14.8 C
Bratislava
piatok, 3. mája 2024

Vykurujete naozaj efektívne? Skúste tepelné čerpadlo voda vzduch

Najčítanejšie

Veľké finančné zaťaženie predstavuje v dnešnej dobe pre domácnosť vykurovanie či príprava teplej vody. Ušetriť sa však dá napríklad tepelnými čerpadlami, ktorých vstupnú počiatočnú investíciu vystrieda efektívny zdroj vykurovania.

Zemný plyn či vykurovací olej dnes disponujú cenami, ktoré trápia nielen Slovákov. Tepelné čerpadlo voda vzduch môže byť ich výhodnou alternatívou, ktorú využívajú hlavne obyvatelia novostavieb. Fungujú na princípe využitia menej tradičných zdrojov energie, resp. takej, ktorú inak nevyužijeme. V tomto prípade ide o nízkopotenciálne teplo, ktoré čerpáme z okolia. Jeho základom je uzatvorený okruh, ktorý je naplnený chladivom a nájdeme v ňom štyri základné časti: výparník, kompresor, kondenzátor a škrtiaci ventil. Okrem tohto typu čerpadiel ešte poznáme tie, ktoré fungujú na princípe voda/voda alebo zem/voda.

Najväčšie výhody tepelného čerpadla voda vzduch

Za najväčšiu výhodu ich využitia sa označuje samotná úspora nákladov. Navyše ide o ekologickú výrobu tepla s využitím energie v prakticky neobmedzenom množstve a takmer zadarmo. Vyhnite sa závislosti od fosílnych palív a pomôžte našej planéte eliminovať emisie CO2. Ide o tiché, úsporné a spoľahlivé riešenie, navyše s využitím tých najpokrokovejších mechanizmov. Dlhá a bezproblémová životnosť z nich robí dlhodobú a výhodnú investíciu.

Do novostavby alebo pri rekonštrukcii kotlov?

V tomto prípade sa môžete vybrať dvoma cestami. Pri nízkoteplotných tepelných čerpadlách je len na vás či využijete služby stojaceho hydroboxu s integrovanými zásobníkmi TUV, alebo klasickejšie závesné hydroboxy. Využitie nájdu napríklad pri nízkoteplotných radiátoroch či podlahovom kúrení. Vysokoteplotné tepelné čerpadlo sa odporúča najmä pri výmene alebo rekonštrukcii starších kotlov. Minimálna požiadavka teploty vykurovacej vody je 55 stupňov Celzia (pri nízkoteplotných prevedeniach ju netreba viac zohrievať). Ak sa teda nechystáte vymeniť celý systém, ste na správnom mieste. Problémy však nenastanú ani pri novostavbách s radiátormi.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne