8.2 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

V ZOO Bratislava prišlo na svet mláďa orangutana sumatrianskeho. Pomôžte mu vybrať meno

Najčítanejšie

Bratislavská zoo sa teší z nového prírastku u orangutanov sumatrianskych. Ide nielen o doposiaľ prvé úspešne odchované mláďa tohto druhu v ZOO Bratislava, ale na Slovensku vôbec.

Orangutany patria medzi kriticky ohrozené živočíšne druhy, rast voľne žijúcej populácie je veľmi pomalý, keďže v ich prirodzenom prostredí výskytu sú samice schopné priviesť na svet iba jedno mláďa raz za 8 – 9 rokov.

Pôrod samice Mengaly bol bezproblémový, svoje mláďa priviedla na svet v súkromí, bez pomoci chovateľov. Potomok chovného páru orangutanov sumatrianskych (Pongo abelii), Mengaly a Filipa, prišiel na svet v skorých ranných hodinách, 24. apríla 2023. Pri pravidelnej rannej kontrole v tento deň chovatelia pozorovali Mengalu, ako po pôrode svoje starostlivo očistené mláďa už pevne drží.

Mengala, ako niekoľkonásobná matka, je mimoriadne starostlivá a mláďa sa jej pevne pridŕža aj vtedy, keď lezie do výšok s cieľom nájsť si pohodlné a ničím nerušené miesto na dojčenie a odpočinok.

Narodenie orangutana sumatrianskeho na Slovensku je obzvlášť výnimočné. Samica Mengala pricestovala do ZOO Bratislava ešte v roku 2015 spolu so svojím, v tom čase 5-ročným mláďaťom Vilmosom.

Blížiac sa do obdobia puberty, keď už mladé samce opúšťajú svoju matku s cieľom hľadať si vlastnú partnerku, mal Vilmos nájsť nový domov v novom tropickom pavilóne ZOO Planckendael v Belgicku.

Po pomerne náročnom boji s pandémiou COVID-19 a mnohými inými výzvami Vilmos nakoniec v júli 2022 opustil ZOO Bratislava. Mengala s Filipom tak dostali od koordinátora európskeho záchranného programu povolenie sa páriť, pričom novonarodené mláďa orangutana sumatrianskeho je Filipovým prvým potomkom.

Aby samici Mengale dopriali čas na zotavenie po pôrode a zároveň možnosť v pokoji sa starať o svoje mláďa, boli vnútorné priestory pavilónu primátov návštevníkom ZOO neprístupné. Od 31. mája 2023 sa návštevníci budú môcť prísť pozrieť na mláďa aj do priestorov pavilónu, ktorý bude otvorený denne od 10.00 h do 14.00 h. Počas priaznivého počasia môžu návštevníci orangutany vidieť vo vonkajšej expozícii.

Aj vy môžete rozhodnúť, ako sa mláďa orangutana bude volať

S cieľom podporiť vzdelávanie o týchto inteligentných, vzácnych a kriticky ohrozených druhoch a zároveň zamedziť prehnanej humanizácii ľudoopov, ktorá vedie k nelegálnemu obchodovaniu, ponúkame 6 indonézskych mien: Cahya, Eka, Gemi, Legi, Roro, alebo 
Taman. Zapojiť do ankety sa môžete na tomto linku.  My sme sa v redakcii rozhodli zahlasovať za meno Roro.

Orangutany sumatrianske sú nádherné, inteligentné a zároveň kriticky ohrozené zvieratá. Žijú v dažďových pralesoch na ostrove Sumatra. Najväčšou príčinou rýchleho úbytku orangutanov je strata ich prirodzených biotopov a nelegálne obchodovanie s mláďatami tohto druhu, ako aj s telesnými časťami dospelých jedincov.

Odhaduje sa, že momentálne žije v prírode menej ako 15-tisíc orangutanov, do 50 rokov im v nej hrozí úplné vyhynutie. Ak chcete prispieť na ich záchranu, viac informácii nájdete na www.theorangutanproject.org.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne