7.2 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Víkend plný živej kultúry. Hlavné mesto pripravuje 20. ročník Bratislavských mestských dní Blíži sa kultúrou nabitý víkend roka.

Najčítanejšie

Mesto symbolicky otvorí svoje brány a spolu s mestskými organizáciami a mestskými časťami pozýva na bohatý a rozmanitý program. Koncerty, divadelné predstavenia, prehliadky, workshopy aj možnosť navštíviť bežne neprístupné miesta. Hlavné mesto bude 22.-23. apríla žiť oslavou 20. výročia Bratislavských mestských dní.

Spoznáte Bratislavu zo sedla bicykla či z plavby po Dunaji, budete sa môcť zúčastniť komentovaných prehliadok, výstav, kvízov či workshopov, zažijete pouličné šou, obľúbenú školu tanca aj súťaž vo frisbee.

Bratislavské mestské dni, ktoré organizuje hlavné mesto a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), lákajú na aktivity pre všetky vekové kategórie. Do pestrého víkendového podujatia sa zapájajú mestské aj partnerské organizácie a dvanásť mestských častí, zaujímavý program čaká obyvateľky a obyvateľov na území celej Bratislavy.

Pouličná estráda krotenia moriek Divadla Š.E.M. (zdroj: BKIS)

Oslavy mesta na svätého Juraja

Tradícia, prečo sa na deň svätého Juraja mesto otvára svojmu obyvateľstvu, sa viaže na históriu Bratislavy. Podľa mestských privilégií si už od 13. storočia mešťania Prešporka práve 24. apríla mohli slobodne voliť richtára a svojich zástupcov. Ojedinelá mestská výsada vo vtedajšej Európe sa spájala s oslavami a neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta.

„Štvrtý aprílový víkend bude v našom meste neobyčajný. Bratislavské mestské dni ponúknu naozaj bohaté možnosti, čo v Bratislave zažiť, spoznať a objaviť. Pre všetky obyvateľky a obyvateľov budú otvorené brány Primaciálneho paláca, budú môcť navštíviť aj moju pracovňu, opäť pripravujeme aj obľúbené jazdy cabriobusom či opekačku na zrekonštruovanom Malom Slavíne, na ktorú sa veľmi teším, a z ktorej by sme radi spravili každoročnú tradíciu. Pozývam všetkých, aby sme si mestské dni spoločne užili,“ uviedol Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

Bratislava pre všetkých

Na Hviezdoslavovom námestí vyrastie komunitný stôl. Zasadnúť zaň môže naraz až 130 ľudí. Nebudú chýbať obľúbené bratislavské kvízy, tento rok doplnené o špeciály pre deti. Na nádvoriach Primaciálneho paláca čakajú návštevníkov a návštevníčky nadrozmerné spoločenské hry.

Hlavné námestie bude v sobotu patriť deťom a v nedeľu škole tanca. Okrem toho súčasného sa naučíte aj kroky charlestonu či folklóru. V podkrovnej sále Mirbachovho paláca pozývame na Koncert pre najmenších, pripravený v spolupráci BKIS a Slovenskej filharmónie. Na Bratislavských mestských dňoch vás roztancujú aj skupiny Vidiek, La3no Cubano, Luvver či The Youniverse.

zdroj: BKIS

Že sa štvrtý aprílový víkend určite oplatí vyraziť do ulíc mesta, potvrdí Divadlo Š.E.M. so svojou pouličnou šou. V sobotu aj v nedeľu pobaví krotiteľská estráda špeciálne vyšľachtených a vycvičených dvojmetrových moriek.

V sobotu večer rozžiari ulice mesta sprievod svietiacich podmorských živočíchov. Jedinečná divadelná inštalácia Návštevníci českého umeleckého súboru Blackout Paradox prepája svet divadelného a výtvarného umenia s modernými technológiami.

zdroj: BKIS

Jazdy historickými električkami aj prehliadka mestského divadla

Bezplatný vstup na výstavy či obnovenie čitateľského preukazu, aj možnosť dostať sa na miesta, ktoré sú obyčajne verejnosti neprístupné. Cez víkend otvoria svoje brány aj mestské organizácie. Počas Dňa otvorených dverí v Mestskom ústave ochrany pamiatok bude prebiehať workshop, kde deti pripravia a zapečatia časovú schránku s vlastným odkazom.

Galéria mesta Bratislavy pozýva na rodinné pátracie hry pre malých aj veľkých, aj komentované sprievody svojich aktuálnych výstav. Múzeum mesta Bratislavy sprístupní krov veže Starej radnice a vystaví celestiálny hviezdny glóbus, ktorý aktuálne prechádza procesom reštaurovania.

V tvorivej dielni Mestskej knižnice sa naučíte básničku o Bratislave v posunkovom jazyku. Divadlo P. O. Hviezdoslava umožní nahliadnuť do zákutí budovy mestského divadla, Mestská polícia vybuduje na Kamennom námestí detské dopravné ihrisko. Vystúpenie sokoliarov môžete zažiť na Partizánskej lúke, kde Mestské lesy v sobotu pripravujú Lesnícke dni.

Bratislava Tourist Board (BTB) organizuje bezplatné plavby loďou Harmónia, Dopravný podnik vypraví historické vozidlá, OLO privezie do Sadu Janka Kráľa smetiarske auto.

Do Bratislavských mestských dní sa svojím programom zapájajú aj Metropolitný inštitút Bratislavy, Bratislavská integrovaná doprava, ZOO, STaRZ, BVS, Marianum a partnerské inštitúcie.

Prehliadky mesta bez bariér

Ak chcete bližšie spoznať históriu Bratislavy, mestské dni sú na to ideálnou príležitosťou. Počas dvoch dní pripravilo BTB a BKIS desiatky vychádzok so skúsenými sprievodkyňami a sprievodcami.

Môžete sa na ne vybrať s deťmi aj na bicykli, pripravené sú aj vychádzky v anglickom, nemeckom, ruskom jazyku pre ľudí z Ukrajiny, prehliadka pre Nepočujúcich tlmočená do posunkového jazyka aj bezbariérová vychádzka určená ľuďom na vozíku. Prehliadky sú bezplatné, stačí sa na ne registrovať.

Deň Zeme a program mestských častí

Dôležitou súčasťou Bratislavských mestských dní je Deň Zeme, medzinárodný sviatok upozorňujúci na vplyv človeka na životné prostredie. Konať sa bude viacero aktivít, rozvíjajúcich tému ekologicky zodpovedného správania. Ak vás téma zaujíma, nevynechajte zero waste workshop v kostole Klarisky, sadenie byliniek v Sade Janka Kráľa či tvorivé dielne v Starej tržnici.

Environmentálne aktivity k oslave Dňa Zeme chystajú aj v Devíne, Podunajských Biskupiciach, Záhorskej Bystrici, Petržalke, Rači a Ružinove. Vo Vajnoroch sa bude cez víkend vítať jar na kolieskach, Nové Mesto pozýva na špacírku po Novomestskej tržnici, Lamač a Karlova Ves organizujú detské divadelné predstavenia, Dúbravka koncert. Staré Mesto pre návštevníčky a návštevníkov pripravilo prvý z pravidelných susedských bazárov šatstva, komentované prehliadky aktuálnych výstav aj divadielko pre deti.

Program Bratislavských mestských dní bude prebiehať na viacerých scénach oba dni od 9:00 do neskorších večerných hodín. Všetky informácie nájdete na www.bratislavskemestskedni.sk.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne