16.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Starosta Michal Drotován pripomína Račanom že majú knižnicu v ktorej nájdu množstvo príbehov i knihy z vydavateľstva Absynt

Najčítanejšie

Michal Drotován upozornil Račanov na sociálnej sieti: „Neviem, či viete, ale naša knižnica v KS Žarnovická má aj slušnú zbierku kníh z vydavateľstva Absynt. Takže, ak ešte nie ste člen, možno Vás to motivuje. Aj mnoho iných kníh, “ uviedol starosta mestskej časti Rača.

Rozhodli sme sa preto priblížiť obyvateľom Rače ich „dom s knihami“ – ktorý obsahuje veľa zaujímavých titulov, nielen z tohto vydavateľstva. Nemali by sme prestať čítať a mali by sme si ešte viac rozvíjať fantáziu, i slovnú zásobu. Knižnica na Žarnovickej ulici v Rači k dnešnému dňu eviduje 924 registrovaných čitateľov, z ktorých je ale aktívnych len viac ako polovica.

„Ak ide o knihy od „Absyntu“, je veľmi ťažko určiť jednu ako najlepšiu, skôr by som povedala, že najviac čítaná je Černobyľská modlitba od Svetlany Alexijevič. Možno aj preto, že veľa ľudí pozná aj známy seriál Černobyľ, ktorý pred pár rokmi uviedla televízia a ktorý je inšpirovaný spomienkami Ľudmily Ignatenko, manželky jedného z hasičov zúčastnených na záchranárskych prácach po výbuchoch v Černobyle a ktorý je pre nás všetkých varovaním do budúcnosti,“ uviedla pre Račiansky Večerník Anna Klačanová, vedúca knižnice KS Žarnovická a dodala:

„Na otázku, ako ovplyvňujú príbehy kníh život čitateľov, Vám neviem odpovedať ja, to by ste sa museli spýtať ich 😊, ja sa môžem iba domnievať, že podľa žánru, ktorý čítajú, je to pre niektorých forma relaxu, pre niektorých čerpanie vedomostí, pre iných forma vzdelávania.“

Knižnica v Rači na Žarnovickej 7, v Kultúrnom stredisku má na zapožičanie množstvo pútavých titulov. Čitatelia chcú primárne relaxovať, ale sa i vzdelávať. „Preto aj náš knižničný fond obsahuje ako beletriu (všetky druhy románov a príbehov), tak aj populárno-náučnú literatúru (domáce remeslá, ručné práce, kuchárske knihy…) a náučnú (encyklopédie, biografia, literatúra faktu, medicína, psychológia, prírodné vedy…). Obdobne je to aj v oddelení pre deti a mládež do 14 rokov,“ doplnila Anna Klačanová.

Čitateľom sa môže stať každý záujemca od 0 do x rokov, ktorý sa za poplatok zaregistruje do knižnice, cena pre dospelých je 4 eurá, pre študentov 2,80 a pre deti, dôchodcov a invalidných dôchodcov sú to len 2 eurá na celý kalendárny rok.

Výpožičky nie sú spoplatnené a podmienkou dokonca nie je ani trvalý pobyt v Rači, keďže v mestskej časti žije množstvo obyvateľov z prechodným pobytom.

Knižnica má aj svoj online katalóg, v ktorom sú uvedené všetky tituly knižnice a cez ktorý si čitatelia môžu knihy aj rezervovať a knižnica disponuje i knižným boxom, umiestneným pred vstupom do budovy, ktorý slúži na vrátenie kníh a je sprístupnený 24 hodín denne.

Samozrejme, okrem základnej činnosti, ktorou je požičiavanie knižných titulov, knižnica organizuje aj rôzne podujatia, ako je napr. pravidelná burza kníh, „Stratené knihy“, podujatia venované známym spisovateľom, výchovno-vzdelávacie návštevy detí z materských aj základných škôl a pod.

A ak máte knihy, ktoré by ste chceli darovať, aby spravili radosť ďalším čitateľom, môžete ich priniesť v otváracích hodinách, pani Klačanová ale i čitatelia sa im určite potešia.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne