5.6 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

V trinástom ročníku grantového programu reťazec Tesco ocenil projekty z Vajnôr a Podunajských Biskupíc

Najčítanejšie

Slávnostného vyhlásenia výsledkov komunitnej súťaže „Vy rozhodujete, my pomáhame“ sa zúčastnili i britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker a Andrej Salner, zástupca za sekciu sociálnych vecí Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava.

Medzi ocenenými sú Vajnorský vinohradnícky spolok Via Vitis, Súkromná základná umelecká škola na Osloboditeľskej ulici vo Vajnoroch a Rodičovské združenie pri Materskej škole na Linzbothovej ulici v Podunajských Biskupiciach.

V rámci programu reťazec už trinásty rok podporuje projekty s pestrým zameraním na rozvoj komunít. Za projekty hlasovali priamo zákazníci reťazca vo zvolených prevádzkach, kde za každý nákup dostali hlasovací žetón, ktorý podľa svojho uváženia venovali konkrétnemu komunitnému projektu.

Prvé miesto a výhru využije Vajnorský vinohradnícky spolok Via Vitis na vytvorenie školskej vinice a ovocného sadu priamo v areáli Základnej školy vo Vajnoroch. Projekt má pomôcť v mladých ľuďoch zapáliť lásku pre pestovanie hrozna a ovocia a tak vychovať našich nástupcov, ktorí budú pokračovať v projekte na revitalizáciu zanedbaných Vajnorských vinohradov.

Chcú vrátiť vinohradom zašlú slávu, zachrániť dedičstvo otcov a vytvoriť miesto pre aktívny odpočinok, lebo do budúcna majú v pláne revitalizáciu lúky, výsadbu stromov, vytvorenie čerešňového sadu, a osadenie vtáčích búdok a hmyzích hotelov nad Vajnorskými vinohradmi. Vznikne priestor ktorí bude slúžiť Základnej škole Kataríny Brúderovej a cirkevnej škole vo Vajnoroch ako „škola v prírode“.

„My, náš Via vitis – Vajnorský vinohradnícky spolok vnímame vinohrady, nielen ako samotný vinohrad, ale aj to okolie, prírodu, jednoducho ako jeden celok. Keď sme začali zachraňovať vajnorské vinohrady, tak sme samozrejme začali s vinohradom ako takým, avšak vnímali sme aj okolie a všimli sme si že vedľa vinohradu je obrovská čierna skládka. Bolo tam kopu betónov, odpadkov, železných harabúrd, či pneumatík. Podarilo sa nám cez obchodný reťazec Tesco získať nejakú finančnú čiastku, ktorá nám už v minulosti pomohla, aby sme vedeli aj tento neporiadok dostať preč a vytvorili akési zázemie pre nás a pre dobrovoľníkov ktorí nám chodia pomáhať sem do vinohradu. Dnes tu už máme krásne sedenie, ohniská, sociálne zázemie a máme tu dokonca ukážku ako kedysi vyzerala révová búda vo vinohradoch. A vôbec, máme v pláne to naďalej trochu zveľaďovať, skrášľovať, pretože chceme tu robiť nie len oberačkové veci a tie vinohradnícke veci, ale aj také viac kultúrne a spoločenské akcie. Často sem prídu trebárs folkloristi, zaspievame si, je tu veselo a aj teraz počujete v pozadí hrá hudba, hoci máme dnes oberačku a aj napriek nepriazni počasia, máme tu pozitívnu energiu,“ uviedol pre Vajnorský Večerník Milan Kodnár, predseda Vajnorského vinohradníckeho spolku Via Vitis.

Súkromná základná umelecká škola na Osloboditeľskej ulici vo Vajnoroch uspela v grantovom programe na druhom mieste s projektom výstavy ľudového umenia Vajnôr, kde spolu so žiakmi pripravia a zorganizujú výtvarnú výstavu pre širokú verejnosť zameranú na zvyky a tradície Vajnôr a okolia.

Na tretej priečke sa umiestnilo rodičovské združenie pri Materskej škole Linzbothova v Podunajských Biskupiciach, za ktorú hlasovali zákazníci reťazca Tesco pre projekt „Spoznávame sa navzájom“ kde by chceli, aby si deti, majú ich viac ako 230, spríjemnili pobyt na školskom dvore, spoznávali svojich kamarátov, hrali sa, rozprávali sa a aktívne pozorovali prírodu.

„Slováci si grant „Vy rozhodujete, my pomáhame“ obľúbili, svedčí o tom neuveriteľných 39 miliónov hlasov, ktoré odovzdali za 13 edícií programu. Aj vďaka ich záujmu pribúdajú na Slovensku každý rok projekty, ktoré skrášľujú a spríjemňujú život v komunitách. Od spustenia programu sa podarilo zrealizovať vyše 100 kultúrnych podujatí, zrekonštruovať takmer 60 ihrísk či skrášliť viac ako 150 verejných záhrad a parkov. Náš záväzok byť dobrým susedom v okolí našich obchodov a podporiť dobré nápady je ešte dôležitejším najmä v aktuálnej náročnej dobe,“ hovorí Michaela Lehotská, CSR manažérka Tesca.

Celkovo reťazec Tesco na podporu komunít v rámci grantového programu „Vy rozhodujete, my pomáhame“ na Slovensku vyčlenil už sumu viac ako 2 milióny eur, ktoré rozdelil medzi viac ako 2 500 projektov naprieč všetkými regiónmi.

Podporili napríklad realizáciu viac ako 100 kultúrnych podujatí, rekonštrukciu takmer 60 ihrísk, zorganizovanie približne 200 vzdelávacích aktivít, skrášlenie viac ako 150 verejných záhrad a parkov, uskutočnenie viac ako 10 detských táborov a podporili viac ako 20 aktivít na pomoc útulkom pre zvieratá.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety oživilo kultúrne vystúpenie Vajnorského okrášľovacieho spolku v zastúpení: Zdenka Španielová, Zuzana Mišíková a Jozef Takáč, a súboru Podobenka z Vajnor z Igorom Hraškom, ale i prednes básne od žiaka Materskej školy Linzbothova v Podunajských Biskupiciach:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne