12.1 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Rodina Trizuljakovcov a mestská časť Staré Mesto pozývajú na vernisáž výstavy “TRIZULJAKOVCI – príbeh umeleckej rodiny”

Najčítanejšie

V piatok 2. júna o 17. hodine sa v Pistoriho paláci na Štefánikovej ulici č. 25 v Bratislave uskutoční vernisáž výstavy “TRIZULJAKOVCI – príbeh umeleckej rodiny”. Na výstave sa po rokoch stretávajú diela výtvarníkov a umelcov z troch generácií rodiny Trizuljakovcov.

V Pistoriho paláci v Bratislave budú vystavené diela manželov Alexandra a Evy Trizuljakovcov spoločne s prácami ich detí a vnúčat – od výtvarného umenia cez architektúru, hudbu až po literatúru, ich talenty vyjadrené statickými dielami, ale aj happeningami, pesničkami či básňami vytvorenými na počkanie.

Výstavu otvoria privítaním vystavujúci členovia rodiny Trizuljakovej a v mene spoluorganizátora, mestskej časti Bratislava – Staré mesto, starosta Matej Vagač. Prítomným sa prihovoria kurátorky výstavy a historičky umenia Sabina Jankovičová a Alena Piatrová, ktoré sa odborne venujú výtvarnej tvorbe akademického sochára Alexandra Trizuljaka, resp. jeho manželky, akademickej maliarky Evy, a tiež novinárka Jana Čavojská, ktorá sleduje príbeh troch generácii rodiny Trizuljakovcov.

„Alexander Trizuljak zanechal výrazné sochárske dielo v komornej aj monumentálnej tvorbe,” konštatuje Sabina Jankovičová. „Obe tieto sféry sa prelínajú, väčšina jeho sôch dokáže plnohodnotne obstáť v architektonickom priestore, čo je známkou ich kvality a schopností samotného tvorcu. Tvoriť tak, aby to vždy vyniklo, nestálo len na veľkých rozmeroch či, naopak, malých, ale bolo to plnohodnotnou prácou v hmote v priestore, to je dôkaz sochárskej zdatnosti,” dodáva.

„Umelecká tvorba Evy Trizuljakovej prešla vývojom od grafických techník cez maľbu olejom k textilnej technike artprotisu, aby sa napokon oblúkom vrátila k maľbe pastelom a textilným kolážam. Jej maliarska spontánnosť sa najviac prejavovala v krajinomaľbe a biblických motívoch. Tu autorka naplno realizovala svoj záujem o harmóniu vzťahu farby a svetla. V období rokov 1958 až 1962 namaľovala do sto obrazov dnes už zaniknutej dunajskej krajiny,” hovorí Alena Piatrová.

„Sochár Alexander Trizuljak, autor postavy vojaka na Slavíne, spoluzakladateľ galérií a organizátor výstav a sympózií po celom Slovensku v roku 1972 pod nátlakom odchádza z pozície vysokoškolského pedagóga na VŠVU. Rodinu s ôsmimi deťmi to ešte viac spojí,“ sumarizuje Čavojská. „Deti vyštudujú v Česku, väčšina z nich sa venuje umeniu. Michaela sa venuje textilnej tvorbe, Klement je architekt, Marek maliar a umelecký sklár, Pavla návrhárka… Tretia generácia vyrastá už po revolúcii, v znovunadobudnutej slobode. Aj jej príslušníkov to ťahá k umeniu, nečudo, veď rodina ním žije, neustále tvorí a o umení hovorí,” uzatvára Čavojská.

Výstava bude sprístupnená verejnosti v historických priestoroch Pistoriho paláca od 2. júna do 23.júla 2023. Komentovaná prehliadka výstavy priblíži tvorbu umeleckej rodiny v nedeľu 18. júna 2023 o 16. hodine vo výstavných priestoroch ako sprievodné podujatie festivalu Bratislavské Hanusove dni.

Diskusia s Trizuljakovcami spojená s premietaním dokumentov o živote a tvorivých cestách rodiny sa uskutoční vo štvrtok 22. júna 2023 o 18. hodine. Vstup na všetky podujatia je voľný.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne