11.4 C
Bratislava
štvrtok, 18. apríla 2024

Vajnory majú nápis na námestí ako v „Hollywoode“. Zanedlho pribudne podobný pútač aj v Rači pri parku J. M. Hurbana

Najčítanejšie

Nápis RAČA s kvetinovou výzdobou by mal byť umiestnený medzi parkom J. M. Hurbana a meracou stanicou. Cieľom pútaču je propagácia vinohradníctva. Realizácia predpokladá súhlas Magistrátu hlavného mesta, keďže pozemok je v ich vlastníctve.

Vajnory a Rača sú si veľmi blízke svojou polohou, históriou aj charakterom. Spolupráca medzi týmito mestskými časťami je vynikajúca, riešia spoločne množstvo príjemných záležitostí, ale aj problémových situácií, keďže sú vo vzájomnom susedstve a veľa vecí v jednej mestskej časti má vplyv na tú druhú.

meteostanica (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)

Príjemná záležitosť, vyhotoviť podobný pútač ako majú Vajnory, vznikala spontánne medzi Račianskym vinohradníckym spolkom a miestnou časťou Rača. „Obe strany sme uvažovali nad zámerom spropagovať Raču, keď sa chtiac nechtiac cez ňu denne „premelú“ tisíce áut. Je tam meteostanica, ktorú sme obložili drevom, ale stále si to ešte „niečo pýta“. Račiansky vinohradnícky spolok chce spropagovať svoju činnosť (…), chceme tam preto umiestniť niečo spoločne,“ uviedol pre Račiansky Večerník zástupca starostu Róbert Pajdlhauser.

vizualizácia: Marián Luha, Račiansky Večerník)

Račiansky Večerník vyspovedal starostu Vajnôr. „Nápis Vajnory, ktorý sme inštalovali minulý rok vzbudil veľký záujem nielen Vajnorákov, ale aj návštevníkov našej „dediny v meste“. Slávnostné predstavenie nápisu sa uskutočnilo 24. júna 2022, onedlho to bude už rok. Našiel množstvo svojich fanúšikov, ktorí sa pri ňom fotia a aj takouto formou sa nám darí pestovať vajnorské ľudové, kultúrne a folklórne tradície. Ako vidím, zaujala aj Vás, keď nápis označujete za „hollywoodsky“ :-),“ prezradil pre Račiansky Večerník Michal Vlček.

„Nápad vznikol zdola v našich spolkoch a združeniach, ktoré zachovávajú kultúrne a historické dedičstvo Vajnor. Zrealizovalo ho kolektívnym úsilím množstvo ľudí – spomeniem napríklad Vajnorský Okrášľovaci Spolok, Základnú umeleckú školu Vrbenského a autormi boli aj šikovné Vajnoráčky a Vajnoráci ako Vierka Slezáková, Erika Surányiová Berenčiová, Igor Zeman, Zuzana Mišáková, Kristína Rožňovcová, Katarína Šándorová,“ doplnil pre Račiansky Večerník Michal Vlček.

„Autori sa inšpirovali vajnorským folklórom, vinohradníckymi tradíciami, či významnými osobnosťami z našej mestskej časti. Využili napríklad aj tradičný vajnorský ornament, ktorý ponúka veľké množstvo rôznych rastlinných motívov a vtáčikov v nespočetných kombináciách. Niektoré z písmen symbolizujú napríklad ľudí v tradičných krojoch, dožinkový veniec a vinič s úrodou hrozna, alebo osobu jedného z najvýznamnejších vajnorských rodákov Titusa Zemana a vajnorský kostol Sedembolestnej Panny Márie. Samotné písmená pred ich vymaľovaním vyrobil umelec Tomáš Stopa. Bez spojenia síl, energie a neskutočného úsilia mnohých ľudí, by sa toto dielo len ťažko podarilo zrealizovať,“ doplnil pre Račiansky Večerník Michal Vlček.

Ak chcete vedieť viac o nápise VAJNORY, prečítajte si vysvetlenie jednotlivých autorov, ktorí presne opisujú, čo ktoré konkrétne písmenko znamená. > Čítajte viac

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne