2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Slovenský developer mení trh v Slovinsku. Začal stavať najväčší office komplex v krajine

Najčítanejšie

CORWIN začal s výstavbou svojho najvýznamnejšieho zahraničného projektu. S viac ako 36-tisíc m2 sa Vilharia stane najväčším administratívno – obchodným komplexom v Slovinsku.

Ako je pre slovenského developera typické, pôjde o revitalizáciu už roky degradovaného územia. V tomto prípade neďaleko hlavnej železničnej a autobusovej stanice blízko centra Ľubľany. Spolu s predcertifikáciou na LEED Platinum a s ambíciou byť uhlíkovo neutrálna (LEED Zero Carbon) to robí z Vilharie najudržateľnejší development svojho druhu v krajine.

Vedenie Ľubľany, ktorá opakovane získala titul najzelenšieho hlavného mesta Európy, preto projekt Vilharia považuje za vzorový príklad aj pre budúci rozvoj metropoly. „Veríme, že všetky stavby a všetci investori v tejto oblasti budú nasledovať Vilhariu a CORWIN,“ povedal pri slávnostnom začiatku stavby jej primátor Zoran Janković.

Pozemok, na ktorom komplex vyrastie, získal CORWIN v roku 2020. Príprava projektu vrátane zmeny územného plánu si vyžiadala niečo viac ako dva roky. Podobu mu dal renomovaný dánsky ateliér Schmidt Hammer Lassen.

Škandinávsky vplyv vidno na bohatom využití dreva a iných prírodných materiálov, ako aj v dokonalom prepojení interiérov s exteriérmi. Moderné a zdravé kancelárie doplnia obchodné a verejné priestory na prízemí budovy, nové námestie či bulvár.

Vilhariu budú pokrývať vegetačné strechy plniace nielen ekologickú funkciu, ale slúžiace i na športové a rekreačné aktivity. „Aj vďaka tepelným čerpadlám produkujúcim čistú energiu, infraštruktúre pre elektromobily, inteligentnému riadeniu prevádzky a výhodnej polohe v dopravnom uzle Ľubľany budú nájomcom schopní optimalizovať náklady a minimalizovať environmentálnu záťaž v súlade s požiadavkami štandardov ESG,“ vysvetlil Michal Maco, Country Manager CORWIN.

Vilharia nie je jediná investícia, ktorú má slovenský developer v Ľubľane. V prestavbe územia blízko centra bude pokračovať projektom na Masarykovej ulici. Ďalšia akvizícia, tentokrát na Linhartovej ulici, zahŕňa development rozsiahlej plochy s rozlohou 16 500 m2.

Tu, podobne ako vo svojom bratislavskom projekte Palma, zadal CORWIN vypracovanie urbanistickej štúdie svetoznámemu ateliéru Gehl Architects. Už blízko dokončenia je rezidenčný súbor Kvartet.

Vedenie slovinského hlavného mesta oceňuje, že CORWIN doň prináša udržateľnú výstavbu. „Záväzok tejto spoločnosti možno vyzerá samozrejme, no s ich projektami sem po prvýkrát prichádza významná, etablovaná architektonická spoločnosť, čo z Ľubľany robí skutočnú metropolu,“ povedal viceprimátor a architekt Rok Žnidaršič.

Aj slovenský developer si pochvaľuje jasne deklarovanú snahu Ľubľany aktívne spolupracovať a využiť jeho know-how pre pozitívny rozvoj. Oceňuje aj fakt, že developerský poplatok sa investuje do infraštruktúry v okolí projektov a slúži na zlepšenie života ich susedov.

„Samotnej kúpe pozemkov predchádzali roky príprav a tvorby pozitívneho vzťahu a dôvery s mestom. Vzhľadom na rezervovanosť voči zahraničným investorom totiž nie je jednoduché preniknúť na miestny trh,“ dopĺňa Michal Maco.

CORWINu v tom pomohol práve dôraz, ktorý kladie na kvalitný urbanizmus, udržateľné technológie a výnimočnú architektúru.

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne