest do stratégií a iniciatív, ktoré úzko súvisia s ich prioritami.

Predseda BSK tiež rokoval s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom o prebiehajúcej energetickej kríze a výzvach, ktorým čelia samosprávy. Bratislavský župan absolvoval aj bilaterálne stretnutie s generálnym konzulom SR v Belgicku Andrejom Michalcom, s ktorým diskutoval o možnej spolupráci v oblasti kultúrnej a verejnej diplomacie. Generálny konzul prejavil záujem zintenzívniť slovensko-belgickú spoluprácu propagácie miest spätých so životom belgickej princeznej Štefánie v Bratislave.

Počas pracovnej cesty v Bruseli sa predseda BSK Juraj Droba stretol aj s ministrom spolkovej krajiny Burgenland Heinrichom Dornerom. Témou stretnutia bolo prehĺbenie cezhraničnej spolupráce medzi BSK a Burgenlandom v oblasti lokálnej ekonomiky a cestovného ruchu.

„Burgenland je moderným rozvíjajúcim sa regiónom vďaka čomu je pre Bratislavský kraj dobrým partnerom, od ktorého sa dá pri realizácii mnohých projektov inšpirovať,“ povedal bratislavský župan. Predseda BSK zároveň pozval partnerov z Burgenlandu na bilaterálnu návštevu Bratislavského kraja.

Predseda BSK sa stretol aj s poslancom Európskeho parlamentu Eugenom Jurzycom, s ktorým diskutoval o aktuálnych prioritách Európskeho parlamentu a ich dopadoch na regióny EÚ.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne