6 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Bratislava ožije fašiangovou slávnosťou už túto sobotu

Najčítanejšie

Už v sobotu 18. februára sa centrum hlavného mesta ponorí do fašiangovej nálady. Bratislava v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS) a mestskou časťou Staré Mesto pripravila na tento deň bohatý program, ktorý vyvrcholí o 15:00 veľkým fašiangovým sprievodom v maskách a následne koncertom Preßburger Klezmer Band.

Nebude chýbať ochutnávka šišiek a rozhovory s odborníčkami, ktoré priblížia fašiangové obdobie. Krstnou mamou prvého ročníka nového mestského podujatia bude herečka Anna Šišková.

Sobotný fašiangový program odštartuje o 10:00 na námestí Nežnej revolúcie a v budove Starej tržnice. Dopoludňajšie aktivity sú zamerané najmä pre rodiny s deťmi. Rodinné centrum Prešporkovo pripravuje pre najmenších detský sprievod v kostýmoch.

Účastníci tohto sprievodu sa stretnú pred historickou budovou SND, odkiaľ sa prejdú smerom k Hlavnému námestiu, cez Primaciálne námestie na námestie Nežnej revolúcie. Program bude od 11:00 pokračovať prehliadkou detských masiek za doprovodu ľudovej hudby.

Hlavná časť programu bude prebiehať na námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou. Moderátor Martin Staňo sa bude od 13:00 rozprávať s etnologičkami Margitou Jágerovou a Helenou Tužinskou, ktoré predstavia fašiangové obdobie, priblížia tradičné masky, zvyky, význam a zaujímavosti tohto obdobia.

Program bude doplnený o hudobné vystúpenie swingovej skupiny Funny Fellows so začiatkom o 12:00, po 14:00 bude možné naučiť sa základné tanečné kroky pod taktovkou Folklórneho súboru Živel.

Neodmysliteľnou súčasťou fašiangov sú masky a preto sú obzvlášť vítané všetky obyvateľky a obyvatelia, návštevníci a návštevníčky v kostýmoch. Využiť môžete aj šablónu bratislavskej masky, ktorú si ľubovoľne dotvoríte doma alebo si ju vyrobíte počas niektorého z workshopov.

Od 14:00 odštartuje hlavný program – súťaž o najoriginálnejšiu masku, ktorá o 15:00 povedie veľký fašiangový sprievod centrom mesta. Pre účasť v súťaži je potrebné sa v sobotu na mieste registrovať – prihlasovanie bude prebiehať od 12:00 do 13:30 pred Starou tržnicou.

Registrácia masky však nie je podmienkou účasti na sprievode. Do súťaže a rovnako do sprievodu sa môže zapojiť ktokoľvek, jednotlivec aj skupina – rodina, spolužiaci z triedy, zástupcovia spolkov, susedstiev či rôznych komunít.

Najkreatívnejšie masky, ktoré sa rozhodli aj súťažiť, vyberie odborná porota – výtvarníčka Ivana Šáteková, módna dizajnérka Michaela Bednárová a herec a zabávač Štefan Martinovič. Svoj názor na masky moderátorovi prezradí aj krstná mama Bratislavských fašiangov – herečka Anna Šišková.

Víťazné masky povedú sprievod, ktorý sa od 15:00 vydá ulicami mesta. Trasa sprievodu povedie od tržnice cez Primaciálne a Hlavné námestie, Ventúrsku, Hviezdoslavovo námestie a Laurinskú naspäť pred tržnicu. Súčasťou sprievodu budú tanečníci aj zastávky, počas ktorých účastníkov aj návštevníkov čakajú rôzne hudobné prekvapenia.

K fašiangom tradične patrí živá hudobná aj tanečná zábava, vyvrcholením celodenného programu preto bude o 16:30 na hlavnom pódiu pred tržnicou koncert hudobníkov z formácie Preßburger Klezmer Band.

Počas celého dňa od 9:00 až do 18:00 bude prebiehať časť programu aj priamo v Starej tržnici. V sobotu sa bude konať tradičný sobotný farmársky trh trh-piac-markt, stánky so sladkým i slaným občerstvením budú rozmiestnené aj na námestí pred tržnicou. Ochutnať sa bude dať niekoľko druhov najtradičnejšej fašiangovej pochúťky – šišky.

Okrem produktov od predajcov môžu svoje šišky priniesť aj návštevníci podujatia, od 12:00 do 15:00 sa bude konať komunitný piknik. V sobotu bude mať v tržnici svoje zastúpenie aj stánok hlavného mesta s ponukou výrobkov z edície “Bratislavské ikony”.

Od 10:00 do 15:00 bude v priestoroch tržnice na poschodí prebiehať SWAP zimného oblečenia – vymieňať sa bude dámske, pánske a detské zimné oblečenie. Fašiangové aktivity si na sobotu pripravila aj Galéria mesta Bratislavy – v Mirbachovom paláci bude od 13:00 do 15:00 prebiehať workshop masiek pre celú rodinu a v Múzeu mesta Bratislavy sa bude od 14:00 konať lektorský výklad o plesoch, báloch a fašiangoch.

Prehĺbiť si informácie o fašiangovom období bude možné aj v priestoroch kina Mladosť. Od 10:00 do 14:00 sa v ňom budú premietať filmy s fašiangovou tematikou, ktoré doplní svojou prednáškou o 11:30 aj etnologička Katarína Nádaská.

Viac o fašiangoch v meste prezradia počas série vychádzok aj sprievodcovia BKIS počas Rande s mestom. Na sobotu 18. februára je pripravených šesť prehliadok, vrátane vychádzky určenej pre deti v slovenskom a ruskom jazyku a tiež vychádzky tlmočenej do posunkového jazyka. Na prechádzky s výkladom je potrebné sa vopred prihlásiť cez formulár na webovej stránke www.bkis.sk/randesmestom.

Kompletný program je uverejnený na webovej stránke: www.bratislavskefasiangy.sk, pripravená je aj prehľadná mapka s programom a jednotlivými trasami. 

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne