12.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Župa opäť očkuje proti HPV vírusu. Treba sa zaregistrovať

Najčítanejšie

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude tento piatok už po štvrtý raz očkovať proti vírusu HPV a to tak záujemcov o prvé dávky, ako aj tých, ktorí sa prídu preočkovať. Nad očkovaním prevzalo záštitu Ministerstvo zdravotníctva SR.

„Prevencia, a to v každom veku, je veľmi dôležitá. Vieme tak predísť alebo zachytiť včas mnohé ochorenia. Rovnako s prevenciou súvisí aj osveta, najmä čo sa týka onkologických ochorení. Ešte prevláda tendencia, že sa o tom nehovorí, je to tabu. Ale to nie je správna cesta. Preto robíme túto osvetu a zdôrazňujeme aký význam má v prípade zdravia prevencia,“ apeluje predseda BSK Juraj Droba.

HPV je ľudský papilomavírus, ktorý vyvoláva zhubné ochorenia. Jedným z nich je aj rakovina krčka maternica, druhá najčastejšia rakovina u žien na Slovensku od 0 do 45 rokov. Denne je toto ochorenie diagnostikované v priemere dvom ženám.

Ročne na ňu na Slovensku zomiera viac ako 200 žien. Avšak drvivej väčšine týchto úmrtí by sa dalo predísť, pretože sa pred ním dá efektívne chrániť očkovaním alebo pravidelnými preventívnymi prehliadkami so skríningom u gynekológa.

HPV sa avšak netýka len žien, ale môže spôsobiť rakovinu aj u mužského pohlavia. Preto je vakcína určená pre všetky vekové kategórie od 9 rokov a obe pohlavia. Očkovacia schéma je pre deti do 15 rokov dvojdávková, resp. trojdávková pre starších ako 15-ročných.

Očkovanie proti HPV je bezplatné, hradené zo zdravotného poistenia, pre všetky 12-ročné dievčatá a chlapcov. Zaočkovať sa môžu dať aj staršie deti a dospelí, ale tí si musia vakcínu hradiť.

„Očkovaním prispievame k prevencii onkologických ochorení. Práve ľudský papilomavírus HPV je medzi ľuďmi mimoriadne rozšírený. Počas svojho života sa s ním stretnú až štyria z piatich ľudí. Postihuje nielen ženské pohlavie, ale aj mužské, o čom sa veľa nehovorí. Preto prevencia je veľmi dôležitá a častokrát býva lacnejšia, ako potom následné liečenie,“ priblížil lekár kraja Tomáš Szalay.

Štvrtý očkovací deň realizuje BSK v piatok 10. 3. 2023 v Zdravotnom stredisku Rovniankova 1 v bratislavskej Petržalke a to od 13tej hodiny. Na očkovanie je potrebná registrácia, ktorú nájdete > TU

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne