12.1 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Ministerstvo vnútra výhodnou zámenou majetku získa v Rači moderné ubytovacie apartmány pre bratislavskú políciu

Najčítanejšie

Ministerstvo vnútra zabezpečuje dôstojné ubytovanie pre policajtov – tentoraz v Bratislavskom kraji. Hlavným zámerom je splnenie zákonnej povinnosti zabezpečenia ubytovania príslušníkom Policajného zboru, ktorá prispieva k stabilizácii Policajného zboru, a zároveň zvýšiť záujem uchádzačov o túto prácu.

Vzhľadom na nedostatočné ubytovacie kapacity ministerstva, ktoré sa ešte prehĺbili po uzatvorení ubytovne Saratov hygienikom, ministerstvo vnútra pristúpilo k zabezpečeniu ubytovania hotelového typu s jedno a s dvojizbovými apartmánmi. Týmto krokom sa zároveň zlepšuje úroveň ubytovania, tak aby spĺňalo štandardy 21. storočia.

Pre naplnenie uvedeného cieľa rezort pristupuje k zámene nevyužívaného nehnuteľného majetku štátu vo svojej správe. Konkrétne rodinný dom s pozemkom v bratislavskej mestskej časti Lamač a ubytovňu Saratov v bratislavskej Dúbravke v havarijnom stave zamieňa za 50 nových apartmánov v bratislavskej mestskej časti Rača.

„Ubytovanie pre policajtov sa dlhé roky neriešilo, som rád, že sa nám aj v tejto oblasti podarilo posunúť vpred. Nové priestory budú dôstojným ubytovaním pre príslušníkov Policajného zboru v hlavnom meste bez toho, aby museli do Bratislavy dochádzať,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.

Ministerstvo vnútra ako správca nehnuteľností na zámene objektov finančne získalo. Rozdiel v cene zamieňaných nehnuteľností predstavuje sumu vo výške 629 000 € v prospech rezortu vnútra.

„Spoločnosť, s ktorou sme zámenu realizovali, zároveň zmluvne deklarovala, že rozdiel v cene zamieňaných nehnuteľností v hodnote 629 000 € si nebude voči ministerstvu vnútra uplatňovať. Ministerstvo vnútra tak podľa znaleckých posudkov zámenou získalo do správy finančne hodnotnejší majetok,“ vysvetlil štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Tomáš Oparty.

Čo hovoria čísla:

  • Celková všeobecná hodnota nehnuteľného majetku zamieňajúceho č. 1 bola stanovená na sumu 4 657 000,- € (majetok SR v správe MV SR – zamieňajúci č.1).
  • Celková všeobecná hodnota nehnuteľného majetku zamieňajúceho č. 2 bola stanovená na sumu 5 286 000,- €. (hodnota nových apartmánov – zamieňajúci č.2).

Sekcia ekonomiky ministerstva vnútra sa od roku 2020 intenzívne zaoberá požiadavkami na zabezpečenie ubytovania pre príslušníkov Policajného zboru v Bratislavskom kraji. „V tejto súvislosti sme začali postupne určovať vhodný prebytočný nehnuteľný majetok štátu v správe ministerstva, ktorý by bol adekvátny na zámenu. Okrem iných nehnuteľností sme za takýto určili aj spomínanú ubytovňu na Saratovskej ulici v Bratislave. Za cieľ sme si zvolili získať do správy čo najväčší počet jednotlivých ubytovacích jednotiek, ktoré by v najväčšej miere uspokojili potreby pre zabezpečenie ubytovania policajtov. Máme záujem predovšetkým o apartmánové nebytové priestory, ktoré by na jednej strane predstavovali vyšší štandard ubytovania pre našich zamestnancov a na strane druhej by nám umožnilo uzatvárať zmluvu o ubytovaní, a nie zmluvu o nájme služobného bytu,“ opísala Oľga Grausová, generálna riaditeľka Sekcie ekonomiky Ministerstva vnútra SR.

Sekcia ekonomiky MV SR aktuálne pracuje aj na koncepcii a analýze súčasného stavu ubytovní a bytov pre policajtov na celom Slovensku. Pripravuje tiež nový harmonogram postupného zrekonštruovania vybratých ubytovní na hotelové typy s apartmánmi, vrátane potreby finančných prostriedkov a ich zabezpečenia v rozpočte MV SR na jednotlivé roky.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne