9.4 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Račianske hody budú už tento víkend 6. a 7. mája a aj s veľkou hviezdou Daliborom Jandom (aktualizované)

Najčítanejšie

Na návštevníkov sa tešia lokálni vinári, ktorí ponúknu to najlepšie z minuloročnej úrody. Vedenie mestskej časti zároveň prosí Račanov a upozorňuje ich na obmedzenie parkovania počas Račianskych hodov.

„Dovoľujeme si požiadať vážených obyvateľov a návštevníkov Rače, aby od piatka 5. mája od 8:00 do nedele 7. mája 12:00 z dôvodu organizácie Račianskych hodov neparkovali autá na uliciach: Alstrova od kruhového objazdu po Barónku, Jurkovičova od Národného štadióna Pavla Rosu po Alstrovu, Knižkova dolina,“ uviedla mestská časť Rača na sociálnej sieti.

Počas soboty 6. mája a nedele 7. mája si môžete užiť víkend plný tradícií a hodového programu, ktorý pre Vás pripravila MČ Bratislava-Rača. Hody odštartujú v sobotu o 11.00 h a tradične sa predstavia miestne talenty v programe „Račania Račanom“.

Čakajú Vás vystúpenia hudobných a tanečných skupín, program pre deti pod vedením skupiny historického šermu URSUS, pre mladých párty s DJ-om, výstavy, kolotoče, degustácia vínka i stánky s chutným jedlom.

Úlohy hlavnej hviezdy sobotňajšieho večera sa zhostí trojnásobný Zlatý slávik Dalibor Janda, ktorý tento rok oslávil významné jubileum. Pri tej príležitosti odohrá na Slovensku pár koncertov. Jeden z nich práve v Rači, v sobotu 6. mája o 19:30h. v Amfiteátri v Knižkovej doline.

Dalibor Janda v tomto roku vystúpi na koncertnom pódiu pravdepodobne len 6 krát a z toho jeden koncert je práve v rámci hodov v Rači, a jediný ktorý sa uskutoční zadarmo. Ďalší koncert bude v júni v Leviciach a zvyšné štyri koncerty sa uskutočnia v Českej republike.

Lístok na jeho vystúpenie stojí v skutočnosti aj viac ako 30 eur, ale koncert v rámci hodov v Rači sa uskutoční zadarmo a preto by ste si túto jedinečnú príležitosť v Rači nemali určite nechať ujsť.

„Račianske hody sú oslavou výročia posvätenia kostola (1. máj) a sviatku jeho patrónov – apoštolov Filipa a Jakuba (3. máj), ktorým je tento kostol zasvätený. Dalo by sa povedať, že v Rači máme “dvojité” hody – slávime výročie posvätenia kostola a zároveň aj sviatok jeho patrónov,“ pripomenul farár Zdenko Sitka.

zdroj: FB/MČ Rača

K hodovaniu samozrejme neodmysliteľne patrí aj súťaž o Najlepší hodový koláč. V porote okrem profesionálov zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov bude tentoraz aj známa speváčka a gazdinka Gizka Oňová. Súťaží sa v dvoch kategóriách: zákusok a kysnutý koláč:

  • Registrácia a vyzdvihnutie poukážok Kauflandu na nákup surovín: Od 2. 5. – 5. 5. 2023 v NKD, Barónka 3.
  • Odovzdanie napečených koláčikov: nedeľa 7. 5. 2023 od 13.00 – 14.00 h, amfiteáter Knižkova dolina Rača.
    Slávnostné vyhlásenie víťazov: nedeľa 7. 5. 2023 o 16.30 h, amfiteáter Knižkova dolina Rača.
  • Čo získa výherca? Poukážky na nákup v sieti Kaufland, Rád račianskej varešky 2023 a 1. cena 50 eur, 2. cena 30 eur, 3. cena 20 eur
  • Info na t. č. 02/49112471, e-mail: katarina.dobiasova@raca.sk
    Tešíme sa na Vaše tohtoročné dobroty! 🙂
V minulom ročníku súťaže bola v porote aj Račanka Monika Luknárová (tretia zľava), zdroj: FB/MČ Rača

V minulom ročníku súťaže bola v porote aj Račanka Monika Luknárová: „Hody v Rači sú pre mňa druhým najväčším podujatím, ale zároveň jedným z najdôležitejších sviatkov v obci. Históriu viete, sú na počesť vysvätenia kostola Sv. Filipa a Jakuba. Kedysi sa slávili len jeden deň, vždy v prvú májovú nedeľu. V snahe vyhovieť podnikateľským subjektom, ktoré prevádzkujú stánkový predaj, sa však rozšíril na dva dni. Nezainteresovaní návštevníci si ho preto často mýlia s Vinobraním. Pousmiala som sa nad jedným komentárom Hodov na Facebooku, kde návštevník konštatoval, že boli slabšie ako tie vlani a ani burčiak nebol,“ vyjadrila sa s úsmevom k podujatiu pre Račiansky Večerník.

„V rámci Račianskych hodov sa tradične koná súťaž o najlepší hodový koláč. Súťaží sa v kategóriách kysnutý koláč a zákusok. V porote boli v minulosti rôzni známi cukrári a šéfkuchári. Hodnotí sa nielen vzhľad, ale tiež prácnosť a najmä chuť. Rozhodujúca je chuť. Je to veľmi milá súťaž a za tie roky račianske gazdinky pripravili nesmierne množstvo koláčov a zákuskov a podelili sa o svoje recepty. Súťaž ide s dobou a v posledných rokoch sme ochutnali aj rôzne zdravé a tiež bezlepkové produkty. Tým, že som pracovala na oddelení kultúry, nebola som ešte nikdy súťažiacou. Neskôr ako poslankyňa, predsedníčka komisie kultúry, už členkou poroty. Uvažujem však nad tým, že v budúcnosti súťažiť budem 🙂,“ doplnila pre Račiansky Večerník Monika Luknárová.

Kompletný program Račianskych hodov 2023: 

(ts, red) článok bol aktualizovaný 4.5.2023

Prečítajte si tiež:

Na Račianskych hodoch vystúpi aj hudobná skupina Zbojná, ktorej člen je spájaný so xenofóbnymi názormi

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne