7.2 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Na jazere Kuchajda našli potápači staré pneumatiky, kovové armatúry, či rybárske háčiky

Najčítanejšie

Obecný EKO podnik verejnoprospešných služieb (VPS), ako správca jazera Kuchajda v mestskej časti Nové Mesto vytvoril pre spolok ochrancov vody Octopus vhodné podmienky pre čistenie jazera, na akciu dohliadal aj zástupca rybárskeho zväzu.

EKO podnik pravidelne dohliada na čistotu v areály, zber odpadkov, starostlivosť a osádzanie prvkov detského ihriska, či lavičiek, ale zabezpečuje i pravidelné kosenie.

„Samotné čistenie jazera mali na starosti potápači. Urobili prieskum po celej dĺžke a následne zabezpečili odstránenie odpadu. Tento rok sa jednalo hlavne o kovové armatúry, pneumatiky, sklenené fľaše aj rybárske háčiky. V rámci čistenia nebol zaznamenaný žiadny úhyn rýb. Nájdený odpad bol separovaný, znehodnotený a bezpečne zlikvidovaný,“ uviedla mestská časť Nové Mesto na sociálnej sieti.

Prírodné jazero a jeho športový a relaxačný areál závidia Novomešťanom obyvatelia nejednej bratislavskej mestskej časti. Prístup do areálu jazera Kuchajda je pre verejnosť otvorený počas celého roka a je bezplatný, navštevujú ho preto radi i seniori, alebo mamičky s deťmi na materskej dovolenke.

Kvalitu vody počas kúpacej sezóny pravidelne na tomto prírodnom kúpalisku, ktoré vzniklo na bývalom štrkovisku, kontroluje Regionálny úrad verejného zdravotníctva, prvé merania zvykne vykonať už v polovici júna. V letných mesiacoch sú otvorené bufety s občerstvením, ale je zabezpečený i dozor plavčíka, areál stráži mestská polícia a počas letnej sezóny i bezpečnostná služba.

Na Kuchajde sa pravidelne koná v amfiteátri podujatie Letné kino, v ktorom môžu vždy hlasovaním rozhodnúť návštevníci o výbere projekcie konkrétneho filmu. Tento rok sa uskutoční už 13-ty ročník Letného kina.

Kapacita amfiteátra je približne 200 miest na sedenie, mnohí návštevníci ale sledujú filmy z trávnika na piknikových dekách. Premietať sa bude počas celého leta, od júla, v prípade priaznivého počasia vždy v stredu a v sobotu večer, na veľkom plátne 6×4 metre.

zdroj: MČ Nové Mesto

Ďalej sa v areáli konajú rôzne akcie pre mladých a rodiny s deťmi, šarkaniáda, bežecké podujatie, koncerty, otvorenie a záver Kultúrneho leta, letný piknik, Deň Vietnamu, alebo najbližšie to bude po novom až trojdňové podujatie deň detí – MDD na Kuchajde, ktorému sa isto potešia nielen deti ale i rodičia. Štartuje už tento piatok 2. júna a potrvá celý víkend.

ilustračná fotografia: Budova Slovenskej pošty na Tomášikovej ulici, vedľa jazera Kuchajda v Novom Meste (autor foto: Marián Luha, Bratislavský večerník)
Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne